Page content

Gezonde Popcorn Recepten

gezonde-popcorn-recepten Het weekend staat voor de deur en zin in een lekkere hartige snack?  Maak je eigen popcorn! Zo gepiept en ook nog eens gezond en goedkoop. Tenminste als je niet te veel olie gebruikt. Kijk aan de hand van je niveau (beginner of gevorderd) welke van de 3 recepten bij je past.

Zelf popcorn maken is niet alleen makkelijk maar ook snel klaar. Ook nog eens vele malen gezonder dan de kant en klare popcorn, omdat je zelf bepaald wat je er overheen doet. Popcorn is door Amerikaanse onderzoekers zelfs uitgeroepen tot gezondste snack. Het schijnt meer anti-oxidanten (soort bescherming tegen schadelijke stoffen) te bevatten dan groente en fruit.  Het bevat weinig calorieën en is ook nog eens een goede bron van vezels en onbewerkte granen.

Kies aan de hand van je niveau welk recept bij je aansluit. De gevorderden kunnen het basisrecept nemen met eventueel een snufje zout. Of laat de honing achterwege bij de Aziatische variant. De beginners vallen misschien voor de zoete variant, zonder geraffineerde suikers.

Popcorn is een lekkere en gezonde snack waar jij en je kids met gerust hart van kunnen genieten.

Wat heb je nodig voor het basis recept:

 • olijfolie
 • pofmaïs

Hoe maak je het klaar:

 1. Neem een grote pan met dikke bodem en verwarm een flinke eetlepel olijfolie. Zorg dat de olie niet walmt, dan is de olie te heet en gaat het mis.
 2. Voeg een klein kopje pofmaïs toe, deksel op de pan en laat het poffen van de mais beginnen. Schud de pan regelmatig.

Zoete popcorn

Mijn kinderen vinden de naturel popcorn ook al een traktatie of alleen met de kruiden erop. Misschien val jij meer voor die mierzoete caramel popcorn. Een alternatief is ahorn siroop. Dit is een natuurlijke suikervervanger, iets minder zoet met lichte caramel smaak. Let wel, bevat sucrose (vorm van snelle suikers) dus gebruik ook met mate.

 • 1 schaaltje popcorn (zie basis recept)
 • 1 theelepel Ras El Hanout (Marokkaans kruidenmengsel van 20 soorten kruiden. Verkrijgbaar bij grote supermarkt of toko)
 • 1 eetlepel ahorn siroop
 1. Verwarm de ahorn siroop op een laag vuur in een pan  met dikke bodem. Let op, de siroop  verbrand snel dus echt alleen even warm maken. Roer de Ras El Hanout er door heen, zodat er een kruidenpapje ontstaat. Voeg de popcorn toe en roer goed door zodat de popcorn met een laagje wordt bedekt.

Pittige popcorn

Voor een lekkere snack met pit gebruik ik Madras kruiden. Ook dit is een kruidenmengsel van wel 10 soorten kruiden. Traditioneel gebruikt in de Indiase keuken voor een kruidige curry, zonder echt branderig heet te zijn.

 • 1 schaaltje popcorn (zie basis recept)
 • 1 theelepel Madras kruiden (toko)
 • snufje zout
 1. Voeg de Madras kruiden en snufje zout aan de popcorn toe. Hussel flink zodat de kruiden zich goed verspreiden.

Aziatische popcorn

De combinatie van honing, zoute sojasaus, knoflook en gember is ontzettend klassiek. Ik ben gebruik dit graag om een stukje zalm mee te marineren. En het bleek ook nog eens super te smaken op de popcorn.

 • 1 schaaltje popcorn (zie basis recept)
 • 1 theelepel honing
 • 2 theelepels Kikkoman (zoute sojasaus met groene dop is minder zout)
 • 1/2 theelepel knoflook poeder
 • 1/2 theelepel gemberpoeder
 1. Verwarm de honing op een laag vuur in een pan  met dikke bodem. Let op, de honing verbrand snel dus alleen even warm maken. Roer de sojasaus en de kruiden erdoor heen, zodat er een kruidenpapje ontstaat. Voeg de popcorn toe en roer goed door zodat de popcorn met een laagje wordt bedekt.

Tip: direct opeten omdat de popcorn anders taai en zacht kan worden.

Dit artikel is geschreven door Linda Peek. Zij coacht je naar een lekker en gezond(er) eetpatroon. Kijk eens op Lekker eten met Linda voor meer recepten en voedingsadviezen.

zoet-pittige-aziatische-popcorn

 

 

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Gezonde Popcorn Recepten

Plaats een reactie


*