Page content

Een doel is een intentie met een plan

Een-doel-is-een-intentie-met-een-plan

Wat is een doel?
Het is meer dan een idee, het is intentie met een plan.

Heb jij op dit moment een doel waar je maar niet aan toe komt? Je wilt bijvoorbeeld een keer meedoen met een hardloopwedstrijd op de 5 kilometer (10 kilometer, halve marathon), maar trainen schiet er steeds bij in? Of je wilt die leuke, uitdagende, nieuwe functie, maar daarvoor moet je een cursus doen en dat redt je niet met je huidige werkdruk? Je wilt meer spelen en lol maken met je kinderen, maar er ligt een berg was en strijk waar je U tegen zegt? Misschien heb je een gezondheidsdoel of wil je een paar kilo afvallen (of juist aankomen) en je hebt de tijd niet om zelf je lunch te maken om mee te nemen naar kantoor?

Het kan een doel zijn wat je zeer aan je hart gaat, iets wat je echt super graag wil. Hoe kan het dan dat we heel vaak onze doelen (nèt) niet halen? Of wel halen, maar dan weer door onze vingers laten glippen?
Een persoonlijke 'AHA' op dit vlak kreeg ik tijdens een training in 2011. De trainer deed mijn gedrag letterlijk voor. Ze zei:  "Ik wil naar de andere kant van de zaal, echt waar, ik wil, héél graag", terwijl ze wees in de richting waar ze naartoe wilde. Ondertussen deed ze stapje voor stapje.... achteruit! Dat herkende ik zo uit mijn eigen leven: hoe graag ik ook richting een doel wilde, ik kwam niet in de buurt of raakte zelfs verder achterop omdat ik niet kon beslissen wat de beste manier zou zijn om mijn doel te behalen. Of ik kon er geen tijd voor vrijmaken. Hoe doorbreek je zo'n situatie?

Terwijl je andere plannen maakt...

Je intentie kan soms loepzuiver zijn: wat je dénkt dat je wil, dat wíl je ook echt.
Ik wil een boek schrijven.
Ik wil voor mezelf beginnen.
Ik wil gaan hardlopen.
Ik wil afvallen.
Ik wil met mijn kinderen spelen.
En ondertussen loop je (achteruit) aan tegen wat John Lennon bezingt in het nummer Beautiful boy: " Life is what happens to you while you're busy making other plans". Of dezelfde zin in het Nederlands in ' Laat me slapen' van Acda & de Munnik: "Het leven is wat je gebeurt terwijl je andere plannen maakt".
Er lijkt altijd wel iets te zijn wat dringender is dan werken aan of behouden van je doel.

Wat wil ik nu? versus Wat wil ik het liefste?

  1. Structuur en het opsplitsen van je doel in kleinere doelen kan soms een prima strategie zijn om je doel hoger op je prioriteitenlijst te krijgen. Veel uitstelgedrag komt namelijk doordat de beloning van je doel veel verder weg ligt dan een 'beloning' of verplichting die zich nu, meteen, voordoet.
    Bijvoorbeeld: Je wil over 2 maanden meedoen met een hardloopwedstrijd op de 10 kilometer. Maar nu, op dit moment moet die klus op je werk bijzonder dringend af... en dat lopen is pas over 2 maanden. "Dan loop ik morgen wel verder, of harder, of langer", denk je dan... en je besluit door te werken. Totdat die hardloopwedstrijd ineens over 10 dagen is en je nauwelijks getraind hebt.De vraag die ik mijn cliënten en mezelf het meeste stel, is: wat is je meer waard? Wat ik nu wil of wat ik het liefste wil? Want als je 'ja' zegt tegen het één, zeg je automatisch 'nee' tegen een heleboel andere dingen. Zeg je 'ja' tegen de druk op je werk, dan zeg je automatisch 'nee' tegen je training... en dat is een keuze die je bewust moet maken, zodat je er later geen spijt van hoeft te hebben.
  2. Om je doel nog een beetje meer te helpen, kun je de 'beloning' wat naar voren trekken. Met het hardlopen kan dat bijvoorbeeld zijn dat je jezelf iedere week een tussendoel stelt. Je maakt er ieder weekend een wedstrijdje met jezelf van: je probeert je snelheid te verhogen door je kilometertijd te verbeteren. En de week erna, wil je 5 kilometer aan een stuk op wedstrijd tempo vol houden. Je stelt jezelf dus deadlines en past je totale plan daarop aan.
  3. Maak je doelen altijd concreet in de vorm van: actie/plaats/tijd of hoeveelheid/plaats/tijd: zondag heb ik dat 5 kilometer rondje gelopen binnen die tijd. Daar moet je voor trainen, nu, meteen. ondanks de druk op je werk.
  4. Een ander trucje is je doel anders verwoorden: wanneer je zegt "Ik ga vanavond trainen" creeër je meer commitment dan wanneer je zegt "Ik wil vanavond trainen". Ook naar anderen is dat duidelijker. Wanneer je tegen je collega zeg: "die deadline is belangrijk maar ik ga vanavond trainen", dan zal er minder tegensputteren zijn wanneer je je sporttas pakt om te gaan. Dat had je namelijk al aangekondigd.

Het bovenstaande geldt niet alleen voor sportdoelen. Wil je een gezondere levensstijl, maar heb je steeds feestjes,  met taart... en wijn... en een jarige die je niet teleur wilt stellen. Dan kan het handig zijn om jezelf een doel dichterbij gesteld te hebben. Bijvoorbeeld 10 dagen zonder suiker of een Whole30: dat is actie/plaats/tijd. Zo'n doel is gemakkelijker uit te leggen of zelfs te verdedigen: "Ik ben super blij met je verjaardag en vier dat van harte, maar ik ben nu op dag 8 van 10 dagen geen suiker, dus ik kan even geen taart nemen". Je zult zien dat veel mensen daar best respect voor hebben en met veel plezier een kopje thee voor je inschenken. Proost!

Comment Section

0 reacties op “ Een doel is een intentie met een plan

Plaats een reactie


*