Page content

Hoeveel calorieën moet je eten? Klopt dat wel?

Hoeveel calorieën moet je eten? De globale richtlijn is dat een vrouw rond de 2.000 kcal en een man rond de 2.500 kcal mag nuttigen. Klopt dat wel? Naar aanleiding van een privé Bootcamp weekend dat ik onlangs hield met één van mijn klanten, ben ik aan deze richtlijn gaan twijfelen. Hieronder deel ik mijn bevindingen met je, zonder er conclusies aan te verbinden. Ik ben benieuwd of jij hierna ook anders zult kijken naar deze richtlijn?

1200 calorieën per dag

De klant met wie ik dit privé-Bootcamp-weekend deed, wilde graag een goede kickstart maken na het nieuwe jaar door middel van 4 dagen lang supergezond eten en gemiddeld 4 uur per dag sporten / bewegen. Twee keer eerder had zij aan een intensieve Bootcamp periode deelgenomen en tijdens één van die Bootcamps leerde ze om zich (gedurende die week) strikt te houden aan 1200 kcal per dag. Persoonlijk noem ik zoiets een crashdieet en daar sta ik niet achter, totdat ik tot mijn ontdekking kwam...

Omdat de combinatie van 1200 kcal per dag + het vele sporten hadden geleid tot zeer goede resultaten, wilde ze dat tijdens ons weekend weer doen. Ik ging dus heel serieus aan de slag met het uitwerken van het menu met behulp van de voedingswaardetabel waarmee je heel nauwkeurig alle calorieën kunt berekenen.

Om het voor mezelf niet al te ingewikkeld te maken, besloot ik uit te gaan van hetgeen ikzelf regelmatig eet als ontbijt, lunch en diner.

Eet ik te weinig calorieën?

menu dag 1 Op dag 1 (foto links) bestond het ontbijt uit 1 gekookte appel, rozijnen en ama menu dag 2 ndelen met kaneelkruiden. Zoals je ziet eten we tijdens de lunch al 200 gram groenten (100 gram broccoli + 100 gram wortel), en dat herhalen we in de avond, dus in totaal 400 gr groenten op dag 1.

Het ontbijt op dag 2 was een groene smoothie. De lunch en het diner op dag 2 (foto rechts) bestond uit  mijn favoriete auberginesoep. Eén portie  soep (lunch) bevat 200 gr aubergine + 100 gr tomaat = 300 gr groenten). Als diner hadden we dezelfde maaltijd nogmaals, waarmee we op een dagtotaal van ruim 600 gr groenten kwamen.

Ik schrok toen ik zag dat we op dag 2 amper aan 1200 kcal per dag kwamen!? En dit is voor mij best een normale dag. Oké, ik nam 3 rijstwafels en mijn klant maar 1. En ik drink graag een latte macchiato en eet nog een dadel of wat nootjes ergens tussendoor, maar daarmee kom ik op veel dagen echt niet aan 2.000 kcal terwijl ik ook nog eens dagelijks beweeg.

Doe ik iets verkeerd? Ben ik ongezond bezig? Krjig ik te weinig vitaminen, mineralen, etc binnen? Op basis van de richtlijn zou ik zeggen van wel. Op basis van hoe ik me voel (fit, sterk, energiek, blij, positief) zou ik echt zeggen van niet. En nu?

1 kilo broccoli staat gelijk aan 290 kcal

Groenten bevatten amper calorieën, meestal iets van 30 kcal per 100 gram groenten.
Mijn vriend Richard en ik halen elke week ons groentepakket bij de Natuurwinkel. We eten, schat ik, minimaal 400 gram groenten per dag en ik kan je vertellen dat je daar behoorlijk verzadigd van kunt raken.

Ter illustratie:
Een poos geleden bleef mijn vriendin en collega Yousra bij ons lunchen, en Richard had broccolisoep gemaakt (van 2 hele broccoli's + de stronken - die kun je namelijk ook eten en is zonde om weg te gooien). Ui en knoflook fruiten in de olijfolie, broccoli erbij, water erbij, kort laten koken (want je wilt niet teveel vitaminen verliezen), staafmixer erop en klaar. Drie volle kommen dikke, puree-achtige broccolisoep en ieder een makreelfilet. Richard en ik zijn het gewend, dit is een standaard lunch. Yousra kreeg het bij lange na niet op.
Persoonlijk ben ik van mening dat dit een behoorlijk gezonde lunch was, los van het aantal calorieën. Wat jij?

Stop met calorieën tellen en kies voor natuurlijke voeding

Zelf kijk ik nooit naar de calorieën, maar naar de kwaliteit van het voedsel. Voedsel dat rechtstreeks uit de natuur komt is in mijn ogen kwalitatief hoogwaardig voedsel. Voedsel dat in een fabriek wordt geproduceerd is vaak rijk aan calorieën, maar laag in kwaliteit.

Mijn vraag is: Moeten we met z'n allen stoppen met het tellen van calorieën?
Dat is heel gemakkelijk als je start met vers en puur voedsel eten, want op een avocado of appel staat doorgaans geen etiket met de hoeveelheid calorieën.

Hoe denk jij erover?

Hier nog een paar van mijn hersenspinsels:

  • De ontdekking dat ik soms echt niet aan de 2.000 kcal per dag kom, heeft ertoe geleid dat ik me ben gaan afvragen wie ooit heeft bepaald - en op basis waarvan - dat we dit aantal kcal zouden moeten nuttigen?
    Steeds vaker stuit ik op zogenaamde 'feiten' die mij (en jou waarschijnlijk ook) met de paplepel zijn ingegoten, die je altijd voor waar hebt aangenomen en die je om die reden nooit in twijfel hebt getrokken, nietwaar? Ik bedoel: zouden de mensen in vroegere tijden, maar ook tegenwoordig in andere landen / culturen, zich hier dagelijks mee bezighouden zoals wij dat doen?
  • Als 2.000 kcal de norm is en wij allemaal ons best doen om die norm te halen, is het dan niet logisch dat obesitas zo'n wijdverbreid probleem is?

Ik lees graag jouw reactie hieronder...

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Hoeveel calorieën moet je eten? Klopt dat wel?

Plaats een reactie


*