Page content

Je relatie NA de baby

hoe-voorkom-je-een-relatiecrisis-na-de-komst-van-je-baby

De baby is geboren! Jullie zijn nu een gezin. Wat heb je hier lang naar uitgekeken. Niet gek dat de eerste periode na de bevalling je aandacht bijna volledig naar de baby gaat. Je bent als het ware verliefd op je baby. Je bent druk bezig je draai te vinden in je nieuwe rol als moeder. Toch brengt het nieuwe geluk niet alleen blijdschap met zich mee. Voor veel stellen betekent deze nieuwe situatie een (tijdelijk) 'dipje' in de relatie.

Van partner naar vader en moeder

Als je niet met de verzorging van je baby bezig bent, dan praat je over je baby, kijk je naar foto’s van je baby of denk je aan je baby. Je bent nu moeder. Je partner is vader en dat is bijzonder en mooi om te zien. Toch moet je niet vergeten dat jullie meer zijn dan vader en moeder. Jullie zijn ook nog elkaars geliefden. Veel stellen slaan door in het ouderschap en belanden daardoor van de tijdelijke dip in een crisis.

Hoe voorkom je een relatiecrisis na de komst van je baby?

Hieronder wat tips die vast bij iedereen bekend zijn maar in de praktijk toch lastig te realiseren blijken.

  • Ook al heb je het druk met de baby en het plannen van de dagelijkse werkzaamheden, vergeet niet ook nog aandacht aan elkaar te besteden. Aandacht zit hem in de kleine dingen: geef een kus bij thuiskomst, luister oprecht naar elkaars verhaal, geef een complimentje of koop eens onverwachts een attentie.
  • Blijf knuffelen! Door elkaar aan te raken en te knuffelen is er letterlijk minder afstand. Je creëert een gevoel van saamhorigheid en samen sta je sterk. Wees als vrouw niet bang dat knuffelen persé en altijd zal uitmonden in meer. Leer je man dat alleen knuffelen op zijn tijd ook fijn kan zijn.
  • Besteed de tijd die je samen hebt goed. Praat dan niet alleen maar over de baby maar ook over dingen die de ander dwars zit of kwijt wil. Maak bewust contact met je partner, dat kan ook zijn bij het klaarmaken van de broodtrommels. Als je met elkaar praat zet je telefoon dan uit en leg de Ipad weg. Niks zo vervelend als een verhaal vertellen aan iemand die op zijn beeldscherm aan het staren is.
  • Plan minimaal eens per maand een avondje (uit) met zijn tweeën. Als je samen weg van huis bent zie je ineens weer wat je in je partner zag voordat hij papa werd. Je kunt ook thuis een gezellige avond maken. Leg de kinderen vroeg op bed en plan een movie night of doe samen ouderwets een spelletje.
  • Mopper zo min mogelijk. Dit is een lastige: vrouwen mopperen graag. Maar met mopperen verziek je alleen maar de sfeer. Probeer een rustig moment af te wachten om je irritatie te uiten. Als je dan het gesprek aangaat, praat dan vanuit de IK vorm en geef aan wat jou dwars zit op een vriendelijke en respectvolle manier, zonder het maken van verwijten.
  • Maak van je relatie een prioriteit.  Ga er bij een relatiedipje niet vanuit dat het vanzelf wel weer goed komt. Een relatie is niet voor niets een “werkwoord”. Je moet er zelf voor blijven werken. Het moet dus ook hoog op je actielijstje staan.
  • Zeg wat je wil! Wij vrouwen hebben vaak het idee dat onze partner wel weet wanneer wij even rustig willen douchen of wanneer wij een moment voor onszelf nodig hebben. Niets is minder waar. Mannen hebben dit helemaal niet door. Ze verwachten van ons dat wij dit duidelijk aangeven. Doe dat dus ook! Zeg wat je wil en draai er niet om heen. Wees niet teleurgesteld als je partner niet van je voorhoofd kan aflezen dat jij een moment ontspanning nodig hebt.
  • Blijf praten over jullie gezamenlijke wensen en doelen. Een gezamenlijk doel versterkt de band! Het is fijn als je over dezelfde dingen droomt in het leven.
  • Tot slot, het hete hangijzer: sex. Ja, ook na de komst van je baby is het belangrijk dat je regelmatig sex hebt. Het gaat vaak niet vanzelf. Hoe langer je het uitstelt hoe lastiger het wordt om de eerste stap te zetten. Zie het als sporten: van te voren heb je soms ook niet zo veel zin, maar achter af ben je altijd blij dat je het gedaan hebt. Denk niet dat de zin vanzelf komt. Maak zin. Sex is essentieel voor goede relatie, een intieme band en het gevoel van samenhorigheid. Ga voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.

Comment Section

0 reacties op “ Je relatie NA de baby

Plaats een reactie


*