Page content

Genezen met voeding: anti-ontstekings dieet

genezen-met-voeding-anti-ontstekings-dieet

Heb jij een ziekte of aandoening verminderd of zelfs helemaal genezen met behulp van gezonde voeding (en/of andere aanpassing in je leefstijl) en wil je jouw verhaal hier delen? Stuur dan een e-mail naar support@ginfitonline.nl

Vandaag lees je het inspirerende verhaal van Marilyn. Zij wist met een anti-ontstekingsdieet haar leven weer leefbaarder te maken!

Wat is de oorzaak van mijn klachten?

Al minstens 15 jaar heb ik last van mijn spieren en gewrichten. Van alles heb ik geprobeerd: dokters, alternatieve genezers, nergens werd een oorzaak gevonden.

Ongeveer vijf jaar geleden begon ik daarbij te hoesten, en als ik ging sporten was ik sneller buiten adem dan ik gewend was. Dat weet ik aan mijn conditie en ondertussen opgebouwde overgewicht. Meer sporten leek me de juiste aanpak, en omdat mijn gewrichten niet zo veel konden hebben, deed ik dat samen met de fysiotherapeut. Eén keer in de week trainde ik bij hem en daarnaast liep ik twee keer in de week hard, wanneer de pijn dat toeliet.

Het werd niet beter. Ik werd zelfs steeds sneller benauwd, en mijn gewrichten deden meer en meer pijn. Van de huisarts werd ik niet veel wijzer. Mijn longvolume werd gemeten en dat was verder goed. Voor de pijn kreeg ik een nieuwe, zwaardere pijnstiller mee. Dat was in het voorjaar van 2014.

Auto-immuunziekte: sarcoïdose

Uiteindelijk wees de fysiotherapeut me erop dat ik wel heel snel buiten adem raakte, sneller dan met mijn conditie zou moeten. Na enig aandringen stuurde de huisarts me naar de longarts die na een hoop vervelende onderzoeken sarcoïdose constateerde. Dit is een auto-immuunziekte die ontstekingen veroorzaakt, waar dan witte bloedcellen op af komen. Deze witte bloedcellen klonteren samen en vormen een granuloom. Waar een granuloom zit, kan geen gezond weefsel zitten, dus dat levert klachten op. Mijn longen zitten vol met granulomen en deze aandoening heeft ervoor gezorgd dat de kleinste zenuwen in mijn handen/polsen en voeten/enkels aangetast zijn. Dit heeft dus al die jaren voor pijn gezorgd. Inmiddels zat ik thuis, kon amper de trap op lopen en niet meer werken en sporten.

Anti-ontstekingsdieet

Met deze diagnose ben ik natuurlijk het internet op gegaan en heb bij alles en iedereen zoveel mogelijk informatie verzameld.

Een tante van mijn man is arts, en ze was net naar een symposium over sarcoïdose geweest. Zij raadde mij aan een anti-inflammatory dieet te volgen. Hiermee haal je het voedsel van de ontstekingen weg, waardoor ze minder hard kunnen groeien, of misschien wel kunnen verminderen.

Het dieet houdt in: geen suiker, geen snelle koolhydraten (niets met een glycemische index boven de 50), geen cafeïne en geen melk en melkproducten.

Doe je dit, dan houd je je suikerspiegel stabiel (daar heeft Ginny ook wel eens een blog aan gewijd!) en met een stabiele suikerspiegel is er geen glucose over waar de ontstekingen op kunnen leven.

Ik krijg mijn leven weer terug!

Ik volg dit dieet nu sinds november ’14 en ik voel me fitter, sterker, gezonder en blijer! Een deel daarvan zal beslist ook van het idee komen dat je zelf iets onderneemt om je ziekte te beïnvloeden, maar ik ben ervan overtuigd dat deze gezonde voeding mij helpt mijn ziekte de baas te blijven. En ik kan een hoop meer dan voordat ik dit dieet ging volgen. Ik werk weer, nog niet zoveel, maar ik ben aan het opbouwen. Ik sport 3 keer in de week bij de fysiotherapeut en daar is absoluut verbetering zichtbaar, bijna wekelijks! En ik heb weer genoeg energie om ’s avonds wat te doen, terwijl ik ’s middags niet meer hoef te slapen! Langzaamaan krijg ik mijn leven weer terug :-D. En een prettig bijkomend voordeel: ik ben al 8 kilo lichter :-).

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Genezen met voeding: anti-ontstekings dieet

Plaats een reactie


*