Page content

Leer jezelf beter kennen door te sporten

Sporten lijkt in veel opzichten op het leven zelf. Of je nu dagelijks sport, of twee keer per week, een teamsport beoefent of in je eentje gaat hardlopen, sporten houdt je een spiegel voor. Het laat je zien hóe je bent, wíe je bent, waar je voor staat en waar je voor gaat. Dat kan soms best confronterend zijn. Maar je kunt er ook veel van leren. En je kunt ervan groeien en jezelf ontwikkelen.

Optimisme in Optima Forma

Laatst las ik een interview met Humberto Tan (Jan, nr. 11, november 2013) en werd ik geraakt door zijn woorden: "Sport is optimisme in optima forma. Al heb je tachtig keer verloren, je blijft voor de overwinning gaan. Sport is naar voren gericht. Op een dag pak je die medaille en dan is het wonder daar. Je leert samenwerken, vreugde beleven, incasseren, verliezen, verwachtingen waarmaken. Zoals het leven zelf".

Wat kan sport jou leren over jezelf?

Ben je een teamplayer, of sport je liever alleen? Ben je een doorzetter of geef je op bij de eerste hindernis? En waarom geef je op? Vanwege een gebrek aan vertrouwen in je eigen capaciteiten of omdat je liever niet buiten je comfort zone treedt? Hoe goed of slecht kun je tegen je verlies? Leer je van je fouten en blijf je jezelf verbeteren, of leg je de schuld bij anderen en kijk je niet naar je eigen aandeel in het geheel? Zoek je je grenzen op of ga je eroverheen? En ten koste van wat? Heb je vertrouwen in je eigen kunnen, of denk je vantevoren al dat het je 'vast toch niet gaat lukken'? Sport je omdat je het wílt, of omdat het móet? En van wie móet het, van jezelf of van iets of iemand anders? Heb je er lol in, zorgt het voor ontspanning, of levert het stress en frustratie op? En indien het deze laatste twee antwoorden zijn, waarom ga je er dan mee door? Wat brengt het je?

Of je het je nu realiseert of niet, de antwoorden op deze vragen kunnen van toepassing zijn op hoe je in het leven staat, op wie je bent en op wát er voor jou werkt. Tegenwoordig is het hip om op zoek te zijn naar jezelf. Daarvoor hoef je niet naar een ashram in India, want 'jezelf' heb je altijd bij je. Je hoeft alleen maar te leren kijken. De sport die je beoefent, maar ook het gebrek aan sport en de reden daarachter, kunnen je relevante informatie geven over wat wel en niet belangrijk voor je is.

* Stel je voor dat je een sport beoefent waar je enorm veel voldoening uithaalt. Probeer die sport eens te ontleden om erachter te komen wát precies de ingrediënten zijn die ervoor zorgen dat je er zoveel plezier aan beleeft. Kijk vervolgens naar je werk. Hoeveel van die ingrediënten vind je terug in je werk? Doe je eigenlijk wel het werk dat bij je past? Misschien ben je wel een teamplayer, maar voor je werk breng je dagelijks veel tijd in je uppie in de auto door, zonder partner om mee te sparren.

* Aan welke voorwaarden moet een sport voor jou voldoen, wil je het kunnen volhouden? Uitdagend of liever makkelijk haalbaar? Moet het doel duidelijk, realistisch en concreet zijn, of mag je eraan beginnen zonder vantevoren precies te weten wat je kunt verwachten en hoe het gaat aflopen? Is het van belang dat er een bepaalde opbouw en/of structuur in zit of mag het onvoorspelbaar zijn? Is het oké om je doelen, wensen en verwachtingen gaandeweg bij te stellen of is er slechts één doel en als dat niet wordt bereikt dan is de missie niet geslaagd?
De antwoorden op deze vragen kunnen je helderheid geven in je behoefte aan routine, structuur en regelmaat, of je hang naar vrijheid en avontuur.

* In welke rol voel je je het fijnst tijdens het sporten? Ben je de aanvoerder van het team, of krijg je liever duidelijke opdrachten die je zo goed mogelijk uitvoert? Sta je vooraan, of stel je je liever gedekt op? Kun je omgaan met kritiek of feedback? En hoe zit dat bij individuele sporten? Waarom sport je individueel? Vanuit praktische overwegingen zoals de vrijheid om je eigen sporttijd in te delen en het niet afhankelijk zijn van anderen, of omdat je je liever niet aanpast aan anderen en het sporten op je eigen manier wilt doen?
De antwoorden op deze vragen kunnen belangrijk zijn bij de keuze of je voor een baas wilt werken, of liever zelf in een leidinggevende rol zit. Ook kan het iets zeggen over of je een meer meegaand type bent (met als valkuil dat je niet altijd voor jezelf durft op te komen), of dat je iemand bent die graag het voortouw neemt en het woord voert.

Het ene antwoord is absoluut niet beter of slechter dan het andere. Het kan enkel iets zeggen over hoe je bent. Met een duidelijker beeld van jezelf zijn sommige keuzes gemakkelijker. En er is nogal wat te kiezen tegenwoordig. Ook hoor je vaak dat het zo belangrijk is om je hart te volgen, of je ware passie.  Helaas weet niet iedereen wat zijn of haar passie is. Of denken we daar te moeilijk over? Is het volgen van je passie dan dat je op je vierde al wist dat je later huisarts wilde worden, of kun je er ook pas veel later achter komen wat je passie is? En hoe kom je daar dan achter? Misschien staat jouw passie al wel de hele tijd recht voor je, maar zie je het niet. Meer inzicht in jezelf kan je op z'n minst helpen de goede kant op te kijken. En wie zoekt, die vindt.

Wat kun jij leren van sport?

Sporten leert je je eigen kracht te ontdekken. Het leert je dat niets onmogelijk is. Dat je heel veel kunt leren en kunt bereiken als je maar volhoudt en oefent. Sporten leert je dat je veel meer kunt en dat je veel sterker bent dan je zelf vaak denkt. Ik maak het bijna dagelijks mee bij mijn klanten en tijdens de Bootcamplessen, dat ik een oefening voordoe en dat er iemand zegt: "Dat kan ik niet, hoor". Maar weet je wat? Ze kunnen het ALTIJD! Weet je waarom? Omdat ze het PROBEREN. Nee, niet proberen. Ze DOEN het gewoon! Misschien nog niet perfect, of nog niet de moeilijkste optie, maar ze hebben het gedaan. Mensen staan vaak versteld van zichzelf, van hoeveel ze kunnen. Soms is het wel triest om je te realiseren dat wij ons lichaam zo 'laag' inschatten. We zijn tot zoveel meer in staat!
En dát gevoel, dat is zó lekker: voelen met je lichaam waartoe je in staat bent. Die overwinning, die trots. Daarmee zorgt sporten voor meer zelfvertrouwen, en voor een beter zelfbeeld.

Sporten ís leven. Dus als je sport heb je eigenlijk altijd GEWONNEN!

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

9 reacties op “ Leer jezelf beter kennen door te sporten


Door Yousra op 19 november 2013

Wat een mooi blog en zo waar! Ik ben diegene die altijd tegen mijzelf zegt dat ik iets niet kan of niet zal volhouden. Als je maar vaak genoeg aan jezelf bewijst dat je het dus toch wel kan wordt je daar geestelijk sterker van! Sporten maakt mij zowel lichamelijk als mentaal sterk!


Door Ginny op 20 november 2013

Dankjewel voor je reactie, Yousra. En ik ben blij te lezen dat je zelf ervaart dat sporten je ook op mentaal vlak sterker kan maken. Wat een geweldige remedie is het eigenlijk, hè!?


Door Richard op 20 november 2013

Heel mooi blog idd en voorheen nooit over nagedacht dat bv sporten je zoveel kan leren. Een "overwinning" tijdens sporten geeft iig een heerlijk gevoel.


Door Ginny op 20 november 2013

Dankjewel voor je reactie, Richard. Leuk om te lezen dat je door dit blog blijkbaar anders hebt gekeken / bent gaan kijken naar sport 😉


Door Joke put op 26 januari 2014

Mooi blog enzo waar......
Ik leer elke dag van jou Ginny
Jij bent mijn kado!
Ben teleurgesteld in mezelf steeds maar weer....
Maar ook trots op wat ik kan als jij naast me staat


Door Ursula Pieter op 9 februari 2014

Ik ben al een tijdje minder dan normaal aan het sporten. Sporten geeft mij zoveel energie! Toch doe ik het niet, omdat ik geen energie heb. Raar toch dat je er energie van krijgt, maar niet doet. Inzicht voor mij is dat ik altijd een doel moet hebben om te gaan sporten. Dus nu bedenken wat mijn doel is.
Had last van mijn rug, dus dacht weer lekker yoga uit oefenen en ja het was na twee dagen vermindert. Nu weer aantal weken verder en de eerste dag dat ik niet aan yoga heb gedaan. Dus weer een doel willen hebben. Mijn grootste inzicht is dus dat ik het mijzelf niet gun alleen als het erg nodig is. Of dat ik het doe voor een ander.


Door Ginny op 9 februari 2014

Hoi Ursula, je kunt al heel trots op jezelf zijn dat je tot dit inzicht bent gekomen. Je bent je er van bewust en dat betekent dat je het kunt aanpakken / verbeteren / veranderen. Zoals je zelf heel terecht zegt, moet je nu op zoek naar een nieuw doel voor jezelf. Mijn advies zou zijn om je doelstelling heel simpel en concreet te houden en op zeer korte termijn. Bijvoorbeeld vóór vrijdag 14 Februari heb ik minimaal 1 3x3 workout gedaan.
Soms denken mensen te ingewikkeld over sporten, bijvoorbeeld als ze niet hun gebruikelijke rondje van 10 km hardlopen kunnen doen wegens tijdgebrek, dan slaan ze deze week wel over. Terwijl ze ook 3 of 5 km kunnen rennen, of 20 of 30 minuten. Sporten én bewegen = energie. Dus in je lunchpauze een half uurtje buiten lopen geeft ook een goed gevoel.
Probeer misschien je doelen per week te bekijken. Bv: vóór vrijdag 14 feb heb ik minimaal 1 3x3 workout gedaan.
En nog een handige tip: plan je workout in je agenda, maak er een 'afpsraak' van en plan andere zaken eromheen. Zo laat je het niet aan het toeval over of je wel of niet gaat sporten.

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips. Veel succes in ieder geval!
groet,
Ginny


Door Marga op 14 maart 2014

Toen ik begon met trainen dacht ik niet aan samenwerken en incasseren, verliezen en winnen. Nog steeds eigenlijk niet. Ik ben begonnen met sporten omdat ik lichaamsbeweging nodig had. Een van de eerste voordelen die ik ondervond was dat ik nog maar heel weinig pijn had. (daarvoor 50 jaar rugklachten) Zelfs op röntgenfotos is nu te zien dat mijn rugklachten helemaal weg zijn. Daar ben ik nog steeds reuze blij mee. Ik kan tegenwoordig tillen en rennen en fietsen en dansen. Ik ben een veel minder "vastgeroest oud vrouwtje" dan vroeger. En toch is het elke keer weer vechten om de conditieladder weer op te gaan. Maar ik doe het graag want daarboven is een wereld zonder pijn en met een heeel goed gevoel en ook nog eens een strak lijf!


Door Ginny op 14 maart 2014

Mooi gesproken, Marga!

Plaats een reactie


*