Page content

Maak je niet druk om de toekomst: 4 tips

maak-je-niet-druk-om-de-toekomst

Kijk jij veel vooruit en maak jij graag plannen voor de toekomst? Ik doe het graag. Ik vind het niet alleen leuk maar het geeft mij ook rust en zekerheid. Maar daar ga ik helemaal de mist in. Want het is een vals gevoel van rust. Een ‘vals gevoel’ omdat we nooit weten wat de toekomst brengt. Ik kan mij dan ook soms best wel eens zorgen maken om de toekomst.

Onzekerheden over financiën, werk, de liefde of andere grote rampen. Het kan allemaal zo voor je deur staan, op je deurmat liggen of je huis uit lopen. We kunnen de zomervakantie boeken maar of we ooit op de bestemming aankomen dat weten we niet. Dat is zeker géén reden om dan maar niks te boeken. Nee, het is natuurlijk goed en nodig om doelen te stellen en zaken te regelen. Het is alleen zonde als je veel tijd verliest door te piekeren.

Zo omarm je een onzekere toekomst!

  • TIP 1. Het ‘perfecte’ moment komt niet

Accepteer dat het leven nooit helemaal op rolletjes zal lopen. Het één lijdt altijd onder het ander. Heb je succes op je werk, dan besteed je misschien minder aandacht aan je relatie. Heb je de staatsloterij gewonnen, dan gaat je koelkast kapot. Mensen denken vaak dat er een moment komt waarop alles ‘perfect’ is. Dat moment zal nooit komen. Het leven gaat namelijk gewoon door. Waar geleefd wordt bestaat geen perfectie. Geniet dus van de kleine dingen die wel goed gaan. Werk aan de zaken die beter kunnen. Realiseer dat je niet overal grip op kunt hebben.

  • TIP 2. Leef in het NU

Het enige moment dat je daadwerkelijk kunt beïnvloeden in je leven is het “nu”. Het verleden is geweest. Daar kun je niks meer aan veranderen. Als je teveel in het verleden blijft hangen, kun je niet genieten van het nu. Door te piekeren over de toekomst vergeet je ook in je op te nemen wat er op dit moment gebeurt. Simpel gezegd is het zo dat als je te veel bezig bent met “toen” en “dan” je het “nu” verpest. Natuurlijk is het “nu” ook niet altijd perfect. Er zijn momenten dat je liever wegzwijmelt bij het idee een wereldreis te maken, in plaats van in de file te staan. Maar het hele leven hangt aan elkaar van kleine stukjes “nu”. Straks is ook weer nu. Loop niet weg voor je verantwoordelijkheden, maar realiseer je wel dat je uiteindelijk alleen het “nu” hebt.

  • TIP 3. Geen verwachtingen

Verwachtingen leiden altijd tot teleurstellingen. Als je ze te hoog legt, maar zeker ook als je ze te laag legt. Als je je verwachtingen te laag legt dan ga je pessimistisch door het leven. Je richt je op het negatieve en de kans is groot dat er dan ook geen geweldige zaken op je pad zullen komen. Doen zich wel fantastische zaken voor, dan zul jij dat waarschijnlijk niet zien omdat je je richt op het negatieve aspect van dat fantastische. Heb je de neiging om je verwachtingen veel te hoog te leggen dan valt alles altijd tegen. Dan loop je van de ene desillusie in de andere. Leg de lat dus altijd in het midden. Dat is enorm lastig. Maar probeer geen verwachtingen te hebben. Dan kan het alleen maar meevallen. “We zien wel”…is een goede slogan.

  • TIP 4. Los laten

Probeer “los te laten“. Accepteer dat je niet alles kan controleren. Zaken zullen altijd anders lopen dan gepland. Dat geeft niet want jij kunt daarop inspringen. Vertrouw op je eigen vermogen om met problemen om te gaan zodra ze zich voordoen. Je hoeft niet van te voren al een heel stappenplan klaar te hebben voor een noodsituatie die zich waarschijnlijk nooit voordoet. Wat er ook gebeurt, jij zult je er doorheen slaan. Waai mee met de mogelijkheden die voorbijkomen in je leven. Laat je af en toe even meesleuren met de narigheid. Accepteer. Laat los. Schakel zo nodig naar een andere versnelling.

Comment Section

0 reacties op “ Maak je niet druk om de toekomst: 4 tips

Plaats een reactie


*