Hoe haal je fysieke resultaten? Hoe krijg je een platte buik? Hoe val je een paar kilo af? Hoe eet je suikervrij? De antwoorden op deze vragen zijn ons allemaal bekend. Het gaat dan ook niet zozeer om de vraag 'hoe' je bijvoorbeeld een platte buik krijgt, maar om de vraag wáár je de discipline en het doorzettingsvermogen vandaan haalt om net zo lang door te gaan totdat de resultaten geboekt zijn.
In Deel I sprak ik over het zetten van ministapjes: zo min mogelijk doen voor maximaal resultaat. In dit blog bespreek ik hoe je je doorzettingsvermogen kunt vergroten.
Doelen halen met doorzettingsvermogen
Iedereen kan doelen stellen en plannen maken. Of je die doelen gaat halen en die plannen gaat realiseren is in de eerste plaats afhankelijk van hoe graag je het wilt, oftewel je MOTIVATIE. Waar een wil is, is immers een weg. Niemand heeft echter ooit gezegd dat de weg snel, kort, zonder omleidingen of zonder obstakels zou zijn. Hoe langer de weg, en hoe hoger de obstakels, des te groter wordt het belang van doorzettingsvermogen.
Volgens het woordenboek is doorzettingsvermogen "het vermogen van een persoon om een bepaald doel te bereiken ondanks tegenslagen". Een andere definitie vond ik toepasselijker, namelijk: "Doorzettingsvermogen is het vermogen om de gewenste acties te nemen ongeacht je gevoelens ". Met andere woorden: je doet wat je moet doen (of laten) om de resultaten te bereiken ongeacht of je er zin in hebt of niet. Zo ga je toch sporten en/of een gezonde maaltijd bereiden, ook al heb je daar helemaal geen zin in.
Doorzettingsvermogen vergroten: stappenplan
1. Resultaten halen
Weten wat je wilt bereiken is één ding. Weten wat je concreet moet doen of laten om het resultaat te bereiken is de volgende stap. Die wetenschap in de praktijk brengen door daadwerkelijk datgene te 'doen' of 'laten' wat nodig is om je doel te bereiken, is veruit de belangrijkste stap, want je doorzettingsvermogen wordt enorm vergroot door het behalen van (de eerste) resultaten.
2. Meetbare tussendoelen
Omdat het halen van resultaten het doorzettingsvermogen vergroot, is het essentieel om te werken met meetbare, concrete en haalbare tussenresultaten. Het behalen van een tussendoel mag je vieren. Het is zelfs aan te raden om er bewust bij stil te staan. Niet alleen vergroot het je doorzettingsvermogen maar ook het zelfvertrouwen en het zelfbeeld. Bij iedere stap leer je dat je op jezelf kunt bouwen en dat je jezelf serieus kunt nemen. Dat zijn mooie waarden om te ontwikkelen.
3. Concrete acties
Neem je plan zó serieus dat je bij wijze van spreken een draaiboek maakt waarin je per moment, per dag of per week precies noteert welke acties je neemt (of juist níet neemt). Werk van achter naar voor. Achteraan staat het einddoel. In de periode daaraan voorafgaand bepaal je nauwkeurig wat de te nemen acties zijn, wat de tussendoelen zijn en wanneer de meetmomenten plaatsvinden.
Wil je bijvoorbeeld gezonder gaan eten, stel dan een dagmenu of een weekmenu op. Noteer zo nauwkeurig mogelijk wat je gaat eten en doe direct de boodschappen. Waar mogelijk bereid je zelfs al maaltijden voor. Na afloop bekijk je je 'draaiboek' kritisch en stel je één en ander bij voor de volgende periode. Zo wordt het draaiboek steeds optimaler en meer afgestemd op jouw doelen, wensen, mogelijkheden en eventuele beperkingen.
4. Ken jezelf
Ieder mens is anders. De één heeft een ijzeren discipline en de ander gooit de handdoek bij de minste tegenslag al in de ring. Bovenstaande 3 stappen helpen IEDEREEN om resultaten te bereiken, ongeacht hoe gedisciplineerd je bent. Met deze vierde stap kies je als het ware jouw 'sausje'.
Hier gaat het erom wie jij bent. Waar word jij door getriggerd? "What gets you going?" Hoe blijf je bij de les?
- Ben je competitief ingesteld, zorg er dan voor dat je een maatje vindt aan wie je je kunt optrekken tijdens het hele proces. Stel bepaalde 'spelregels' vast, of doe een weddenschap en zet er echt iets tegenover wat voor jou van waarde is.
- Heb je een voorbeeld of een inspiratiebron zoals een foto of een film, zorg er dan voor dat je deze zeer regelmatig bekijkt en blijf gefocust.
- Heb je behoefte aan hulp, aan steun, of aan iemand met wie je kunt samenwerken (zonder het competitie element), vraag dat dan gewoon. Misschien is het wel genoeg dat je één keer per week over je ervaringen kunt vertellen.
- Misschien ben je het type voor wie een bepaalde mate van controle nodig is. Iets of iemand waarbij je op gezette dagen en tijden je voortgang kunt checken.
5. Wees flexibel
Net zoals de dag overgaat in de nacht en het na de winter vanzelf lente wordt, zo kan het ook zijn dat de doelen die je vandaag stelt over een half jaar niet meer zo belangrijk voor je zijn. Wees daar eerlijk over en wees flexibel. Gebruik de momenten van je tussendoelen om te bepalen of het einddoel nog steeds hetzelfde is. Gebruik het draaiboek om te bepalen of de acties nog wel bij je passen of dat je beter andere acties kunt ondernemen. Houd niet rigide vast aan één doel of één manier. Er leiden immers meerdere wegen naar Rome.
Waar het uiteindelijk om gaat is dat je gelukkig, gezond en tevreden bent. En misschien merk je op weg naar het doel wel, dat je het bereiken van dat doel niet (meer) nodig hebt om gelukkig, gezond en tevreden te zijn.
Comment Section
0 reacties op “ Doelen halen en resultaten bereiken (Deel II)”