Page content

Kleurtjes tape (Medical taping)

kleurtjes-tape

Overal zie je tegenwoordig mensen lopen met gekleurd tape op het lichaam. Deze vorm van tape is in de sport en fysiotherapie een zeer veel gebruikte behandeltechniek. Je kan de tape voor 2 dingen gebruiken: pijnverlichting en preventie van blessures. Maar helpt het nu echt?

Enthousiast over de resultaten van kenesio tapen

Het zogenaamde kenesio tapen werd in de jaren zeventig ontwikkeld door de Japanse chiropractor Kenzo Kase. In Japan is het uitgegroeid tot één van de populairste pijnbehandelingen. In Europa verschenen de kleurtjes tapes in eerste instantie vooral bij topsporters. Wetenschappelijk bewijs dat de tapes doen wat ze beloven is er nog onvoldoende, maar in de praktijk zijn veel mensen enthousiast over de resultaten.

Elastisch tape werkt ondersteunend

Het tape kan je het beste omschrijven als elastisch plakband. Je kan het niet vergelijken met de 'ouderwetse' witte sporttape. Wit sporttape is stug en wordt gebruikt om een gewricht te immobiliseren. Het idee achter de immobilisatie is dat het aangedane gewricht, bijvoorbeeld de enkel, niet bewogen kan worden om zo de structuren laten herstellen. Je kan een verzwikte enkel ook tapen met elastisch kleuren tape. De bewegingen van de enkel worden met elastisch tape niet belemmerd maar ondersteund, hierdoor is er een normaal bewegingspatroon en een normale doorbloeding wat 100% beter is voor het herstel van de enkelverzwikking.

Elastisch tape als massage.

De tape kan ook gebruikt worden voor pijnverlichting bij verkrampingen. Door de elastische eigenschap van de tape wordt de huid gemasseerd. Hierdoor wordt de lymfedrainage en de doorbloeding ter plekke gestimuleerd en dat leidt er toe dat ontstekingen sneller genezen en druk en pijn sneller afnemen.

Elastisch tape als aanvulling op de (fysio)behandeling

In de fysiotherapie is de tape altijd een aanvulling op de behandeling zelf. Een verkramping is naar mijn mening altijd een gevolg van een ander onderliggend probleem. Als fysiotherapeut moet de behandeling gericht zijn op dit probleem. De tape kan helpen de symptomen te verminderen om zo de oorzaak aan te pakken en jou met minder pijn de praktijk te laten verlaten.

Zelf elastisch tape aanbrengen?

Doorgaans worden de tapes door fysiotherapeuten aangebracht, maar je kan het ook zelf doen. Je kunt weinig fout doen en als je het goed doet merk je meteen het positieve effect. Je moet echter wel weten wát je doet, gewoon een tape plakken zoals je bijvoorbeeld bij een pleister doet heeft geen zin.

Als de tape trekt of pijn doet, heb je iets fout gedaan en moet je het opnieuw plakken. De tape kun je maximaal een week laten zitten. Daarna werkt het materiaal niet meer. In de praktijk blijven de pleisters doorgaans niet zo lang zitten.

Gebruik je de tape alleen ter ondersteuning tijdens een training of wedstrijd, dan maak je hem na het sporten meteen weer los. Gebruik je de tape echter tegen bijvoorbeeld een verkrampte nek dan moet je toch wel één, twee dagen rekenen voor je verlichting voelt.

Gebruik de tape niet zonder duidelijke uitleg van iemand die er verstand van heeft. Zoals hierboven beschreven kan je geen schade aandoen, maar bij verkeerd aanleggen heeft het ook totaal geen effect. En daar is het tape met gemiddeld 10 euro per rolletje toch best duur voor.

Comment Section

0 reacties op “ Kleurtjes tape (Medical taping)

Plaats een reactie


*