Dit bijzondere recept van gestoomde (winter)groenten en volkorenpasta met kefir, dille, lente-ui en bieslook komt van Patrick Devos van het gelijknamige restaurant in Brugge (België).
Waarom deze groenten en waarom gestoomd?
Koolsoorten - en dan met name broccoli, boerenkool en spruitjes - zijn de beste (en bijna enige) bron van glucosinolaten:Zwavelhoudende antioxidanten die een belangrijke rol spelen bij de leverontgifting en het lichaam helpen beschermen tegen diverse vormen van kanker. Om optimaal profijt te hebben van de werking van deze krachtige bioactieve stoffen, is het aanbevolen de groenten te stomen omdat bij langdurig koken 70% van de aanwezige glucosinolaten vernietigd worden.
Eerder deze week schreef ik een blog over kefir en over hoe goed het is voor je darmflora.
Hoe maak je gestoomde groenten met volkorenpasta en kefir?
1. Ingrediënten voor 4 personen:
- 125 gr broccoli
- 125 gr. bloemkool
- 125 gr boontjes
- 125 gr erwtjes
- 125 gr knolselderij
- 3 dl kefir (zie ook mijn blog over Kefir en hoe het de darmflora optimaliseert)
- 2 lente-uitjes
- 2 takjes dille
- zwarte peper en een snufje zeezout
- 200 gr volkorenpasta
- een scheut olijfolie
- 8 shisoblaadjes ("Japanse munt", groen of paars)
2. Bereiding
- Stoom alle groenten gedurende ca. 15 minuten
- Laat ze afkoelen
- Meng de kefir met de fijngesneden bieslook, de lente-uijtes en de dille en breng op smaak met peper en zout.
- Kook de pasta gaar in water met een scheutje olijfolie, peper en zout.
3. Afwerking
- Leg de shisoblaadjes in diepe borden
- Leg daarop de pasta en de groenten
- Werk af met de 'saus' van kefir
- Lekker met gepocheerde vis zoals grietbot, kabeljauw of tarbot.
Hmmmmm, smullen maar!
(Bron: Bliss, juni 2012, pagina 19)
Comment Section
1 reactie op “ Gestoomde (winter)groenten met volkorenpasta en kefir”
Pingback
Pingback: Kefir drinken voor een gezonde darmwerking