Page content

Het belang van een stabiele suikerspiegel voor een goede gezondheid en slanke lijn

Herken je dit? Een paar uur na een maaltijd kom je in een soort ‘dip’. Je voelt je een beetje flauw, misschien wat licht in je hoofd, en je ervaart lichte bevingen zoals trillende handen.
Dit is in principe een normale reactie van het lichaam dat nu wilt gaanoverschakelen van het suikermetabolisme op het vetmetabolisme.


Veel mensen ervaren deze ‘dip’ echter als een teken dat ze iets moeten eten, liefst iets zoets, met suiker dus. In plaats van dat men het lichaam de kans geeft over te schakelen naar het vetmetabolisme, blijft het in het suikermetabolisme en begint de cyclus weer van voren af aan.
Niet alleen krijgen we door het verkeerd interpreteren van de ‘dip’ teveel calorieën binnen, hetgeen niet bijdraagt aan een gezond gewicht, we eten ook veel suikers die onze bloedsuikerspiegel kunnen ontregelen en waardoor op den duur zelfs obesitas, uitputting van de bijnieren, chronische ontstekingen en diabetes type 2 kan ontstaan.

Suikermetabolisme en vetmetabolisme?

Simpel gezegd draaien de motoren van het lichaam op twee soorten brandstof, namelijk glucose en vet. Glucose is de enige brandstof voor de hersenen en we hebben het nodig voor het verrichten van zware (!) fysieke arbeid. Het suikermetabolisme is voor de korte termijn. Voor de langere termijn schakelt het lichaam over naar het ‘energiezuinigere’ vetmetabolisme.

De overschakeling van suiker- naar vetmetabolisme is een gewenste reactie die je niet wilt dwarsbomen. Wanneer je de ‘dip’ opmerkt realiseer je dan dat het lichaam even de tijd nodig heeft om die switch te maken en in die tijd kun je twee dingen doen om het lichaam te helpen:
1) even alles wat rustiger aan doen
2) 1 handje noten en/of zaden eten
Noten en zaden bevatten vrijwel geen suikers waardoor de bloedsuikerspiegel amper gaat schommelen en het lichaam gemakkelijk kan overschakelen naar het vetmetabolisme.
In een eerder blog heb ik uitgebreid stilgestaan bij het nut van noten. Met het oog op een optimale vertering is het gewenst de noten te weken en goed te kauwen voor ze door te slikken.

Het menselijk lichaam zit complex maar geniaal in elkaar. Dit gegeven maakt het echter moeilijk om kort, bondig en liefst in Jip en Janneke-taal uit te leggen hoe belangrijk het is te zorgen voor een stabiele suikerspiegel. Mocht je je daadwerkelijk in de materie willen verdiepen dan is er voldoende literatuur voorhanden. In dit blog vraag ik je enkel om mij te geloven op mijn woord wanneer ik zeg dat een stabiele suikerspiegel van wezenlijk belang is voor een goede gezondheid en een bijbehorend gewicht en ik geef hieronder praktische tips die een groot effect kunnen opleveren.

Tips voor het verkrijgen en behouden van een stabiele suikerspiegel:

* Matig de consumptie van suikers en zetmeel met een hoge glycemische index (GI). De GI geeft aan met welke snelheid een voedingsmiddel of maaltijd de glucose-concentratie in het bloed doet stijgen. Op het internet is gemakkelijk een glycemische index tabel te vinden. Deze tabel kan helpen bij het kiezen voor producten met een lage glycemische index.
* Vermijd de consumptie van (koolhydraatrijke) tussendoortjes en suikerhoudende dranken gedurende de dag.
* Neem (bij voorkeur geweekte), rauwe, onbewerkte noten als tussendoortje (om in de vetstofwisseling te komen en te blijven.)
* Gebruik meer zaden, pitten, peulvruchten en goede oliën zoals biologische olie van de 1ste koude persing.
* Vermijd slapen overdag.
* Zorg DAGELIJKS voor voldoende fysieke inspanning.
* Gebruik veel kruiden als kurkuma, curry masala, knoflook, verse pepers, fenegriek, kaneel en peterselie omdat zij helpen de glycaemie te regelen (glycaemie = concentratie van glucose in het bloed). Deze kruiden kunnen verwerkt worden in een maaltijd of dienen als ingrediënten voor een kruidenthee.
* probeer stress te vermijden. Stress zorgt namelijk voor een extra behoefte aan koolhydraatrijk voedsel. Het vermijden van stress is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een simpele remedie in het geval van stress kan zijn: zoek de kalmte, de stilte op, maak een wandeling in de natuur.
* Eet meer groene groenten.

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Het belang van een stabiele suikerspiegel voor een goede gezondheid en slanke lijn

Plaats een reactie


*