Als je op een feestje vertelt dat je dankzij aromatherapie of klankschalenmassage van je migraine bent verlost, krijg je gegarandeerd vreemde reacties. Hier in het Westen hebben we geleerd te vertrouwen op de wetenschappelijk onderbouwde en wetenschappelijk bewezen aanpak van een probleem en we vinden de Oosterse geneeswijze vaak een beetje raar. Maar er is nieuws, wetenschappelijk bewezen nieuws nog wel: dankzij modern westers onderzoek is vast komen te staan dat in oorsprong Oosterse technieken zoals acupunctuur, acupressuur en massage wel degelijk werken. Deze technieken stimuleren de aanmaak van de lichaamseigen pijnstillers en hebben ook een meetbaar gunstig effect op het immuunsysteem.
Massage sterker effect dan Ibuprofen
In februari van het jaar 2012 ontdekten onderzoekers in Canada dat massage een krachtig ontstekingsremmend effect heeft en dat het ons lichaam zelfs stimuleert om meer mitochondriën aan te maken. (Mitcohondriën zijn de energiecentrales van onze cellen). Naarmate je ouder wordt, krijg je minder mitochondriën, terwijl ze ook nog eens minder goed gaan functioneren. Hoe meer mitochondriën je hebt, hoe jonger en energieker je je voelt. “Massage blijkt ons op celniveau te verjongen”, aldus Simon Melov van het Buck Institue on Aging in Ontario (Canada). Volgens hem staat vast dat het ontstekingsremmende en pijnstillende effect van een massage stérker is dan dat van Ibuprofen!!
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft inmiddels een lijst opgesteld van zo’n 100 aandoeningen die effectief kunnen worden behandeld met Oosterse geneeswijzen.
Go Placebo!
Bij veel Oosterse geneeswijzen speelt het placebo effect een grote rol. Dit effect wordt grofweg uitgelokt door drie mechanismen: verwachting, conditionering en stressreductie. Fysioloog Fabrizio Benedetti van de Universiteit van Turijn toonde aan dat ons lichaam zelf verdovende stoffen aanmaakt als we verwachten dat we een pijnstiller krijgen.
In een experiment gaf hij proefpersonen op vier plaatsen een injectie met een stof die een branderige pijn veroorzaakte. Daarna smeerde hij op één van de vier plekken een zalfje waarvan hij zei dat het een krachtig verdovingsmiddel was, maar in werkelijkheid was het een placebo. De proefpersonen gaven allen aan veel minder pijn te voelen op de plek waar het zalfje was gesmeerd.
Is dit nu pure inbeelding of maakt het lichaam inderdaad zelf “pijnstillers” aan? Om deze vraag te beantwoorden, kregen de proefpersonen een injectie met naxolon. Dit is een stof die de werking van lichaamseigen pijnstillers blokkeert. Toen hij vervolgens de drie overgebleven plekken insmeerde met de zogenaamd verdovende zalf, voelden ze geen enkele verlichting. Hiermee heeft hij bewezen dat de hersenen onder invloed van verwachting pijnstillende stoffen aanmaken.
The Secret: de kracht van het denken
Het Westen begint van het Oosten te leren dat impulsen van buitenaf en de manier waarop je hersenen die interpreteren, je genezing kunnen beïnvloeden. Een onvoorwaardelijk geloof in herstel of in een werkzame behandeling, ondersteunt de genezing van aandoeningen. Het tegenovergestelde is echter ook bewezen en een sterke negatieve overtuiging is dus niet ongevaarlijk. Het is soms iets gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar het is absoluut een feit: POSITIEF BLIJVEN DENKEN EN VERTROUWEN HEBBEN IN DE KRACHT VAN JEZELF EN VAN JE LIJF BRENGT JE EEN HEEL EIND OP WEG NAAR DE 100….
(Bron: GezondNu, april 2011)
Lees ook: Lichamelijke en geestelijke voordelen van massages
Comment Section
0 reacties op “ Een massage werkt als een natuurlijke pijnstiller”