Page content

Wat jij van mij vindt, gaat mij niets aan!

wat-jij-van-mij-vindt

" Wat jij van mij vindt, gaat mij niets aan!"
Mijn eerste gedachte nadat ik deze zin lees op Instagram is: huh????!!!
Vervolgens schiet ik automatisch in de verdediging: "Wanneer die gedachte over mij gaat en het is helemaal niet waar, dan... dan... dan...". Ineens schiet er iets anders door me heen, een gevoel van vrijheid. Ik maak de zin af: "dan... niets!"

Raar

Het klinkt zo raar: dat wat andere mensen van mij vinden mij niets aangaat. Want wanneer ze iets van mij vinden wat niet klopt, dan zou ik graag de kans willen hebben om het tegendeel te bewijzen of mijn reputatie te redden. Zoiets.
Maar vraag je eens  af: in hoeverre verandert de gedachte van iemand anders de persoon die jij bent?

Een voorbeeld:
Als jij een leuke avond hebt op een feestje, je weet van jezelf dat je gezellig staat te kletsen en je hebt het naar je zin. Je krijgt een drankje aangeboden, je wilt een Spa rood en bestelt dat. Die ander zegt: "Doe niet zo ongezellig!"
Betekent dat dat jij ineens niet een leuke avond aan het hebben bent op een feestje? Nee! Dat geeft slechts de mening van 1 persoon weer over Spa rood en de mensen die dat drinken. Heeft niets met jou of jouw leuke avond te maken. Kun je dus ook zo naast je neerleggen.

Jezelf verdedigen in zo'n situatie lijkt zo logisch. We zien het ook overal om ons heen gebeuren. Maar laat me je één ding vertellen: wanneer je je  gaat bemoeien met de gedachten van anderen, dan zit je op de snelweg naar frustratie en ongelukkig zijn. Het moment dat je het loslaat, voel je spanning, stress en angst van je afglijden.

Eigen gedachten eerst

Ik was pas geleden bij een workshop van Byron Katie in de Westerkerk in Amsterdam. Katie heeft een methode ontwikkeld om jezelf los te maken uit zaken waar je niets te zoeken hebt. Ze onderscheidt er 3: "Mijn zaken, jouw zaken en Gods zaken." Bij die laatste moet je je dingen voorstellen als het weer, eb en vloed, maar ook natuurrampen. Het zijn dingen waar je geen invloed op hebt. Hooguit kun je maatregelen nemen als een paraplu of bijvoorbeeld een donatie voor hulpverlening na een natuurramp.
Blijven er twee zaken over: mijn zaken en jouw zaken. Katies stelling is dat je nooit precies de zaken van anderen kunt bevatten. Je komt namelijk nooit verder dan jouw interpretatie van andermans zaken. Je zult de wereld altijd bekijken door jouw bril. Je toch met andermans zaken bemoeien, is volgens Katie de bron van veel, misschien wel ál je stress, frustratie, boosheid en ongeluk. Maar ja, wat doe je eraan?

The work

Gelukkig heeft Byron Katie daar die methode voor! Het heet " The work". Het gaat zo: haal een stressvolle, frustrerende situatie voor de geest waarin iemand anders een rol speelt. Maak de herinnering zo levendig mogelijk, maak er een filmscène van in je hoofd en voeg dingen als geuren en gevoelens toe. Bijvoorbeeld: "Ik weet zeker dat mijn beste vriendin me in die situatie heel stom vindt".
Stel dan deze 4 vragen:

  1. Is het waar?
  2. Kan je zeker weten dat het waar is?
  3. Hoe reageer je wanneer je die gedachte gelooft?
  4. Wie zou je zijn zonder die gedachte, hoe zou je dan reageren?

Daarna volgt een proces dat 'omdraaien' heet. Neem het voorbeeld van die beste vriendin. Dan draai je dat om naar:
"Ik vind mezelf in die situatie heel stom".
"Ik vind haar in die situatie heel stom".
"Zij vindt me in die situatie helemaal niet stom".
Kijk of een van de omdraaiingen even waar of misschien zelfs meer waar zou kunnen zijn.

Wanneer je regelmatig je eigen gedachten over anderen onderzoekt, zul je er steeds vaker achter komen dat die gedachten eigenlijk allemaal over jezelf gaan. En daaruit vloeit de wijsheid voort, dat wat anderen over jou denken, over hen gaat. Wanneer je dat tot je door laat dringen kun je met recht zeggen:
"Wat jij van mij vindt, gaat mij niets aan!"

De site van Byron Katie heeft Nederlandstalige worksheets waarmee je zelf aan de slag kan. Die kun je hier downloaden.

Comment Section

0 reacties op “ Wat jij van mij vindt, gaat mij niets aan!

Plaats een reactie


*