Page content

Brood: Wat zit daar eigenlijk in?

is-brood-een-dikmaker De laatste tijd is brood veel in het nieuws.  Als liefhebber van brood word je toch een beetje bang van alle berichtgeving. Lees verder hoe je toch verantwoord van een boterham kunt genieten.

Leverancier van B-vitamines en jodium

Dat brood voor een groot gedeelte uit koolhydraten (voor 60 – 80%) bestaat, wisten we al. Maar wisten jullie ook dat brood een leverancier is van veel B-vitaminen en een belangrijk mineraal? Vooral vitamine B1, B2, B3, B6 en B11 (Foliumzuur) komen in brood veelvuldig voor.

Daarnaast is brood een belangrijke leverancier van jodium. In Nederland zijn er maar weinig, reguliere, voedingsmiddelen die jodium bevatten. Alleen in zeevis en in eieren (in beperkte mate) komt jodium voor. Een tekort kan leiden tot vergroting van de schildklier en om die reden heeft jodium aandacht van de overheid gekregen. Omdat brood doorgaans een voedingsmiddel is dat door veel mensen wordt gegeten, wordt jodium toegevoegd aan brood. Met 6 sneetjes brood per dag kom je aan de minimale hoeveelheid brood per dag. Ben je geen liefhebber of geen voorstander van brood of heb je te maken met bijvoorbeeld een glutenintolerantie? Zorg dan voor aanvulling van jodium.
Tevens draagt een boterham bij aan de totale dagelijkse behoefte aan vezels.

Is brood een dikmaker?

Sinds de Middeleeuwen wordt in Nederland brood gegeten en was overgewicht geen issue. Tegenwoordig worden wij met z’n allen steeds zwaarder. Toch levert één volkorenboterham maar 80 calorieën. Deze hoeveelheid staat ongeveer gelijk aan 1 appel. De dikmakers zijn vooral de zaken die op de boterham gaan. Wil je blijven letten op de lijn? Lees dan de tips voor een verantwoorde boterham.

Tips voor een verantwoorde boterham:

  • Kies bij voorkeur voor volkoren-, spelt- of roggebrood. Deze broodsoorten bevatten het hoogste aantal vezels. Volkoren levert gemiddeld 2 gram vezels en roggebrood ruim 3 gram vezels per snee. Dagelijks hebben volwassenen tussen de 30 en 40 gram vezels nodig.
  • ‘Donker’ brood bevat niet persé meer vezels. Tegenwoordig worden moutmeel, gekarameliseerde suiker of kleurloze vezels toegevoegd om het idee te geven van ‘gezonder brood’. Kijk daarom goed naar de ingrediënten.
  • Koop een ongesneden brood en snijd er zelf plakken van. Je snijdt zelf altijd dikkere plakken dan de bakker, waardoor je minder boterhammen hoeft te beleggen.
  • Brood waaraan pitten en zaden zijn toegevoegd (bijvoorbeeld pompoen- of zonnebloempitten en lijnzaad) leveren extra essentiële vetten, mineralen en vitaminen.
  • Kies eens fruit als broodbeleg: schijfjes appel, peer, banaan of aardbeien zijn heerlijk op brood. Dat levert ook direct extra vezels en vitamine C op
  • Vis, zoals zalm, tonijn en makreel kunnen prima op brood. Vis levert je direct ook goede vetten op.  Probeer eens een boterham met tonijn aangemaakt met magere kwark, verse kruiden, peper/zout en geraspte appel.
  • Huttenkäse of hummus in combinatie met komkommer, alfalfa, tomaat en paprika is een verrassende, verantwoorde boterham.
  • Probeer eens een groentespread voor op brood. De Biowinkel of EKO-plaza heeft veel verschillende soorten te koop
  • Ontdek hoe gemakkelijk je zelf brood kunt bakken . Erg leuk om met kinderen te doen op een regenachtige middag.  Wat over is, kun je makkelijk invriezen.

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren!

Door gastblogger Ancilla Sterrenburg

Voor persoonlijk voedingsadvies kun je contact opnemen met Ancilla Sterrenburg-Kluin,
(sport)diëtiste praktijklocatie VodiService Zoetermeer
ancilla@vodiservice.nl
www.vodiservice.nl

(Geraadpleegde bronnen: Voorlichtingsbureau Brood, www.brood.net, Vitamine Informatie Bureau, www.vitamine-info.nl)

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Brood: Wat zit daar eigenlijk in?

Plaats een reactie


*