Page content

Loslaten is vrijheid: 4 simpele stappen!

loslaten-in-de-praktijk-4-simpele-stappen

Voordat ik een ninja moeder was, was ik een control freak moeder. Ik wilde over alles de controle hebben én houden. Als ik het gevoel had dat ik de controle aan het verliezen was, dan werd ik angstig en onzeker.

Niet zo'n leuk mens hoor, was die control freak moeder...

Druk Druk Druk

Wat had ik het druk (in mijn hoofd) met alles van te voren plannen, organiseren, regelen en vastleggen. Ik verkreeg een gevoel van 'zekerheid' door alles vast te leggen. Maar keer op keer liepen de zaken anders dan gepland. Want  -wat een verrassing- het leven liep niet altijd zo als ik het gepland had.

Ik was altijd maar bezig met lijstjes in mijn hoofd. Ook bracht ik uren door op het broeden van 'wat-als' scenario's. Ik doe plan A, maar als plan A niet gaat dan wordt het plan B. Uiteindelijk eindig je vaak met een plan X waar je helemaal niet over nagedacht had, maar wat ook prima loopt! Ik kan hier duizenden voorbeelden noemen: van plannen van de kinderopvang, financiën, verhuizingen naar- en van het buitenland, tot aan het plannen van hoe mijn bevalling zou verlopen. Hoe  naïef!

Tijdverspilling

Ik heb een zus die het tegenovergestelde karakter heeft. Op een dag realiseerde ik mij dat zij zich nooit zo druk maakte om 'de onbenulligheden' in het leven en toch altijd alles voor elkaar kreeg. Situaties waarvan ik totaal in de stress schoot en mij afvroeg: "Maar hoe ga je dat doen en regelen dan?" kon zij loslaten. Wonder boven wonder kwam het altijd goed! ZONDER dat het haar dagen aan kopzorgen had gekost...

Tijdverspilling dus!

De knop om zetten

Wat een verademing is het dan ook dat ik op een dag 'het licht' zag en besloot 'los te laten'. Daar was veel zelfonderzoek voor nodig. Wat waren mijn valkuilen? Welke gedachtepatronen had ik mijzelf aangeleerd? Wat wilde ik veranderen?

Laat los!

Wat heeft mij dat ' los laten' enorm veel rust en vrijheid gebracht in mijn leven! Het klinkt ook zo simpel toch: los laten? De grap is: dat is het ook! Sinds ik besloot mij niet meer druk te maken om 'de toekomst' en het leven te laten lopen zoals het loopt voel ik mij een vrij mens. Er zijn ook ontzettend veel nieuwe en spannende dingen op mijn pad gekomen.

Loslaten in de praktijk, 4 simpele stappen:

  1. Zie het plannen van zaken (kinderopvang, vakantie, of andere activiteiten) als een richtlijn. Blijkt het niet te werken of komt er een kink in de kabel dan schakel je over naar een andere versnelling. Je hoeft ook niet van te voren te weten wat 'dat back-up plan' dan is. Vertrouw er op dat je op het moment zelf wel een oplossing weet te bedenken.
  2. Durf je geen grote beslissingen te nemen in je leven uit angst voor de gevolgen? Volg je gevoel! Het leven loopt zoals het loopt en heb er vertrouwen in dat het goed komt. Ook als het niet goed komt, dan is het toch goed. Want het heeft zo moeten zijn.
  3. Durf knopen door te hakken. Eenmaal doorgehakt, probeer het touw dan niet weer provisorisch aan elkaar vast te knopen. Maak het beste van de situatie waar je dan in zit.
  4. De enige weg naar vrijheid is loslaten. Als je loslaat, voel je je vrij. Je bent daardoor niet ongeïnteresseerd of slecht georganiseerd. Je hebt vertrouwen op je eigen capaciteiten situaties om te buigen. Je hebt vertrouwen in de toekomst.

Comment Section

0 reacties op “ Loslaten is vrijheid: 4 simpele stappen!

Plaats een reactie


*