Page content

Maak jezelf 'verslaafd' aan sporten

maak-jezelf-verslaafd-aan-sporten

Wij moeders hebben het altijd druk en vaak geen tijd om te sporten.

Althans, we máken geen tijd om te sporten.

Ik adviseer moeders altijd het sporten goed in te plannen. Neem de zondagavond om samen met je partner te bespreken wie welke plannen heeft de aankomende week. Schrijf je sportplanning op een planbord, wat in de kamer hangt. Denk bij het plannen van je sporten in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Als je de 3X3 workouts doet van Mama Stralend Fit, dan heb je niet veel tijd nodig. Die gaatjes moeten ergens te vinden zijn. Je hoeft geen rekening te houden met de kinderen want die kunnen gezellig meedoen. Je hebt ook geen reistijd want je sport in je eigen huiskamer.

Maar ik begin een beetje terug te komen op mijn eigen advies.

Want zelf doe ik het namelijk op een hele andere manier. Misschien is die manier ook wel geschikt voor andere moeders?Ooit gehoord van het principe "borstvoeding geven op aanvraag"? Baby heeft honger dus je hangt hem aan je tiet. Dat is niet ingepland, dat komt spontaan maar toch met enige regelmaat. Het is in ieder geval een flexibel principe. Een ander voorbeeld kan zijn, je Facebook checken of een boek lezen. Je voelt de drang om iets te doen en je doet het. Het staat niet in je agenda dat je van 19.00 tot 19.20 uur een boek gaat lezen.

Je voelt de zin? Maak gebruik van het moment en start zo snel mogelijk!

Zo sport ik. Plotseling voel ik de zin, de drang om te bewegen, te sporten. Zodra dat gevoel op komt breng ik direct in kaart:

  • Wat doe ik nu?
  • Wat zou ik moeten doen?
  • Wat zou ik willen doen?
  • Wat moet ik straks doen?
  • Kan ik nu 20 minuten sporten?

Ik voel die drang meestal ergens tijdens het avondeten. Ik spreek dan op dat moment met mijzelf af dat ik ga sporten zodra de kinderen op bed liggen. Of de drang komt op zaterdagochtend, ik vraag mijzelf af wat ik zou moeten en willen doen. Zou ik op de bank gaan zitten, dan is sporten dus heel goed mogelijk. Zou ik een wasje gaan draaien, dan is het wasprogramma een mooi moment om te overbruggen met sporten. Ik kom dan ook direct in actie. Voel je de zin? Maak gebruik van het moment en start zo snel mogelijk.

Wat als je die zin niet voelt? Maak jezelf verslaafd aan sporten!

Nu heb ik "geluk" dat ik die zin voel. Als je die zin nog niet voelt dan is het eerst zaak er voor te zorgen dat je die zin wel krijgt. Hoe krijg je die zin? Door drie keer in de week 20 minuten te sporten. Tijdens het sporten maakt je lichaam  endorfine aan. Deze endorfine zorgen ervoor dat je je gelukkig voelt. Sporten kan er zelfs voor zorgen dat je in een gelukzalige roes belandt. Deze endorfines kunnen verslavend werken. Dit is -in een lichte vorm- alleen maar in je voordeel! Je voelt je goed na en tijdens het sporten en wilt dit blijven ervaren. Als je regelmatig sport, dan blijf je deze endorfines aanmaken en zit je dus lekker in je vel. Hier heb je je 'zin' te pakken!

Sport juist als je moe bent!

Wanneer je moe bent van een lange werkdag of van het zorgen voor de kinderen dan is de verleiding groot om op de bank te ploffen. Maar juist sporten kan er voor zorgen dat je weer een energieboost krijgt. Door kort en intensief te sporten, 10 of 20 minuten knallen is al voldoende, geef je je lichaam een oppepper: je voelt je gelukkig, energiek en kan de wereld weer aan. Als je niet lekker in je vel zit, kan sporten je hier ook enorm mee helpen. Ook hoofdpijntjes zullen er door verdwijnen.

Plan van aanpak

Wat is nu mijn advies voor de beginnende sporter? Als je net begint met sporten is het verstandig dat je het sporten inplant. Je hebt dan nog niet de drang om uit jezelf te gaan bewegen. Je hebt de voordelen van het sporten nog niet aan de lijve ondervonden. Merk je na een maand of 6 weken dat je baat hebt bij het sporten en dat je er plezier in krijgt. Laat die planning dan wat los en geniet van de spontane 'zin' momenten!

Comment Section

0 reacties op “ Maak jezelf 'verslaafd' aan sporten

Plaats een reactie


*