Page content

Heb ik een postnatale depressie?

Als je alles om je heen moet geloven, zou je je na de komst van je kindje euforisch moeten voelen. De werkelijkheid is in veel gevallen anders.
Ten eerste door je enorme vermoeidheid. Je levert een topprestatie waarvan je fysiek, mentaal en emotioneel moet herstellen terwijl je nog nooit zo weinig nachtrust hebt gehad.
Ten tweede staat je wereld op z’n kop door de komst van je kleine wonder: Allerlei mensen willen iets van je; de verloskundige komt langs, het CB, je moet naar het CB toe, mensen willen bij je op bezoek en hebben niet door dat drie kwartier lang zat is.. en ga zo maar door!
Ten derde keldert je hormoonsamenstelling naar een heel ander niveau na de geboorte van je kindje.
En ten vierde; herken jij jezelf in de spiegel nog?

De komst van een kind is een 'life event'.

En dan zie je een reclame: een stralende moeder, een fris gezicht, schone kleren. Een heerlijke baby die zich voorbeeldig gedraagt. Mijn werkelijkheid was: stinkende oksels, vergeten/geen tijd om te eten en drinken, een hele rare kledingmaat (zwangerschapskleding paste niet, mijn normale kleding ook niet),kleding met vlekken, haaruitval, een hele kleine wereld, me geen raad weten met die baby; wat doe je daar de hele dag mee? En ga zo maar door. Tevens was ik heel down. Anderhalf jaar daarvoor was ik vrijgezel, studerend. Een fijne vorm van vrijheid. Dit was compleet het tegenovergestelde. Diana Kosters (Perfecte moeders bestaan niet) noemt de komst van een kind een ‘life event’. Dat is het zeker.

Achteraf denk ik dat ik in een bepaalde mate last had van een postnatale depressie. En ik was/ben zeker niet de enige. Toch is dit een onderwerp waar je niet veel over hoort. In mijn werk heb ik het afgelopen jaar twee dappere moeders meegemaakt die heel open zijn over hun ervaringen. Wat een impact heeft een depressie op je gezin en leven. Het hele artikel over hun ervaringen lees je in mijn nieuwsbrief van december 2013 op www.ecbsport.nl.

Wat te doen bij een postnatale depressie?

Doen!

 • Praat erover. Wees open, wees eerlijk. Praat met mensen, op het consultatiebureau, tegen je partner, je ouders, kennissen, je huisarts, of een coach. Blijven praten, zorgt ervoor dat je niet in cirkeltjes blijft denken die een neerwaartse spiraal gaan vormen.
 • Bloedonderzoek huisarts (schildklier, vitamines, mineralen, bloedarmoede)
 • Voldoende rust plannen: zet jezelf op de eerste plaats. Denk maar aan een vlucht in het vliegtuig. Eerst je eigen zuurstofkapje daarna die van je kind. Zorg je niet goed voor jezelf, dan kun je ook niet goed voor een ander zorgen.
 • Regelmatig eten
 • Therapie in gespreksvorm of met medicatie
 • Progesteron, vitamines
 • Mindfulness
 • Lichamelijke ontspanning door beweging: instensief sporten is net zo effectief als psycho- therapie!!!

Oorzaken van een postnatale depressie

 • Na een bevalling keldert je hormonale niveau drastisch
 • Gebrek aan B-vitamines (B3, B6, B12)
 • Gebrek aan vitamine D
 • Gebrek aan ijzer en zink.
 • Erfelijke aanleg
 • Biologische aanleg zoals PMS
 • 50% herhalingsrisico na eerdere (post partum) depressie
 • Schildklierproblemen
 • Onverwerkte traumatische ervaringen
 • Sociale ingrijpende veranderingen
 • Verwachtingen t.a.v. het moederschap
 • Gecompliceerde bevalling
 • Slecht ‘nee’ kunnen zeggen

 Wanneer kan een postnatale depressie ontstaan?

 • Weken tot maanden na de bevalling
 • Na het stoppen met borstvoeding
 • Na een miskraam, vroeggeboorte of abortus

Wat zijn de klachten?

 • Somber, neerslachtig, droevig, geïrriteerd
 • Concentratiestoornissen
 • Slaapproblemen
 • Weinig plezier van/met baby of een afkeer
 • Dood/leeg gevoel van binnen
 • Verstoorde eetlust
 • Libidoverlies

Soms kun je ook jezelf helpen door erover te lezen, hier volgen wat boekentips:

Cathelijne Wildervanck: De depressie op z’n kop

Diana Kosters: Perfecte moeders bestaan niet

 

Door gastblogger Elzelien van Zwienen
ECB Sport
W: www.ecbsport.nl
E; elzelien@ecbsport.nl
T: 06 24202790

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Heb ik een postnatale depressie?

Plaats een reactie


*