Page content

Kliekjes, Left overs, Restjes: perfect voor een complete maaltijd

Ken je dat? Dat je na afloop van een feest een hoop eten over houdt? Ondanks het feit dat we er enorm op letten tijdens het boodschappen doen, blijft er toch telkens vanalles over. Zo ook laatst, toen Richard zijn verjaardag vierde. Wat doe je met die kliekjes, left overs en restjes? Opeten natuurlijk! Voedselverspilling vind ik zó zonde en bovendien waren het allemaal lekkere én niet te vergeten gezonde restjes. Zo hadden we een complete lunch van kliekjes ...

Complete (lunch)maaltijd van kliekjes

In de GinFit CLUB! ontvangen de clubleden van mij een weekmenu. Deze menu's zijn over het algemeen een weergave van hetgeen ik zelf eet in een bepaalde week. De ingrediënten en de recepten worden mij deels 'aangeleverd' omdat ik een groentepakket heb van de Natuurwinkel.

Omdat ik er niet van uit ga dat de clubleden ook zo'n groentepakket hebben, en omdat zij de recepten misschien voor meer dan 2 personen moeten bereiden, kan ik me voorstellen dat ook zij regelmatig bepaalde groenten en fruit overhouden omdat ze slechts 1x in een recept worden gebruikt.

Omdat ik pertinent tégen voedselverspilling ben probeer ik niet alleen mezelf, maar ook de leden uit de GinFit CLUB! uit te dagen / aan te sporen om hun restjes en kliekjes op te maken. Als je eens goed in je koelkast en keuken kijkt, kom je vast tot de conclusie dat je voldoende hebt voor een complete (lunch) maaltijd.

Hoe maak je een complete maaltijd van kliekjes?

 • Salade:

  • Afhankelijk van hetgeen je over hebt, kun je kiezen voor een (rauwkost) salade. Onze left-over maaltijd ná de verjaardag van Richard is daar een heel duidelijk en simpel voorbeeld van. We hadden over: cherrytomaat, forelfilet, avocado en komkommer. Die ingrediënten hebben we zonder poespas over 2 borden verdeeld en klaar restjesdag met groenten en forel . Zo simpel kan het dus zijn.
  • In een salade kun je naast (rauwe) groenten ook kaas, noten, en gerookte vis of gerookt vlees verwerken.
  • Of wat dacht je van olijven, tapenades of zongedroogde tomaatjes? Smaakt allemaal heerlijk door een salade, hoor!
  • Misschien had je nog een blikje bonen in de voorraadkast staan, of een zakje diepvriesgroenten?
 • Soep:

  • Geloof me alsjeblieft als ik zeg dat je van ALLE GROENTEN soep kunt maken. Sterker nog: er is niks makkelijkers dan soep maken. ( klik hier voor een basisrecept om soep te maken).
  • Voor een extra bite houd je wat groenten apart in plaats van alles te pureren. Of je voegt er de left overs gerookte zalm aan toe, of de blokjes fetakaas? En misschien was er nog wel wat stokbrood met kruidenboter of olijventapenade over?
 • Roerbakken

  • Verhit wat olie in een pan, fruit ui en knoflook en bak er vervolgens de groenten in die je over hebt van de afgelopen dagen. Bestrooi met (verse) kruiden. Serveer eventueel met rijst of een andere (volkoren) graansoort.
 • Zelfgemaakte pizza

Hopelijk heb je dankzij dit blog wat inspiratie voor het bereiden van een heerlijke maaltijd met alle left overs en kliekjes? Meestal is het zo dat je het eten dat je in huis hebt ook lekker vindt, nietwaar? Ben daarom niet te bang om out of the box te denken en bepaalde ingrediënten bij elkaar te doen die je in eerste instantie helemaal niet samen zou bedenken. Het is mijn ervaring (en inmiddels ook die van Richard), dat het altijd lekker smaakt.

Zo bedenk ik me net dat Richard - voordat hij mij kende - vond dat je spaghetti ALTIJD at met gehakt en bolognese saus. Inmiddels kennen we vele varianten van spaghetti, zoals bijvoorbeeld met zalm, crème fraiche en verse dille geserveerd op een 'bedje' van rucola. (ik geef dit als voorbeeld omdat ik veel mensen ken die gerookte zalm met creme fraiche verwerken in een feestelijk hapje, dus ik kan me zo voorstellen dat dat een typische left over is na een verjaardag?)

Hoe dan ook, de boodschap is: voedselverspilling is onnodig want van alle kliekjes kun je nog iets heerlijks maken. Wees creatief en durf te experimenteren!

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Kliekjes, Left overs, Restjes: perfect voor een complete maaltijd

Plaats een reactie


*