Page content

Het nut van Eiwitrijke voeding na een pittige work-out

Eiwitten eten na de workout

Zo, jouw work-out zit er weer op. Je hebt alles gegeven en je bent helemaal uitgeblust. Nu is het tijd om jouw lichaam zo snel mogelijk te laten herstellen. Gezonde en verantwoorde voeding speelt daarbij een rol. Daarom in deze blog een aantal praktische tips!

Dit blog is geschreven door Ancilla Sterrenburg, (sport)diëtiste.

Waarom Eiwitten?

Eiwitten zijn nodig voor onze spieropbouw en onze spierherstel. Door eiwitten na inspanning te gebruiken, zul je de opgelopen spierschade door het sporten sneller laten herstellen en werk je tegelijkertijd aan spieropbouw. Door 20 gram eiwitten binnen 20 minuten na inspanning te gebruiken, werk je aan optimaal herstel. Overigens is 20 gram eiwitten de maximale hoeveelheid wat het lichaam per keer kan gebruiken voor opbouw- en herstel van de spieren. Grotere hoeveelheden hebben dus geen zin. Werk je bewust aan spieropbouw? Gebruik dan kleine porties eiwitten gedurende dag.

Wat zijn voorbeelden van eiwitrijke producten?

 • Portie magere kwark (150 ml), 19 g eiwit
 • Portie kipfilet (100g), 31 g eiwit
 • Portie tonijn (100 g), 25 g eiwit
 • Portie Tahoe, (75g), 9 g eiwit
 • Pakje magere chocolademelk (200ml), 8.5 g eiwit
 • Portie Griekse yoghurt (150 ml), 7.5 g eiwit
 • Gekookt ei, 6 g eiwit
 • Ongezouten noten (1 handje), 6 g eiwit
 • Portie pindakaas (per snee), 4 g eiwit
 • 1 snee volkorenbrood, 4 g eiwit
 • Ongezouten noten (1 handje), 6 g eiwit

Handig om te weten is dat magere producten over het algemeen meer eiwitten bevatten dan volle producten: de vetten zijn vervangen door eiwitten. Kijk maar eens naar zuivelproducten om het verschil te zien.

Door eiwitten te combineren met koolhydraten, werk je aan een optimaal herstel na inspanning.
Daarom in mijn volgende blog meer over koolhydraten na het sporten.

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Het nut van Eiwitrijke voeding na een pittige work-out

Plaats een reactie


*