Page content

Meer resultaat en efficiënter? Benut je bioritme!

Als je je bioritme kent presteer je beter en haal je meer resultaat. Uit je werk, uit het sporten, misschien wel uit je leven? Als je je bioritme kent, dan weet je waarom bijvoorbeeld het sporten de ene keer veel beter gaat dan de andere keer, en waarom je de ene keer alle zoete verleidingen kunt weerstaan, terwijl je de andere keer de hele dag 'voor de bijl gaat'.

Drie verschillende bioritmes

Het bioritme is iets anders dan de biologische klok. Volgens de leer van de bioritmetheorie worden wij op lichamelijk, geestelijk en intellectueel niveau beïnvloed door ritmes die elk een bepaalde periode of cyclus duren. Deze ritmes beginnen op de dag van je geboorte en ze laten je zien op welke momenten en in welke cyclus je je op een hoogte- of op een dieptepunt bevindt.

Het uitgangspunt van de bioritmetheorie is dat de mens niet op elk moment in dezelfde mate beschikking heeft over zijn fysieke, mentale en/of intellectuele vermogens en dat deze beschikbaarheid cyclisch verloopt, net zoals de meeste processen in de natuur.

In de tabel hiernaast zie je de drie verschillende cycli staan:bioritme

  1. de fysieke cyclus: rood
  2. de emotionele cyclus: groen
  3. de intellectuele cyclus:  blauw

Hoe hoger de curve stijgt, des te groter wordt het vermogen op het overeenkomstige gebied. Hoe lager de curve, des te minder wordt het vermogen of de energie in dat gebied. Als de curve de horizontale as kruist, dan is de helft van de cyclus voorbij en spreekt men van een 'kritieke dag'. Andere 'kritieke dagen' zijn de dagen waarop het hoogste of laagste punt van de curve wordt bereikt.

Bioritme 1: De fysieke cyclus (rood)

De fysieke cyclus duurt 23 dagen en reguleert o.a. de coördinatie, kracht, doorzettingsvermogen, ambitie, vertrouwen, weerstand en de lichamelijke conditie.

In de actieve periode (ook wel: de periode van 'hoge energie') met als topper het hoogste punt van de curve, ben je in (zeer) goede lichamelijke conditie en lever je (fysiek) de beste prestaties, heb je een goede weerstand tegen stress en ziekten, een hoog libido, maar heerst er ook het gevaar van overschatting en overbelasting.

Als de energie in deze cyclus vermindert, ben je sneller vermoeid en is het tijd om uit te rusten en na te denken. Op de kritieke dagen ben je vatbaarder voor kwaaltjes en ziekten en heb je de neiging tot verkeerd handelen.

Bioritme 2: De emotionele cyclus (groen)

De emotionele cyclus duurt 28 dagen en heeft invloed op onze gevoelens, humeur, creativiteit, waarneming, en het omgevingsbewustzijn.

Als de curve boven de nul-level zit zul je meer zelfvertrouwen hebben en optimistischer zijn. Dit is een goed moment voor vriendschap en liefde en er is interesse voor nieuwe dingen. Wel kan er sprake zijn van overdreven emotioneel gedrag.

Als de energie afneemt, neemt ook het zelfvertrouwen af en is er meer passiviteit en zelfkritiek. Op kritieke dagen bestaat er een neiging tot psychische conflicten en is er meer kans op ziektes en kwaaltjes.

Bioritme 3: De intellectuele cyclus (blauw)

De intellectuele cyclus duurt 33 dagen en heeft te maken met je geestelijke vermogens dus o.a. met de manier waarop je beslissingen neemt, het analytisch vermogen, probleemoplossend vermogen, hoe je zaken overziet, opmerkzaamheid, geheugen en communicatieve vaardigheden.

Als de energie hoog is (stijgende curve boven nul-lijn), dan is er een hoog concentratievermogen, kan men helder en doelgericht nadenken, zaken goed in zich opnemen en heeft men een goed geheugen.

Is de energie lager, dan wordt de reactiesnelheid trager en is er sneller sprake van psychische uitputting. Op kritieke dagen is het concentratievermogen laag en bestaat de neiging tot verkeerde beoordelingen of inschattingsfouten (met gevaar voor ongelukken).

Hoe bereken je je eigen bioritme?

Je kunt je eigen bioritme uitrekenen, maar het is veel gemakkelijker om op het internet een tabel te raadplegen. Zelf heb ik enkele sites ( runinfo, happyvibes, eclecticsite) geprobeerd en de uitkomsten kwamen overeen.

Als je je bioritme hebt berekend, dan heb je inzicht in hoe het gesteld is met je huidige fysieke, emotionele en intellectuele vermogens. Ga bij jezelf te rade of dit klopt met hoe je je momenteel voelt in deze 3 opzichten en wees je vanaf nu meer bewust van deze ritmes. Start bijvoorbeeld met het noteren van wat steekwoorden omtrent je gemoedstoestand in een (dag)boekje of misschien wel gewoon in je smartphone. Kijk of je op basis van hetgeen je genoteerd hebt inderdaad een ritme kunt ontdekken, dubbelcheck het eventueel met behulp van de tabel, en doe er je voordeel mee.

Succes!

(Bronnen: http://www.healthylives.nl/ontspanning/ontstressen/alles-over-je-bioritme, http://nl.wikipedia.org/wiki/Bioritme_%28theorie%29,  http://www.mkbservicedesk.nl/7568/efficient-werken-benut-bioritme.htm,  http://www.happyvibes.be/karakter/jouw-bioritme, http://www.menselijk-lichaam.com/psychologie/bioritme, Quest Psychologie, april 2015, blz 25-29)
Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Meer resultaat en efficiënter? Benut je bioritme!

Plaats een reactie


*