Page content

Milkshake van noten, vijgen en rozijnen

We eten om ons lichaam te voeden, te voorzien van energie en om ervoor te zorgen dat iederecel zijn werk kan doen zodat wij optimaal kunnen functioneren. Voeding is voor het lichaam wat benzine is voor een auto: zonder brandstof werkt het niet.
In mijn blogs over Haverpannenkoek met Hüttenkäse & Honing en Ontbijtrecept: Fruit en Noten, heb je twee zeer gezonde en vooral voedende ontbijtsuggesties van me gekregen.
Daar wil ik er graag nog één aan toevoegen: Een Milkshake van noten, vijgen en rozijnen.

Ingrediënten:

200-250 ml melk (ik gebruik altijd verse, rauwe melk die ik koop bij een biologische boederij bij mij in de buurt)
80 gr geweekte (*) gemengde en ONBEWERKTE noten. Met onbewerkt bedoel ik dat ze niet gezouten of geroosterd zijn maar gewoon puur)
80 gr geweekte (*) rozijnen en gedroogde vijgen.
Eventueel: 1 el gebroken lijnzaad
Voor het bevorderen van de vertering voeg je eraan toe: snufje zout, snufje peper en snufje gemberpoeder
Mixen in de blender en smullen maar!

(*) In de inleiding van dit blog schreef ik dat onze voeding dient als brandstof. Om te kunnen dienen als brandstof is het echter van belang dat het voedsel goed wordt verteerd zodat het daadwerkelijk de lichaamscellen en -weefsels weet te bereiken en daar haar werk kan doen. In mijn opleiding tot Ayurvedisch Practitioner leer ik veel over het bevorderen van de spijsvertering. Je kunt namelijk wel heel gezond eten, als jouw lichaam de voedingsstoffen niet kan opnemenin haar systeem, dan heb je er nog niks aan.

Het laten weken van noten en gedroogde zuidvruchten maakt ze lichter verteerbaar en dus beter opneembaar voor het lichaam. Daarnaast is het van belang verteringsbevorderende kruiden te gebruiken.
Voor het weken van noten kun je ervoor kiezen deze de avond vantevoren al in een kommetje water te leggen. Maar je kunt ze ook 's ochtends, mits je daar voldoende tijd voor hebt, ongeveer 30 minuten in warm water laten weken. De rozijnen en vijgen hoeven niet een hele nacht te weken. Een half uurtje is al voldoende.

Deze shake kun je ook drinken na een workout om de reserves weer aan te vullen. Rauwe melk, noten, rozijnen, dadels en vijgen zijn namelijk (spier)weefsel opbouwend.
Ik vind het leuk als je me laat weten wat je van de shake vond...

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

8 reacties op “ Milkshake van noten, vijgen en rozijnen


Door Paulien op 19 juni 2013

Deze shake is echt super lekker en gezond! Het neemt weinig tijd in beslag en ik maak er direct voor drie dagen. Mijn vriend is er ook ondersteboven van! Heerlijk als ontbijt of na een training van Ginny!


Door Ginny op 19 juni 2013

Maak je 'm met verse rauwe melk? Dat is namelijk écht het lekkerst (en gezondst) 😉
(Je kunt deze melk kopen bij Boederij 't Geertje in Zoeterwoude, zoek maar op Google, vind je zo)


Door Paulien op 19 juni 2013

Nee niet met rauwe melk, niet zo dol daar op, maar ik zal het eens proberen in combinatie met de noten en vijgen


Door Liene op 14 november 2013

Beste Ginny,
Ik heb geleerd dat noten en zuivel geen goede combinatie is voor de opname van vitamines, dat ze elkaar verzwakken. Noten zijn bijv. wel een goede combi met vruchtensap. Hoe kijk jij hiertegen aan (vanuit de ayervedische gedachten)?
Hartelijke groet, Liene


Door Ginny op 18 november 2013

Hoi Liene,
Dankjewel voor je reactie en je goeie vraag. In de Ayurveda wordt veel waarde gehecht aan een optimale vertering en opname van voedgingsstoffen en optimale verwijdering van afvalstoffen. Hoe minder verschillende voedgingsmiddelen men gebruikt in één maaltijd, hoe gemakkelijker de spijsvertering het heeft bij de vertering. Melk (in de Ayurveda gaat men altijd uit van rauwe melk) kan men combineren met zoete (gedroogde) vruchten zoals dadels, of vijgen. Melk kan men ook combineren met granen. Het is echter beter om het niet én/én te doen, dus én zuivel, én granen, én fruit (zoals de meeste mensen wél doen bij hun yoghurt/muesli/fruitontbijt). Uitgangspunt in de Ayurveda is het individu, d.w.z. dat als jóuw darmen het wél verteren, dat het dan oké is. Als jij het niet verteert, dan is het voor jou niet oké.
Noten kunnen inderdaad gecombineerd worden met vers/gedroogd fruit of fruitsap omdat noten de suikerspiegel stabiel houden.
Melk en noten zijn inderdaad een twijfelachtige combinatie omdat noten (en zaden) zeer compacte voedingsmiddelen zijn en daarmee ook iets zwaarder te verteren. Ze combineren wel met bepaalde granen en in de Ayurveda kunnen groenten met vrijwel alle andere voedgingsmiddelen gecombineerd worden, dus een shake met een groentesap + noten zou een betere optie zijn dan een milkshake met noten. Het uitgangspunt is nogmaals dat als als jij het verteert, dan het dan wel kan, maar je hebt gelijk: ook vanuit de Ayurvedische gedachte kun je bij het recept beter de noten weglaten en enkel het gedroogde fruit (en evt kruiden) toevoegen.
Hopelijk heb ik hiermee je vraag naar tevredenheid beantwoord, Liene?


Door Femke op 11 december 2013

Kan je ook sojamelk gebruiken ipv "rauwe" koemelk?


Door Ginny op 13 december 2013

Zeker kan dat, Femke. Maar rauwe melk is wel het gezondst 😉


Door Femke op 12 december 2013

Wat een super ontbijt! Écht lekker en je kunt er heel goed op sporten......

Plaats een reactie


*