Page content

Moeders en schuldgevoel

Schuldgevoel. Volgens de Van Dale: het besef schuld te hebben.
Je hebt er niet om gevraagd, maar je krijgt het er gratis bij als je moeder wordt. Het is de nageboorte tijdens je bevalling: ‘ Mevrouw, nog even bij de les blijven want je moet je schuldgevoel er nog uitpersen!’ Soms is het schuldgevoel zo hardnekkig dat het operatief verwijderd moet worden. Bij elke bevalling werd mijn schuldgevoel een stukje groter. Af en toe lijkt het alsof ik de placenta’s met schuldgevoel in een rugzakje mee sleur….

Sporten? Schuldgevoel!

Je schuldig voelen en stralend en fit zijn is een onmogelijke combinatie. Na de geboorte van mijn derde zoon begon het schuldgevoel mij te belemmeren. Op weg naar mijn werk gleed ik uit in een plasje schuldgevoel op het perron. Thuis versjouwde ik wasmanden met schuldgevoel. De kinderen moeten meer aandacht! Als ik wilde gaan sporten hield schuldgevoel mij tegen. Ik voelde mij onmisbaar. Geld aan mijzelf uitgeven eindigde steevast in een paar tassen vol schuldgevoel. Een avondje uit was wel de ultieme vorm van verraad naar mijn kinderen toe.

Oud rugzakje, nieuw rugzakje

Ik was het zat. Ik zou dit schuldgevoel wel eens een lesje leren. Ik zou dit rugzakje legen op de vuilstortplaats. Als eerste moest die lat een paar meters omlaag. Superwoman werd verbannen naar een tropisch eiland. Perfect werd uit mijn vocabulaire geschrapt. Ik ging mij concentreren op de dingen die ik wél goed deed. Ik besloot me niks meer aan te trekken van hoe andere mensen over mij denken. Ik eiste de tijd voor mijzelf op. Ik leerde mijn kinderen dat moeders ook wel eens fouten maken. Ik leerde mijn kinderen (en mijn man) dat moeders ook wel eens tijd voor zichzelf nodig hebben. Ik zette mijzelf op nummer 1 en liet het schuldgevoel los!

De rugzak heb ik nog steeds. De inhoud is alleen totaal anders: mijn sportkleding, een goed boek, een chocoladereep en mijn laptop. Oh ja, ook nog mijn bikini voor als ik onverwachts op bezoek kan bij superwoman op het tropische eiland….

Door Yousra Jaddour
32 jaar, getrouwd, mama van 3 zoons, en ze gunt je maandelijks een kijkje in haar leven (en in haar hoofd)

Bezoek Yousra op haar facebook Community 'Dingen die werken'.

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Moeders en schuldgevoel

Plaats een reactie


*