Page content

(Eén van) dé oplossingen tegen piekeren

the voice in your head Piekeren. Wie heeft er niet zo nu en dan eens last van? Je denkt een probleem op te kunnen lossen door er héél veel over na te denken. Je gedachten draaien in cirkels. Ergens onderweg hoop je de oplossing tegen te komen. Ergens onderweg denk je dat geruststellende gevoel te vinden. Maar helaas, aan het eind van de cirkel ben je weer terug bij af. De oplossing is er niet. Daarvoor in de plaats voel je je angstig, rusteloos en vermoeid. Piekeren is negatief nadenken. Het helpt je niet verder. Met piekeren concentreer je je op een probleem. Dat waar je aandacht aan geeft, wordt alleen maar groter. Realiseer je dus dat je met piekeren niets oplost.

Piekeren is voor het lichaam hetzelfde als stress

Zolang je maar druk bezig bent, heb je de tijd niet om te piekeren. Piekeren steekt altijd de kop op nét op het moment dat je wilt gaan zitten met een boek of wilt gaan slapen.  Als een golf van ellende kan het je overvallen. Moeders hebben veel om over te piekeren: ben ik wel een goed genoeg moeder? Krijgen de kinderen wel genoeg groenten en fruit te eten? Is het niet zielig dat mijn kleintje nu al naar de opvang moet? Wat als mijn kinderen iets overkomt? Piekeren over het verleden of de toekomst. Van onbenullige en luxe problemen tot de grote levensvragen: alles komt voorbij in je hoofd.

Te veel piekeren is slecht voor je gezondheid. Je lichaam kan namelijk geen onderscheid maken tussen een echte stressvolle gebeurtenis of een gebeurtenis die zich in je hoofd afspeelt. Door te piekeren over stressvolle zaken zal je lichaam dus reageren alsof je je daadwerkelijk in deze situatie bevindt. Als je veel piekert is je lichaam constant in verhoogde staat van paraatheid. Je bent klaar om te vechten of vluchten. De adrenaline giert door je lijf en daardoor put je jezelf uit. Als je moe bent raak je uit balans en daardoor ben je weer meer vatbaar voor het piekeren. Een negatieve spiraal dus waar je al snel in terecht kan komen.

Het internet staat bol van adviezen om het piekeren tegen te gaan. Van “las een vast pieker moment in” tot “relativeer”. De oplossing die ik hier aandraag is ook niet dé oplossing. Het is één van de vele methodes die wellicht kunnen helpen: een simpele methode die snel werkt en zeer effectief is.

De oplossing tegen piekeren?

Als je opmerkt dat je aan het piekeren bent stel je jezelf dan de volgende vragen:

  1. Wat is het probleem?
  2. Kan ik dit probleem oplossen? Zo JA, perfect! Maak een plan van aanpak en spreek met jezelf af wanneer je dit plan gaat uitvoeren. DOEN. Als je niet overgaat tot actie, weet je zeker dat er niks verandert. Nu je de oplossing hebt gevonden hoef je er ook niet meer over te piekeren. Dus zet het uit je hoofd. Of stop het in de denkbeeldige la: opgelost! Weet je zelf geen oplossing, zoek dan hulp. Misschien kan iemand anders je wél helpen met dit probleem.Zo NIET, helaas! Laat het los. Je piekert over iets wat toch niet op te lossen is. Het heeft dan ook geen nut hier nog verder over na te denken. Probeer los te laten waar je geen controle over hebt. Los laten is de enige weg naar ontspanning. Als je accepteert dat er vele zaken zijn waar je geen controle over hebt, maak je het jezelf veel makkelijker. Herhaal voor jezelf: ik accepteer deze situatie en laat het los.

Als je OP DIT MOMENT aan het piekeren bent en je wilt NU een oplossing neem dan een time-out!

Concentreer je op het NU. Houd je aandacht bij wat je nu doet. Richt je op je ademhaling of de activiteit waar je mee bezig bent. Ga bewegen! Je gedachten veroorzaken spanning in je lichaam. Als je gaat sporten maak je weer gelukshormonen aan en daar knap je van op. Concentreer je op hoe je je zou willen voelen. Ga na wat je deed toen je blij was of ontspannen en kopieer dat gedrag. Houd je eigen hersens voor de gek. Ze geloven je ook als je aan het piekeren bent dus ze zullen je ook geloven als je je gedraagt alsof je net de loterij hebt gewonnen! Jij bent de baas over jouw eigen gedachten. Jij bent ook verantwoordelijk voor jouw eigen gedachten. Neem de controle weer terug en stop met piekeren!

Comment Section

0 reacties op “ (Eén van) dé oplossingen tegen piekeren

Plaats een reactie


*