Page content

Het Effect van Voeding op je Lichaam

het-effect-van-voeding-op-je-lichaam

Het menselijk lichaam heeft energie nodig om te kunnen bestaan. Deze energie nemen wij tot ons in de vorm van voedsel te weten koolhydraten, vetten en eiwitten (de macronutriënten). Voeding is dus belangrijk, essentieel zelfs. Maar het gaat dan wel om de juiste hoeveelheid en gezonde voeding

Simpel gezegd kun je ervan uitgaan dat wanneer jemeer energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt (door middel van o.a. beweging), het teveel in je lichaam wordt opgeslagen als vet.
Vet is voor het lichaam reserve-energie en kan worden aangesproken in tijden van voedselgebrek. Dit komt echter in het Westen amper voor. Integendeel, als je kijkt naar hoe weinig beweging we dagelijks hebben en hoe veel en hoe vaak we per dag eten, dan krijgen we vrijwel constant teveel energie binnen en dus blijft het lichaam de vetopslag vergroten.

Naast hoeveel je eet, is ook wát je eet van groot belang.

Alle drie de macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwtitten) zijn essentieel voor een goed functionerend lichaam. Je kunt niet zomaar besluiten om koolhydraten of vetten volledig uit je dieet te schrappen. Het is belangrijker om te begrijpen welke koolhydraten, vetten en eiwitten je beter wel en beter niet kunt nemen.

Het hele verteringsproces – en eigenlijk ook ieder ander proces in ons lichaam – wordt aangestuurd door hormonen (ook wel regelstoffen genoemd). Wanneer we goede voedingsmiddelen nemen heeft het lichaam geen moeite met de aanmaak van de juiste hoeveelheid hormonen die zorgen voor de afbraak, absorptie, vertering en uitscheiding van voedsel. Alle miljoenen cellen in ons lichaam ontvangen precies wat ze nodig hebben om ons sterk, slank en gezond te houden op fysiek en mentaal vlak.
Helaas eten we tegenwoordig nog maar weinig goede voeding met als gevolg dat de hormonen uit balans raken.

Een belangrijk hormoon dat een grote rol speelt bij de verwerking van voedsel is insuline.

Zodra er suikers (koolhydraten) in het bloed komen, dan maakt de alvleesklier insuline aan. Het lichaam kan eiwitten en vetten direct als brandstof (energie) gebruiken, maar koolhydraten moeten eerst omgezet worden naar glucose (beter bekend als bloedsuiker). Sommige koolhydraten worden sneller omgezet naar glucose dan andere koolhydraten. Voor een goede gezondheid en een goed gewicht is het belangrijk om ‘trage’ suikers te eten.

Wanneer je namelijk voedsel eet met ‘snelle’ suikers, dan geeft dat even een flinke energieboost, maar de alvleesklier moet razendsnel heel veel insuline aanmaken om je hoge bloedsuiker om te zetten in glucose. Omdat de alvleesklier de exact te produceren hoeveelheid insuline niet goed kan inschatten, maakt ie gewoon heel veel aan. Een deel daarvan wordt gebruikt om de bloedsuiker te transporteren naar de cellen, maar het overschot wordt in het lichaam opgeslagen als vet (!).

Nu komt de 'dikmaker' uit de mouw:

Bovendien, en nu komt ‘de dikmaker’ uit de mouw: Wanneer de vrijgekomen insuline ervoor gezorgd heeft dat de suikers zijn omgezet naar glucose en deze is getransporteerd naar de cellen, dan daalt de bloedsuikerspiegel weer vrij snel en dit leidt onder andere tot vermoeidheid, moeite met concentreren, maar vooral tot een flauw gevoel in je lichaam dat we herkennen als ‘trek’ en met name trek in zoet. Als we aan dit gevoel toegeven en wederom snelle suikers tot ons nemen, dan start de hele cyclus weer opnieuw. Je eet dus constant teveel omdat je toegeeft aan je ‘suikerverslaving’. Niet alleen kan dit uiteindelijk leiden tot diabetes, maar het is hoe dan ook niet goed voor je lijn.

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Het Effect van Voeding op je Lichaam

Plaats een reactie


*