De laatste tijd is brood veel in het nieuws. Als liefhebber van brood word je toch een beetje bang van alle berichtgeving. Lees verder hoe je toch verantwoord van een boterham kunt genieten.
Leverancier van B-vitamines en jodium
Dat brood voor een groot gedeelte uit koolhydraten (voor 60 – 80%) bestaat, wisten we al. Maar wisten jullie ook dat brood een leverancier is van veel B-vitaminen en een belangrijk mineraal? Vooral vitamine B1, B2, B3, B6 en B11 (Foliumzuur) komen in brood veelvuldig voor.
Tevens draagt een boterham bij aan de totale dagelijkse behoefte aan vezels.
Is brood een dikmaker?
Sinds de Middeleeuwen wordt in Nederland brood gegeten en was overgewicht geen issue. Tegenwoordig worden wij met z’n allen steeds zwaarder. Toch levert één volkorenboterham maar 80 calorieën. Deze hoeveelheid staat ongeveer gelijk aan 1 appel. De dikmakers zijn vooral de zaken die op de boterham gaan. Wil je blijven letten op de lijn? Lees dan de tips voor een verantwoorde boterham.
Tips voor een verantwoorde boterham:
- Kies bij voorkeur voor volkoren-, spelt- of roggebrood. Deze broodsoorten bevatten het hoogste aantal vezels. Volkoren levert gemiddeld 2 gram vezels en roggebrood ruim 3 gram vezels per snee. Dagelijks hebben volwassenen tussen de 30 en 40 gram vezels nodig.
- ‘Donker’ brood bevat niet persé meer vezels. Tegenwoordig worden moutmeel, gekarameliseerde suiker of kleurloze vezels toegevoegd om het idee te geven van ‘gezonder brood’. Kijk daarom goed naar de ingrediënten.
- Koop een ongesneden brood en snijd er zelf plakken van. Je snijdt zelf altijd dikkere plakken dan de bakker, waardoor je minder boterhammen hoeft te beleggen.
- Brood waaraan pitten en zaden zijn toegevoegd (bijvoorbeeld pompoen- of zonnebloempitten en lijnzaad) leveren extra essentiële vetten, mineralen en vitaminen.
- Kies eens fruit als broodbeleg: schijfjes appel, peer, banaan of aardbeien zijn heerlijk op brood. Dat levert ook direct extra vezels en vitamine C op
- Vis, zoals zalm, tonijn en makreel kunnen prima op brood. Vis levert je direct ook goede vetten op. Probeer eens een boterham met tonijn aangemaakt met magere kwark, verse kruiden, peper/zout en geraspte appel.
- Huttenkäse of hummus in combinatie met komkommer, alfalfa, tomaat en paprika is een verrassende, verantwoorde boterham.
- Probeer eens een groentespread voor op brood. De Biowinkel of EKO-plaza heeft veel verschillende soorten te koop
- Ontdek hoe gemakkelijk je zelf brood kunt bakken . Erg leuk om met kinderen te doen op een regenachtige middag. Wat over is, kun je makkelijk invriezen.
Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren!
Door gastblogger Ancilla Sterrenburg
Voor persoonlijk voedingsadvies kun je contact opnemen met Ancilla Sterrenburg-Kluin,
(sport)diëtiste praktijklocatie VodiService Zoetermeer
ancilla@vodiservice.nl
www.vodiservice.nl
(Geraadpleegde bronnen: Voorlichtingsbureau Brood, www.brood.net, Vitamine Informatie Bureau, www.vitamine-info.nl)
Comment Section
0 reacties op “ Brood: Wat zit daar eigenlijk in?”