Page content

Breng je lichaam naar 'de garage'...

Wat verkeert in een betere staat: je lichaam of je auto?
In eerste instantie misschien een vreemde vraag en een rare vergelijking. Toch durf ik op basis van praktijkervaring inmiddels te stellen dat sommige mensen beter zorgen voor hun autodan voor hun lichaam. Lees dit blog en kijk kritisch naar jezelf… Zorg jij eigenlijk wel goed voor je lichaam?

Voeding is de brandstof voor ons lichaam

In een benzine auto gooien we geen diesel, want dan rijdt ie op een gegeven moment niet meer. Dat weet iedereen en dat vinden we heel logisch. Ons lichaam voeden we soms, of misschien wel vaak, met ongezonde producten. Wanneer het lichaam het plots laat afweten (opgeblazen buik, buikkrampen, rugpijn, hoofdpijn, futloos, pijn in gewrichten, ziekte, allergieën, voedselintoleranties etc.), dan begrijpen we daar niks van. Bovendien zoeken we de oorzaakvan deze klachten in eerste instantie niet in onze voeding – de brandstof voor ons lichaam – maar in externe factoren zoals stress of een opgelopen blessure tijdens tennis. We realiseren ons meestal niet dat verkeerde voeding stress kan veroorzaken in het lichaam, en dat het ertoe kan leiden dat je steeds zwakker wordt en daarmee vatbaarder voor blessures en / of ziektes.

Wanneer onze auto een mankement vertoont, gaan we er al snel mee naar de garage. Maar gaan we ook direct naar de dokter of naar de fysio wanneer wíj voor de zoveelste keer last hebben van onze knie of rug? Meestal niet, want “daar hebben we geen tijd voor” (lees: daar MÁKEN we geen tijd voor), of “wij kunnen wel tegen een pijntje” en bovendien “gaat het vanzelf weer over”. We besteden weinig aandacht aan ONSZELF en daarmee aan onze klachten met als gevolg dat klachten blijven aanhouden en we vervolgens steeds minder (durven) bewegen of sporten omdat dat teveel pijn doet. Het lichaam is echter gemaakt om te bewegen. Stoppen met bewegen is het laatste wat je moet doen. Weer het vergelijk met de auto: voor een auto is het ook niet goed om ‘m te lang stil te laten staan.

Voorkomen is beter dan genezen

De auto krijgt standaard 1x per jaar een grote onderhoudsbeurt. Datzelfde doen we maar zelden voor ons eigen lichaam. Alles wat beweegt heeft onderhoud nodig, dus ook het menselijk lichaam. D.m.v. de juiste voeding en de juiste verzorging. Verzorging betekent in dit geval ook rust en ontspanning, of een massage. Geen enkel lichaam is 100% symmetrisch. Ook al heeft de chiropractor net weer alles ‘rechtgezet’, of heeft de fysiotherapeut je spieren soepel gemaakt, na verloop van tijd gaat bijvoorbeeld je bekken toch weer scheef staan. Dat is niet zo gek, want je gebruikt je lichaam intensief. Je kunt preventief naar de chiropractor gaan, als je klachten nog niet zo erg zijn. Of trakteer jezelf en vooral je spieren eens op een goeie massage tijdens een heerlijke wellness-dag en wacht niet totdat de boel weer vastzit.

Veel klachten waarmee we rondlopen zijn te voorkomen als we bewuster en gezonder zouden leven (eten en drinken, voldoende slaap en weinig stress) en het is ook zaak meer aandacht te besteden aan de signalen die het lichaam constant geeft. Het lichaam ‘communiceert’ met ons d.m.v. bijvoorbeeld pijnprikkels. Mijn advies is om die signalen op te pikken en serieus te nemen. Zo voorkomt men dat klachten verergeren.

Je hebt maar één lijf en één leven en zeg nou zelf: Wie zorgt er voor jou als je het zelf niet doet?

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Breng je lichaam naar 'de garage'...

Plaats een reactie


*