Page content

Het antwoord is NEE

Doe jij ook wel eens iets voor een ander uit schuldgevoel? Langsgaan bij je schoonmoeder terwijl je daar helemaal geen zin in hebt? Oppassen voor een vriendin terwijl het je eigenlijk niet uit komt? Uit eten met collega’s terwijl je liever naar huis wil om bij je kindje te zijn? Je had ook NEE kunnen zeggen maar voordat je er erg in had, was JA alweer uit je mond gefloept. Het is normaal dat dit af en toe voorkomt. We moeten onszelf allemaal wel eens opofferen voor de lieve vrede maar het moet niet ten koste van je eigen gemoedsrust gaan.

Nee zeggen. Waarom is dat toch zo moeilijk voor sommige mensen?

Als je je te veel richt op de behoefte van een ander en je stelt mensen niet graag teleur, dan is het erg lastig om voor jezelf op te komen. Om de relatie goed te houden zeg je JA op het zoveelste verzoek terwijl je er eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Je stelt de behoefte van de ander dus boven je eigen behoeften. Wat als deze mensen je niet meer aardig vinden? Wat als ze teleurgesteld in je raken? Als mensen eenmaal doorhebben dat jij een “pleaser” bent en je stemt doorgaans makkelijk in met hun verzoeken, dan zullen ze je blijven vragen. Ze weten stiekem toch al dat het antwoord weer JA is. Deze mensen zijn gewend hun zin te krijgen.

Het gevolg van 'Pleasen' is te weinig tijd

Als je je herkent in het ‘pleasers type’ dan kom je waarschijnlijk tijd tekort in je leven. Je komt niet aan tijd voor jezelf toe omdat je altijd bezig bent voor andere mensen. Dat is niet zo best. Je doet wellicht veel zaken met enige tegenzin of vanuit een schuldgevoel, en niet omdat jij het zelf WIL. Als dit patroon er eenmaal is ingeslopen, dan is het lastig dit te veranderen. Je zult veel doorzettingsvermogen en kracht nodig hebben om ineens wel NEE te gaan zeggen. Je omgeving zal ook verbaasd opkijken. Ze zijn dit immers niet gewend. Ze zullen er alles aan doen om je over te halen. Ze zullen je misschien manipuleren en ervoor zorgen dat jij je schuldig voelt. Echte vrienden en familie zullen accepteren ze dat jij je eigen grenzen aangeeft en alsnog van je houden.

Tips om NEE te zeggen:

  • Als iemand je een vraag stelt, las dan direct een pauze in voor jezelf: geef aan dat je er later op terugkomt. Geef geen reden waarom je er later op terugkomt (ik moet er even over nadenken of volgens mij kan ik niet) is niet nodig. Geef aan dat je het antwoord zo spoedig mogelijk laat weten.
  • Stel jezelf vervolgens de vraag: WAT WIL IK? Sta er echt even bij stil wat JOUW behoefte is in deze. Heb jij hier zin in of niet?
  • JA: Misschien vind je het een leuk plan en heb je er zin in! Dan zeg je dus volmondig JA en doe je het omdat jij dat zelf wil.
  • NEE: Misschien heb je er helemaal geen zin in of komt het je niet uit. Misschien had je al andere plannen of wellicht voel je je gebruikt door deze persoon. Dan zeg je dus NEE.
  • Je houdt de boodschap kort en krachtig: Nee, het komt mij niet uit of Nee, ik heb er geen zin in. Geef verder GEEN excuses. Dat ben je niemand verschuldigd. Hoe meer informatie en excuses jij geeft, hoe meer openingen je creëert voor de ander om door te vragen. Probeer de boodschap op een vriendelijke maar duidelijke wijze over te brengen.
  • Als je eenmaal NEE hebt gezegd blijf daar dan bij. Als je je toch laat overhalen en van gedachten veranderd zal men dat vaker gaan proberen. NEE is dus NEE en blijft ook NEE.
  • Trek je niets aan van wat andere mensen van jou vinden. Er zijn altijd mensen die jou wel leuk vinden en er zijn altijd mensen die jou niet leuk vinden. Hoe lief, leuk en aardig je ook bent. Dit kun je nu eenmaal niet veranderen. Uiteindelijk is het belangrijk dat je omgaat met de mensen die jou wel leuk vinden. Die van jou houden zoals jij bent: dus ook als je een keer NEE zegt.
  • Praat in de IK vorm. Door in de IK vorm te praten, houd je het bij jezelf. Je verwijt een ander niks, je ventileert alleen jouw eigen mening. Niemand kan jou aanspreken op jouw mening want iedereen heeft recht op zijn eigen mening.
  • Kijk het af! Goed gekopieerd is beter dan zelf verzonnen. Iedereen heeft wel zo'n vriendin die op een krachtige doch vriendelijke wijze haar grenzen aangeeft. Kijk goed naar haar gedrag en probeer uit of dat ook voor jou werkt.

Als je vaker NEE zegt zul je merken dat je krachtiger in het leven staat. Je hebt minder stress, meer tijd voor jezelf en je zelfvertrouwen gaat omhoog. Je zal ook anders benaderd worden door je omgeving. Als je van jezelf houdt, dan straal je dat uit en je vergroot daarmee jouw vermogen om liefde te geven en te ontvangen! Het is dus echt de moeite waard om te proberen!

 

Comment Section

0 reacties op “ Het antwoord is NEE

Plaats een reactie


*