Page content

Moet ik dit nu doen?

MOETEN. Het is een naar woord. Spreek het eens hardop uit: Ik moet werken. Ik moet stofzuigen. Bah. Daar krijg je toch een wegtrekker van? Ik heb het woord voor het gemak maar weer eens opgezocht in het woordenboek:

m oe·ten (moest, heeft gemoeten)
1 behoefte hebben; verlangen, willen: wat moet je?
2 verplicht zijn tot
3 nodig zijn, horen: de voorraad moet weg
4 noodzakelijk geacht worden; onvermijdelijk zijn
5 mogen, believen:  ik moet hem niet  mag hem niet
6 vermoedelijk waar zijn: die man moet wel rijk zijn

Vrouwen móeten altijd veel meer dan mannen

Als moeder moet je heel veel. Het moederschap blijft nu eenmaal een enorme uitdaging. Helemaal in combinatie met je werk, het huishouden, je relatie en je sociale leven. Vaak zitten er gewoon te weinig uren in de dag. Het moederschap is onvoorspelbaar maar één ding is zeker: we hebben maar 24 uur om al onze activiteiten in te proppen. Zelfs de rijksten der aarde of onze armste medemens, we moeten het allemaal met 24 uur in een dag doen.

Vrouwen hebben meer last van het woord moeten dan mannen. Vrouwen moeten altijd veel meer. Wij vrouwen leggen onszelf het eeuwige moeten op. Maar moeten wij wel zo veel? En van wie moeten wij dit dan?

“Ik moet de was nu doen.”
“Ik moet nu mijn moeder bellen want die is ziek.”

Van móeten naar wíllen

WILLEN. Dat is een prettig woord. Spreek het hardop uit: Ik wil werken. Ik wil de vaatwasser uitruimen. Nou prima! Dat voelt toch fijn aan? Misschien moeten wij vrouwen eens wat vaker proberen te denken in willen in plaats van in moeten.

“Ik wil nu de was doen want dan is het maar weggewerkt.”
“Ik wil nu mijn moeder bellen want ze is ziek.”

w il·len  (wilde of wou, heeft gewild)

1 verlangen, begeren, eisen, wensen; zijn wil gebruiken: we willen het niet hebben (a)staan het niet toe; (b) wensen het niet te kopen, te gebruiken enz.; het wil er bij mij niet in dat … ik kan niet geloven dat …; het toeval wilde dat … het was toevallig zo dat …
2 kunnen: dat wil weleens gebeuren
3 bereid zijn tot: wilt u het zout even aangeven?
4 geschikt zijn om te: die pen wil niet schrijven
5 beweren: het gerucht wil dat ze moesten trouwen

De balans opmaken

Het is goed om af en toe eens de balans op te maken. Hoe sta jij ervoor als het op ‘moeten’ en ‘willen’ aankomt? Pak een kladblok en schrijf op:

Wat wil ik doen/bereiken? eWat moet ik doen/bereiken?

Wat WIL ik doen/bereiken? Wat MOET ik doen/bereiken?
Ik wil meer tijd voor mijzelfIk wil meer sportenIk wil een opleiding gaan doenIk wil naar de schoonheidsspecialistEtc

 

Ik moet een goede moeder zijnIk moet gezond etenIk moet de was altijd op orde hebbenIk moet meer sportenIk moet meer doen met de kinderen

Ik moet meer sparen

Ik moet een betere baan hebben

Ik moet mijn administratie op orde hebben

Etc

Zoals je ziet kan het zijn dat de balans een beetje zoek is. Het komt maar weinig voor dat we meer WILLEN dan MOETEN. Er is een hele simpele zin die je leven een stuk makkelijker kan maken.

MOET-IK-DIT-NU-DOEN?

1. Moet ik dit nu doen?

2. Moet ik dit nu doen?

3. Moet ik dit nu doen?

4. Moet ik dit nu doen?

5. Moet ik dit nu doen?

 1. Moet ik dit nu doen?
  Daar hebben we hem weer: moeten. Moet ik dit nu doen? Nee, je moet niks. Maar misschien wil je het nu wel doen?
 2. Moet ik dit nu doen?
  Ik, ben ik degene die nu de vaatwasser moet uitruimen? Ben ik de persoon die dit nu moet doen? Of kan ook iemand anders dat voor mij doen? Zou ik hulp kunnen vragen? Kan iemand anders het misschien beter? Vind iemand anders het misschien wel leuk om te doen?
 3. Moet ik dit nu doen? en
 4. Moet ik dit nu doen?
  Dit en Nu zijn woorden die kunnen helpen bij nadenken over hoe je je tijd indeelt. Is dit het meest geschikte moment om deze taak uit te voeren? Probeer minder impulsief te handelen en bewust na te denken over welke handelingen je wanneer doet. Onder het avondeten je mail checken op je smartphone? Tijdens het koken een luier verschonen? Multitasking bestaat niet….
 5. Moet ik dit nu doen? Moeders zijn altijd bezig. Altijd maar aan het doen. Maar moet je wel altijd iets doen? Kijk eens wat er gebeurt als je niks doet. Wanneer jij iets doet krijgt de ander geen kans om het op te pakken. Vaak bereik je meer als je even niets doet.

Denk in de komende periode eens bewuster na over willen en moeten. Neem ook de zin in gedachten: ‘Moet ik dit nu doen?’. Probeer de balans in je schriftje met deze tools positief te beïnvloeden. Zodat je straks meer activiteiten doet omdat je ze WIL doen in plaats van dat je ze MOET doen.

Laat je ons weten of jij last hebt van het MOETEN en hoe jouw balans eruit ziet?

(Bron: Perfecte moeders bestaan niet, Diana Koster)

Comment Section

0 reacties op “ Moet ik dit nu doen?

Plaats een reactie


*