Page content

Goede eetgewoonten = een goed gewicht: 5 TIPS

Niet alleen WAT we eten, maar ook HOE we eten, de omgevingwaarin we eten, de gedachten die we hebben tijdens het eten, en andere gewoonte patronen tijdens de maaltijd zijn van grote invloed op onze gezondheid en op ons gewicht. In deze blog vind je slechts 5 simpele en praktische tips die je direct kunt toepassen.

1) Eet aan tafel.

Rechtop zitten bevordert de spijsvertering. Blijf na het eten nog 5 minuutjes zitten, dat werkt ook gunstig op de spijsvertering want zo krijgt het voedsel de kans om te ‘rusten’ in de maag.

2) Eet langzaam.

a. Vanaf het moment waarop je begint met eten duurt het 20 minuten voordat de hersenen een verzadigd gevoel afgeven. Wanneer je te snel eet, eet je vaak teveel, omdat het ‘verzadigings’-signaal nog niet was ingeschakeld.
b. Het spijsverteringsproces begint al in je mond, tijdens het kauwen. In je speeksel zitten enzymen die een belangrijke rol spelen bij het spijsverteringsproces. Bovendien vereist het minder energie van de maag wanneer je voedsel al in je mond tot een vloeistof vermalen is.

3) Eet op regelmatige tijden.

Heel belangrijk! Wanneer je je maaltijden dagelijks op andere tijdstippen nuttigt, is het moeilijk voor het lichaam om de juiste hoeveelheid spijsverteringsenzymen te produceren die noodzakelijk zijn voor iedere maaltijd. Dit heeft als gevolg dat eten niet juist of niet volledig verteerd wordt, en het kan o.a. zorgen voor een opgeblazen gevoel. Te lange tijd niets eten / onregelmatige eetgewoonten, vertragen de afgifte van enzymen die de spijsvertering bevorderen en het heeft een grote invloed op onze bloedsuikerspiegel die STABIEL moet zijn wil je op gewicht blijven / niet aankomen.

a. Het is niet goed om te eten direct na fysieke inspanning of wanneer je geen trek hebt.
b. de organen functioneren anders op verschillende momenten van de dag. Ontbijt wordt het beste opgenomen tussen 06.00-08.00uur. Lunch tussen 10.00 en 14.00uur en het diner tussen 17.00-19.00uur.
c. Vermijd eten na 19.00uur. Na dit tijdstip is het lichaam vrijwel opgehouden spijsverteringsenzymen te produceren en dus kan het voedsel dat we na deze tijd eten onverteerd in de maag achterblijven. Dit onverteerde voedsel verandert in giftige afvalstoffen en maakt dat we ons ‘s ochtends moe en duf voelen. Realiseer je dat er ‘s nachts, wanneer jij lekker ligt te slapen, allerlei belangrijke processen plaatsvinden die verstoord worden op het moment dat je te laat gegeten hebt. Zo is het groeihormoon ‘s nachts actief. Dit hormoon bevordert vetafbraak en spieropbouw (een belangrijk afval-hormoon dus). Groeihormoon wordt echter tegengewerkt door het hormoon insuline dat vrijkomt wanneer je koolhydraatrijk/suikerrijk voedsel hebt gegeten. Beter niet meer doen dus, na 19.00uur. Je lever en galblaas doen ook hun werk ‘s nachts, tussen 23.00-02.00uur. Voor een optimale gezondheid is het belangrijk dat deze organen hun werk kunnen doen. Dat lukt niet als je te laat eet, of als je te laat opblijft.

4) Drink niets bij het eten.

Drinken tijdens het eten verdunt en ‘vervuilt’ de spijsverteringsenzymen en maagsappen en dat is niet bevorderlijk voor een optimale vertering. Wanneer je toch iets wilt drinken, neem dan bij vookeur kruidenthee of warm water en neem telkens kleine slokjes. Nog beter is het om te drinken ongeveer 30 minuten vóór een maaltijd en minimaal één uur ná een maaltijd. Soms wanneer we trek ervaren, hebben we eigenlijk dorst. Lauwwarm water drinken 30 minuten vóór een maaltijd kan zo de ergste trek al een beetje stillen en ertoe bijdragen dat je je niet overeet.

5) De lunch mag de grootste maaltijd van de dag zijn.

Neem hier je koolhydraten i.p.v. bij het avondeten. Het avondeten kan beter wat lichter verteerbaar zijn, vanwege de verminderde enzymen benodigd voor een juiste spijsvertering. Eet dan vooral veel groenten (liever niet rauw want dat is zwaarder verteerbaar) en een beetje vis of wit vlees zoals kip of kalkoen.

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Goede eetgewoonten = een goed gewicht: 5 TIPS

Plaats een reactie


*