Dit recept met groenselderij, spek, knoflook en kaneel geurt héérlijk en smaakt voortreffelijk. Groenselderij is een lentegroente, hij is licht verteerbaar en gezond: hij werkt bloeddrukverlagend en diuretisch (urineverdrijvend) dus het helpt vochtopeenhopingen uit het lichaam te drijven.
Groenselderij is perfect om rauw te eten; snijd een stengel in kleine stukjes en snack 'm tussendoor, of verwerk 'm in een knapperige salade met stukjes sinaasappel, nootjes en gewelde rozijnen. Je kunt er ook dit heerlijke gerecht mee maken.
Groenselderij met spek, knoflook en kaneel (4 personen)
- 800 gr groenselderij (mét blad in kleine stukjes snijden)
- 4 grote tomaten of 8 kleinere (in stukjes / blokjes gesneden)
- 4 (of meer) tenen knfolook (fijngehakt)
- 100 gr dobbelsteentjes spek (vega-optie: bvb gerookte tofublokjes)
- scheutje olijfolie
- 1 theelepel kaneel
- VARIATIE: in plaats van spek kun je gerookte tofu gebruiken voor een vega-versie, of ( gerookte) kip- kalkoenstukjes voor een magerdere variant.)
- TIP: in plaats van poeder gebruik ik een kaneelstokje. Mijn kaneel komt van de toko, volgens mij heet dat Indisch kaneel, is groter en grover, maar een 'normaal' kaneelstokje kan natuurlijk ook. Gebruik niet het hele stokje, houd wel de hoeveelheid van ongeveer een theelepel aan. Ik kook veel met kaneel (werkt verwarmend en houdt suikerspiegel stabiel) en ik gebruik graag wat meer dan de aangegeven hoeveelheid, maar als je het niet gewend bent, start dan liever met wat minder en je kunt altijd nog extra kaneel toevoegen)
Hoe maak je het recept met groenselderij?
- Spek krokant bakken in olie. Uit de pan scheppen en apart bewaren.
- Knoflook fruiten in het overgebleven vet.
- Kaneel toevoegen
- Tomaat toevoegen
- Groenselderij toevoegen
- Met deksel op pan in ongeveer 5 minuten gaar stoven. Evt beetje extra water toevoegen.
- Voor het serveren het kaneelstokje verwijderen.
Je kunt dit recept serveren met rijst, quinoa, gierst of een ander graan en/of een lekkere frisse salade.
Comment Section
0 reacties op “ Groenselderij met spek, knoflook en kaneel”