Page content

Het geheim voor een stress-vrij huishouden

stress-vrij-huishouden-het-geheim Laatst vroeg een vriendin 'wat mijn geheim is?'. Ik vond dat een grappige vraag: mijn geheim is natuurijk dat ik helemaal geen geheim heb. 'Maar hoe krijg je het dan 'allemaal' voor elkaar?' vervolgde ze. Ik heb het niet 'allemaal' voor elkaar. Niemand heeft het 'allemaal' voor elkaar.

Wat wil je voor elkaar krijgen?

Dat is de vraag. Accepteren dat het niet 'allemaal' kan is de basis tot succes. Dan weet je namelijk dat je een selectie moet maken. Prioriteiten stellen. Wat vind jij belangrijk?

Energie

Als je veel wilt doen, is het nodig dat je voldoende energie hebt. Je moet sowieso energie hebben om alles te doen wat je 'moet' doen. Het zou fijn zijn als je wat extra energie overhoudt voor andere (leuke) activiteiten.

Hoe verkrijg je die energie?

4 Simpele 'geheimen' voor meer energie:

  1. sporten - liefst 20/30 min per dag
  2. slapen - liefst de hele nacht zonder onderbrekingen
  3. gezond eten - denk na over wat je in je lijf stopt
  4. Doe dingen die je leuk vindt - daar krijg je energie voor terug.

Maar er zijn ook ontelbare klussen waar je geen energie van krijgt. Die je liever niet doet. Het huishouden bijvoorbeeld. Ik werk 32 uur en doe het huishouden -samen met mijn man, en net zoals vele andere miljoenen vrouwen- dus een beetje tussendoor. Dan is het wel handig om daar een soort van strategie voor te bedenken.

We zijn vaak geneigd ons te richten op alles wat nog moet gebeuren. Je loopt door je huis en ziet in elke hoek of kamer wel een actiepunt voorbijkomen. De ramen zouden (al jaren) een keer gezeemd moeten worden. De badkamer moet echt eens schimmel vrij gemaakt worden. Die eeuwige was die maar nooit af komt.

Maar wat als je het andersom benadert? Wat als je jezelf afvraagt:

Wat hoeft er vandaag niet?

Op mijn vrije dag begin ik altijd met een uurtje sporten. Daarna loop ik door mijn huis en bekijk ik 'wat er vandaag niet hoeft'.

De was?
Nou de wasmand zit nog niet vol. Dat laten we nog een dagje zitten.

De bedden?
Had ik die niet twee weken geleden verschoond? Heeft er iemand in zijn bed geplast? Nee. Dan hoeft het niet.

Toiletten?
Hoe zijn die er aan toe? Bah. Het stinkt en de jongens plassen er altijd naast. Dat is een actiepuntje.

Scan dus op prioriteiten. En belangrijk: probeer niet té veel op één dag te proppen. Twee of drie huishoudelijk klussen is genoeg. Leg jezelf geen onnodige stress op. Wissel de klussen af met dingen waar je weer energie van krijgt.

Wanneer dan wel?

Wat fijn dat die wasmand vandaag niet hoeft. Maar hij zal in rap tempo wél uitpuilen. Bedenk dan ook even wanneer je het wél wil doen. Maak een planning. Dan hoef je je ook niet aan al het vuil te storen. Je weet dat de klus binnenkort geklaard wordt. Zo is het helemaal niet erg om eens een avond alle was weg te strijken, als je weet dat je daardoor de volgende dag 'vrij' hebt.

Dus mijn geheim voor een stress-vrij huishouden?

Focus je op wat niet hoeft. En zet je vent ook aan het werk. En je kinderen. En als je geld genoeg hebt: neem een hulp!

Comment Section

3 reacties op “ Het geheim voor een stress-vrij huishouden


Door margreetm op 6 augustus 2014

in ons gezin met 7 kinderen is er ook altijd wel wat te doen.............door de jaren heen heb ik ook moeten leren om te doseren en tijd voor mezelf te maken........ over sporten ben ik het helemaal eens....dat geeft energie......maakt niet uit welke vorm, en het is ook meteen "quality-time" voor jezelf......ik sport vier ochtenden en 1 avond een uur, naast mijn uurtjes in eigen en andermans huishouding....en natuurlijk toch wel als de situatie thuis het toelaat.............gezin gaat altijd voor...;-)


Door Ninja Moeder op 19 augustus 2014

Wauw Margreet, 7 kinderen! Waar heb ik het dan over? Haha. Ik vind het enorm knap van je dat je zoveel tijd besteed aan sporten! Gelukkig krijg je daar weer veel energie voor terug 😀 Heb je ook wat aan de workouts op deze site? Of bedenk je zelf oefeningen?

Plaats een reactie


*