Page content

Leg de lat laag en je bent altijd succesvol

leg-de-lat-laag-en-je-bent-altijd-succesvol

De lat die wij allemaal meesjouwen. Daar wil ik het vandaag over hebben. Bij alles wat wij doen maken wij een inschatting van hoe hoog deze lat geplaatst moet worden: op het werk, thuis, in de sport, bij het opvoeden, tijdens het koken en ga zo maar door. De lat staat symbool voor wat wij van onszelf verwachten.

Te hoge lat

Het is een uitdaging de lat realistisch te plaatsen. Wij vrouwen hebben de neiging de lat nog wel eens te hoog te leggen. Daardoor lopen veel activiteiten uit op een teleurstelling. We hebben de -onszelf opgelegde- hoge standaard niet gehaald en falen. Falen is een vervelend gevoel. Je wordt er neerslachtig van en verliest het vertrouwen in jezelf. Als je veel faalt kun je het gevoel krijgen een mislukking te zijn. Je raakt dan in een negatieve spiraal.

Gevoel van falen

Dit weekend deed ik samen met een groep bootcampers mee aan de Men of Steel Run. Als leider van de groep was het mijn taak de achterblijvers te motiveren en bij te staan. We zouden dit samen doen. Eén deelnemer had het erg zwaar. Het rennen op het zand hakte er flink in. We besloten stukjes rennen met wandelen af te wisselen. Terwijl iedereen ons voorbij raasde, zakte de moed in haar schoenen. Ze liep tegen haar eigen grenzen op. Ze had het gevoel dat ze faalde. Wel potverdikkie dacht ik! Ze had de lat véél te hoog gelegd. Feit dat ze zich had ingeschreven, feit dat ze aan de start stond, en feit dat ze doorzette én alle obstakels overwon was fantastisch! Dat was allesbehalve falen!
Dat je dan niet alles rent is totaal niet boeiend.

Een superheld in de ogen van de kinderen

Doordat ze zich focuste op wat niet goed ging, vergat ze bijna te genieten van deze geweldige ervaring. En ik was ondertussen juist zo ontzettend trots op haar. Het is jammer om te zien dat iemand niet trots op zichzelf is. Ik gaf haar een peptalk. We lieten haar lat een stuk omlaag zakken en besloten te genieten van deze geweldige dag. Vlak bij de finish stonden haar kinderen op haar te wachten. Ze straalde. Want in de ogen van haar kinderen was mama een superheld.

De truc: leg de lat laag, dan win je altijd

Als je de lat lekker laag legt dan ben je altijd succesvol. Dat is geweldig want van succes wordt je sterk en positief. Alles wat je aandacht geeft groeit. Focus jij je dus op alles waar je niet goed in bent, dan ga je overal mislukkingen zien. Focus jij je op wat wél goed gaat, dan zul je meer successen zien. Van successen word je vrolijk en blij.

De sleutel tot succes zit hem dus in die lat. Leg de lat laag. Dat kan in het begin heel onnatuurlijk voelen. Je bent gewend om hoge eisen te stellen. Toch zal het een bevrijding zijn die standaard los te laten. Je kunt namelijk nog steeds héél goed presteren, ook als je de lat laag hebt gelegd. Waar die prestatie voorheen gemiddeld of normaal was, is hij nu fantastisch. Dat is mooi. Wat daar word je blij van.

Comment Section

0 reacties op “ Leg de lat laag en je bent altijd succesvol

Plaats een reactie


*