Page content

Broodvrije lunchideeën

voordelen-van-lunch-zonder-brood

Een broodje of een boterham als lunch blijft nog steeds het gemakkelijkste voor ons. En ook al stappen steeds meer mensen over op speltbrood, het blijft brood. Terwijl er genoeg andere mogelijkheden zijn. Het gaat dan ook niet over het gebrek aan alternatieven voor brood, het gaat met name om een 'switch' in onze mindset. In ons hoofd is het snel en simpel om een broodje te smeren en mee te nemen voor de lunch, en is het 'gedoe' en moeilijk om één of meerdere malen per week een broodvrij alternatief te kiezen.

Waarom probeer je het niet gewoon? En start bijvoorbeeld met één à twee keer per week. Je zult zien dat die 'beren op de weg' niet meer dan hersenspinsels waren.

Voordelen van broodvrije alternatieven

 • meer variatie in je voedingspatroon;
 • hierdoor krijg je meer voedingsstoffen binnen;
 • minder koolhydraten
 • langduriger gevoel van verzadiging
 • je kunt al een hoop groenten in je lunch verwerken, waardoor je 's avonds niet meer zo je best hoeft te doen om 200 gr (tegenwoordig zelfs 300 gr) groenten te eten.

Lunchideeën

 • groente omelet. Een ei bevat de nodige eiwitten die zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel. Het handige aan een omelet is dat je er een hoop groenten bij kunt gooien, en dat het koud net zo lekker is.
 • maaltijdsalades. In een salade kun je verwerken wat je lekker vindt en/of wat je toevallig nog in de koelkast hebt liggen. Denk niet enkel aan sla en groenten, maar ook aan noten, ei, vis, gerookte kip of kalkoen. Als dressing gebruik je wat olijfolie, citroensap, zout en peper. Je kunt de salade thuis voorbereiden en meenemen in een tupperware bakje, of je doet alle ingrediënten in een tupperware bakje en je snijdt het vers op je werk. Laat 'geen bestek', 'geen keuken', 'geen koelkast' op het werk, aub geen excuus zijn. Dit is een verdwaalde beer op de weg. Groenten hoeven echt niet koel te blijven, in de natuur hangen ze ook buiten in de zon. Bestek kun je meenemen van thuis en er is vast wel een plekje op je werk dat even dienst kan doen als keuken.
 • soep. Bereid een flinke pan verse groentesoep en bewaar enkele porties in de koelkast en/of de vriezer tot gebruik. Geen mogelijkheid om de soep op te warmen? Sommige soepen zijn héérlijk om koud te eten en bovendien vernietigt een magnetron alle voedingsstoffen, dus die kun je sowieso beter niet gebruiken.
 • extra portie. Bij het boodschappen doen en bij het koken houd je bewust rekening met één of meer extra porties die je een andere dag als lunch kunt meenemen.
 • left overs. Gooi geen eten weg, dat is zo zonde! Gebruik het liever als lunch de volgende dag. Is het niet voldoende voor een complete lunch? Kijk dan eens goed in de (koel)kast welke restjes er nog meer liggen. Strooi en wat noten, zaden of pitten overheen, wat verse tuinkruiden, stukjes appel, rozijn, hüttenkäse, enzovoort. Maak vervolgens je bord zo mooi mogelijk op. Ja, ja, want het oog wilt ook wat en zo lijkt het op een nieuwe verse maaltijd in plaats van op een left over van gisteren. Wees creatief.
 • Ontbijt als lunch. Waarom zou je yoghurt of kwark met noten/fruit/muesli alleen als ontbijt of tussendoortje nemen? Of havermoutpap? Dat kan prima in de middag als lunch. Vult goed, zit vol belangrijke voedingsstoffen en is makkelijk mee te nemen.

Als je behoefte hebt aan concrete recepten, kijk dan bijvoorbeeld eens op http://www.lekkeretenmetlinda.nl/, of op www.odin.nl, of op http://www.ah.nl/allerhande/recepten.

Mijn belangrijkste tip is echter: DENK ER NIET TEVEEL OVER NA. Brood smeren zit al zo lang in ons systeem dat iedere andere vorm van lunch ingewikkeld lijkt, totdat je het probeert, dan zul je echt zien dat het meevalt.

Heb jij nog makkelijke, snelle en gezonde lunchtips die je met ons wilt delen? Graag! Laat hieronder een reactie achter.
Alvast bedankt!

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

2 reacties op “ Broodvrije lunchideeën


Door mientje op 6 november 2014

Ik eet al bijna een jaar (bijna) geen brood meer. Eet vooral salades met quinoa, pasta of bulgur of gewoon sla, tomaat, komkommer etc.
Deze week een nieuw recept geprobeerd/bedacht. Börekpannenkoeken. Gewoon pannenkoekenbeslag zonder suiker/vanillesuiker en dan spinazie en witte turkse kaas er doorheen doen. En dan bakken als pannenkoeken. Echt heeel lekker.


Door Ginny op 6 november 2014

Onwijs bedankt voor deze goeie tip!
Uit nieuwsgierigheid: wat heeft je doen besluiten geen brood meer te eten en wat heeft het je tot nu toe gebracht?
Ik ben benieuwd naar je reactie.
Gr. Ginny

Plaats een reactie


*