Page content

Leg je zelf een smartphone verbod op!

Gaan je nekharen overeind staan bij het lezen van deze titel? Kun je je niet voorstellen waarom het nuttig zou kunnen zijn jezelf een smartphone verbod op te leggen? Lees dan vooral door….

Eerst maar eens een test*

Beantwoord de volgende vragen met JA of NEE:

  1. Nog voordat je je tanden hebt gepoetst heb je je Facebook al gecheckt?
  2. Je vergeet je telefoon nooit en als je hem vergeet rijd je ervoor terug?
  3. Je vergeet allerlei belangrijke zaken mee van huis te nemen behalve je telefoon?
  4. Je hebt constant het gevoel dat je telefoon om aandacht vraagt?
  5. Je hebt het gevoel dat je iets mist als je 15 minuten je Facebook niet gecheckt hebt?
  6. Als je met vriendinnen uit gaat heb je geen nieuwtjes meer te bespreken omdat je alles al weet?
  7. Als je met je man uitgaat kijk je meer op je beeldscherm dan in zijn ogen?
  8. Je kinderen denken dat je telefoon aan je hand vergroeid is en rennen in paniek achter je aan als je hem ergens laat slingeren?
  9. Je hebt het gevoel dat je constant op de hoogte moet zijn van het laatste nieuws?
  10. Je kunt piepjes en geluidjes van de telefoon maar moeilijk negeren?
  11. Je hebt standaard een oplader op zonne-energie in je tas zitten?
  12. Als je in de trein zit mis je bijna je halte omdat je verzonken bent in je beeldscherm?
  13. Je neemt je telefoon mee naar de WC en zelfs onder de douche?
  14. Regelmatig praat je ruzies uit over de WhatsApp?
  15. Je bent een keer bijna de sloot ingereden omdat je al fietsend aan het whatsappen was?
  16. Je hebt speciale handschoenen met magneetjes in je vingertoppen voor de winter aangeschaft?
  17. Je snauwt regelmatig je kinderen af omdat je het belangrijker vindt te zien wat je collega voor lunch eet?
  18. Je brengt liever tijd door met je telefoon of laptop dan met je man?
  19. Je raakt regelmatig voor uren verdwaald op het internet zonder te weten wat je nu eigenlijk ging doen?
  20. Je slaapt met je telefoon onder je kussen?

  • Heb je minder dan 5 vragen met JA beantwoord?
    Beschouw jezelf dan als een gezonde internet/social media gebruiker.
  • Heb je meer dan 10 vragen met JA beantwoord?
    Het kan zijn dat je last hebt van een milde vorm van SMS ofwel SOCIAL MEDIA STRESS.
  • Heb je meer dan 15 vragen met JA beantwoord?
    Dikke kans dat je tegen een SMA aan zit. De zogenaamde SOCIAL MEDIA ADDICTION.
  • Heb je alle 20 vragen met JA beantwoord?
    Tijd voor een interventie! Leg jezelf een (tijdelijk) smartphone verbod op!

* Deze test is niet wetenschappelijk onderbouwd en is vooral gebaseerd op ervaringen van een zekere ‘niet nader te noemen’ persoon 😉

Fear of Missing Out

ONLINE: dat is tegenwoordig de the place to be. Gezellig op internet samen met je online vrienden. WhatsApp, Ping, Facebook, Twitter, LinkedIn; het gaat de hele dag door. Alles wordt gedeeld en alles moet gezien en gelezen worden. FOMO (Fear of Missing Out) daar hebben tegenwoordig veel mensen last van. Dan hebben we het niet over FOMO IRL (in real life): het echte leven gaat vaak langs ons heen. Nee, we zijn bang dat we iets missen in de ONLINE wereld. De wereld die immers zo snel gaat. Twitter geeft updates op de seconde. Nieuwe Facebook statussen zijn er altijd. Straks mis je iets bijzonders? Straks mis je het laatste nieuws…is er ergens een vliegtuig neergestort?

Dwangneurose

Veel mensen hebben last van 'checkdrang': om de paar minuten MOET je op je telefoon kijken of er berichten zijn. Een dwangneurose die vaak wordt beloond met een WhatsApp of facebook bericht. Best vermoeiend, toch? Vaak sluipen deze gewoontes er onbewust in. Waar je eerst eens per week de timeline van Facebook bekeek doe je dat nu elk kwartier. Waar je eerst eens per dag achter je PC ging zitten om mailtjes te beantwoorden ben je nu geneigd op elke notificatie te reageren. Te pas en te onpas staar je op je beeldscherm en open je de verschillende app-jes zonder dat je er werkelijk bij nadenkt. Je smartphone: de telefoon die zo ongelooflijk slim is, kan ook een enorme veroorzaker van stress zijn.

Een dagje offline

Het is een leuke uitdaging om een dag (of weekend!) OFFLINE te gaan. Leg jezelf een smarthpone verbod op. Een ‘verbod’ klinkt misschien wat streng, maar het kan geen kwaad een dag wat bewuster met je smarthpone om te gaan. Zie het als een test: doorbreek de gewoontes die er onbewust zijn ingeslopen. Probeer deze dag bewust in het NU te leven. Als je met de trein naar je werk gaat kijk je naar buiten of flirt je met je leuke medepassagier (moet je trouwens wel het geluk hebben dat deze medepassagier niet in zijn smartphone verzonken is 😉 Als je fietst voel je de wind door je haren en kijk je om je heen. Tijdens de lunch geniet je bewust van wat je in je mond stopt en leg je je telefoon weg. Als je thuiskomt gaat je telefoon achter slot en grendel en besteed je echte aandacht aan je kinderen, huisdier of partner. Ga bij jezelf na wat je nu eigenlijk mist als je niet online bent? Is het erg dat je niet op de hoogte bent van het laatste nieuws? Word je gemist door je online vrienden? Als je de drang voelt om je telefoon te pakken of op internet te gaan, ga dan terug naar het NU, concentreer je op je ademhaling en ga verder met wat je nu aan het doen bent.

Evalueren

Aan het eind van de dag kun je evalueren hoe je de offline dag hebt ervaren. Was het rustiger dan normaal? Voelde je je minder gejaagd? Of heb je je online leven gemist en viel je in een gat? Misschien heb je gemerkt dat het prettig was om meer in het ‘hier en nu’ te leven. Deze dag van bewustwording kan een aanleiding zijn om je smartphone gedrag wat aan te passen. Misschien wil je je niet meer laten leiden door je check drang. Je kan dan besluiten om op twee vaste momenten de tijd te nemen voor je telefoon. Thuis kun je de telefoon wegleggen om hem pas weer tevoorschijn te halen na het avondeten. Dit zijn maar suggesties, je moet natuurlijk zelf bepalen wat het beste voor jou werkt. Doel van de offline-dag is bewustwording. Ben je tevreden over je internet gedrag? Dan verander je niks. Maar als je merkt dat je telefoon iets te veel de baas is over jou in plaats van andersom, dan is het tijd om wat vaker op de OFF knop te drukken.

Deel je ervaringen!

Laat ons weten hoe je je offline dag ervaren hebt! Heeft het daadwerkelijk wat teweeg gebracht? Heeft het lezen van dit blog je aan het denken gezet over je eigen je smarthpone gedrag? We horen het graag.

Comment Section

0 reacties op “ Leg je zelf een smartphone verbod op!

Plaats een reactie


*