Page content

Mediteren maakt gelukkig: 6 tips

mediteren-maakt-gelukkig

"Meditatie maakt gelukkig..."

Dat zeggen ze. Of wacht. Het is wetenschappelijk bewezen! Heb je toevallig de documentaire gezien “ Hoe word je een zorgeloos mens?” waarin presentator Michael Mosley onderzoekt hoe hij gelukkiger en optimistischer kan leven? Hij probeert verschillende dingen uit maar meditatie heeft (voor hem) het grootste effect. Hersenscans laten zien dat hij na 30 dagen mediteren minder last heeft van angstigheid en zorgen. De fysieke voordelen van meditatie zijn duidelijk: je voelt je ontspannen, krijgt meer energie, stress neemt af en je kunt er beter van slapen. Zelfs je bloeddruk gaat omlaag en je immuunsysteem wordt sterker. Wow. En dat voor een beetje stil zitten en niks doen!

Mediteren is niet moeilijk.

De tijd dat mediteren een geiten-wollen-sokken-zweverig imago had is voorbij. Veel mensen ervaren dat het fijn is. Ze zien dat het helpt. Dus passen ze meditatie dagelijks toe. Wel denken veel mensen nog altijd dat mediteren ‘moeilijk’ is. Maar het goede nieuws is: mediteren kun je leren. Meditatie wordt al duizenden jaren gebruikt in vrijwel alle spirituele tradities. Wij mensen kunnen het dus. Misschien heb je het nog nooit gedaan omdat je het een beetje ‘eng’ vindt? Of je denkt dat het oersaai is. Of je hebt er geen tijd voor. Dat laatste is juist een reden om er aan te beginnen.

Tijd voor jezelf

Ik zie mediteren in de eerste plaats als tijd voor mijzelf nemen. Razende gedachten even ‘on hold’ zetten om tot mijzelf te komen. Ik vind mijzelf zo waardevol en belangrijk dat ik tijd maakt om te ontspannen. Het is heel verleidelijk om je maar van de ene activiteit in de andere te storen. We weten allemaal dat daar niet veel goeds van komt. Het is belangrijk om een moment stil te staan zodat je je weer kunt opladen. Mediteren kan je daarbij helpen.

6 tips bij mediteren:

  1. Zorg voor een goede omgeving om te leren mediteren. Kies een vaste plek in huis. Een plekje waar jij je prettig voelt en waar je niet gestoord wordt. Conditioneer je geest zo dat dit de plek is waar je je kunt ontspannen.
  2. Ga comfortabel zitten. Je hoeft je niet direct in een hele moeilijke en onhandige kleermakerszit te persen. Zorg er wel voor dat je goed rechtop zit. Vind je op de grond zitten niet fijn? Dan ga je gewoon op een stoel zitten.
  3. Focus je op iets. De snelste manier om je te ontspannen is door je te focussen op je ademhaling. Richt je aandacht op de manier waarop je in- en uit adement. Je hoeft niks te forceren of veranderen, observeer gewoon. Bij elke uitademing zul je je meer ontspannen voelen.
  4. Praktisch en simpel. Zie meditatie als iets wat praktisch en simpel is. Niks zweverig of eng. Gewoon zitten en ademhalen. Meer niet. Wees niet bang dat je in een andere dementie komt of hallucinaties zal krijgen. Je bent je gewoon aan het ontspannen.
  5. Laat je gedachten gaan. Het is normaal dat je niet direct vrij bent van gedachten. Je gedachten zullen juist op hol slaan. Het kan ook zijn dat je gaat piekeren, zeker in het begin. Laat alle gedachten maar gewoon komen en gaan. Zie het als wolken die voorbij drijven en breng je focus weer terug op je ademhaling.
  6. Regelmatig mediteren is noodzakelijk. Uit de wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat bij 8 weken dagelijks mediteren er veranderingen optreden in je hersens. Mediteren is dus niet iets wat je één keer in de maand doet. Bouw het in je dagelijkse routine. Je hoeft niet lang te mediteren. Starten met 2 minuten per dag is al voldoende. Je zal snel merken dat je langer wil blijven zitten.
  7. Download één van de vele apps. Of download een boel apps en test welke jij het prettigst vindt. Ik ben zelf fan van ‘Calm‘. Een app is echt wel heel handig in het begin. Dan hoef je er niet over na te denken dat je zelf even niet hoeft na te denken.

Comment Section

0 reacties op “ Mediteren maakt gelukkig: 6 tips

Plaats een reactie


*