Page content

Hoe kook ik gezond én lekker?

hoe-kook-ik-gezond-en-lekker

Gezond en lekker koken is feitelijk heel simpel. In veel mails die ik ontvang staat letterlijk dezelfde zin: “het avondeten blijft moeilijk”. Wel of geen koolhydraten eten? En hoeveel dan? Wel of geen vlees? En waarmee vervang ik het dan? Wel of geen pakjes en zakjes? Maar hoe breng ik het dan op smaak? Hoe houd ik rekening met de wensen van mijn man en kinderen? Hoe bereid ik een complete, verse maaltijd in korte tijd?

Wat is “gezond eten”?

Het lijkt wel alsof we het échte koken verleerd zijn en er ineens heel moeilijk over zijn gaan doen. Gezond eten hoeft echt niet uit enkel raw food, kokosolie, quinoa, amandelmeel, speltbrood, gojibessen, hennepzaad en tarwegras te bestaan.

Gezond eten is: HÉÉL VEEL GROENTEN, en van al het andere EEN STUK MINDER.

Bijvoorbeeld: als je je bord in twee helften splitst dan mag de ene helft uit groenten bestaan en de andere helft gaat nogmaals door de helft. Eén deel is voor de eiwitten en vetten (vis, vlees, vega), de andere helft is voor de koolhydraten (rijst, pasta, brood, aardappelen. Als je wilt kun je zelfs afwisselen: één dag maak je bovenstaande verdeling, de andere dag doe je 1 helft groenten en de andere helft vlees, vis of vega (dus geen koolhydraten) en de volgende dag doe je één helft groenten en de andere helft koolhydraten (dus geen vlees, vis of vega). Het deel dat je bij het avondeten weglaat, neem je dan juist bij de lunch of het ontbijt. Zo krijg je toch alle macronutriënten binnen.

Hoe kook ik gezond en lekker, 4 basistips:

 1. Zorg voor de volgende basisbenodigdheden:
  1. 1 of meerdere goede olieën (olijfolie, kokosolie, ongezouten roomboter of ghee)
  2. Knoflook en Ui
  3. Goed zout zoals (keltisch) zeezout en vers te malen peper
  4. Eventueel verse kruiden zoals bieslook, basilicum en gedroogde kruiden zoals kurkuma, kerrie, kaneel.
 2. Start met het snijwerk: eerst de groenten die je wilt bereiden, zet apart. Vervolgens het vlees of de vis. Zet apart. Als laatste de knoflook en ui.
 3. Verhit de olie of boter in een pan, fruit de knoflook en ui tot ze glazig zijn en voeg daar de groenten aan toe. Dit geldt voor alle groenten, ook groenten die je wilt stoven of koken: eerst bakken met knoflook en ui. Alles goed door elkaar mengen totdat je merkt dat de groenten hun eigen vocht gaan afgeven.
  Spinazie en courgette geven veel meer vocht af dan bijvoorbeeld broccoli of bloemkool. Aan deze 2 laatste groenten kun je een klein scheutje water toevoegen. Deksel op de pan en even laten stoven in hun eigen vocht. Zout en/of peper toevoegen en klaar. Hoe korter de kooktijd, des te meer belangrijke stoffen er bewaard blijven.
 4. Kook in een andere pan de rijst, pasta of aardappelen. (of uit de oven)

Tadaaa!

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Hoe kook ik gezond én lekker?

Plaats een reactie


*