Page content

Bevallen? Tips om je oude figuur terug te krijgen!

Een paar weken of maanden geleden ben je bevallen van een zoon of dochter. Je bent helemaal happy en geniet met volle teugen van het moederschap. Er is echter één klein dingetje....je figuur is niet meer zoals het was vóór de bevalling, en dat begint je inmiddels toch een beetje te storen. Je wilt graag weer ‘ back in shape’ komen: een plattere buik, strakkere billen, een slanker lijf en misschien ook wat extra energie?

Zoals je misschien wel weet verlies je de eerste zwangerschapskilo’s vanzelf, zeker wanneer je borstvoeding geeft. Zo zal bijvoorbeeld het vocht dat je lichaam heeft vastgehouden (gemiddeld 2-3 kg), in de eerste 2 tot 3 weken uit je lichaam wegdrijven.
Voor de overige kilo’s is er slechts één oplossing: afvallen...
Dat betekent: (meer) bewegen en gezond eten.
In dit blog bespreek ik met name het fysieke deel: BEWEGEN dus!

Hoe pak je dat aan na een bevalling? Waar moet je op letten? En ook belangrijk: waar haal je de tijd vandaan om tussen de slaapjes en de voeding door, even dat sportmomentje voor jezelf te pakken?

Luister naar je lichaam.

STAP 1 – eigenlijk meer een advies in plaats van een daadwerkelijke stap – is: LUISTER NAAR JE LICHAAM!
Doe wat je kan en kan wat je doet. Als het (nog) niet goed voelt om te starten met sporten, wacht dan nog even. Wanneer je wel al kunt gaan sporten, bouw het dan rustig op:

Maak een begin.

STAP 2 – en hier begint het altijd mee: MAAK EEN BEGIN!
Alle begin is moeilijk, het is een cliché, maar het is wel waar. Wanneer je een lange tijd weinig tot geen lichaamsbeweging hebt gehad, gaat je lijf daaraan wennen. Het voelt dan als een hele opgave om weer in actie te komen, je wordt zelfs al moe bij de gedachte aan ‘in actie komen’. Hoe langer je het begin echter uitstelt, hoe meer je ertegenop gaat zien, en hoe meer je geneigd bent het startmoment te blijven uitstellen. Ondertussen heeft je lijf nog steeds geen baat bij de beperkte beweging en dat helpt uiteraard niet bij het verliezen van gewicht.
Beslis nú om over een uurtje je sportkleren en – schoenen aan te trekken en aan de slag te gaan. Sporten en bewegen zijn geen zaken waaraan je veel woorden vuil hoeft te maken. Het is vooral een kwestie van doen, doen, doen...Iedere dag weer.

Houd het simpel.

STAP 3: HOUD HET SIMPEL!
Hier gaat het vaak mis. We zijn snel geneigd te denken dat we minimaal 1 uur intensief moeten sporten, liefst op een sportschool, onder begeleiding en met allerlei apparaten, willen we de benodigde calorieën verbranden. Omdat je nou net geen 1 uur de tijd hebt, laat staan zin hebt om zo lang te sporten, doe je het maar helemaal niet.

En dat is jammer, want tegenwoordig weten we dat langdurig sporten helemaal niet zo goed is voor je lijf. Per dag 30 minuten matig intensief bewegen is voldoende. Je kunt die 30 minuten in 2 blokjes van 15 hakken, of in 3 van 10. Zo worden het ineens hele hapklare – en vooral haalbare – brokjes.
Qua activiteiten kun je denken aan wandelen, joggen, en /of fietsen. Activiteiten die je op elk gewenst moment van de dag kunt doen, en zelfs met je kleine hummel, wees creatief!
Ook binnenshuis kun je genoeg doen: 10 minuten traplopen, sporten op de Wii Fit, stof je Tell Sell loopband/hometrainer af en ga lekker lopen of fietsen, zet je favoriete muziek op en ga lekker dansen in de woonkamer, of doe wat rustige yoga-oefeningen op de grond. Dit kan allemaal gewoon thuis, terwijl je hummel een dutje doet.

Zet door.

STAP 4: ZET DOOR!
Jaaa! Je hebt een begin gemaakt! Je bent bijvoorbeeld vanochtend 10 minuutjes heerlijk buiten gaan wandelen, terwijl je kindje lekker lag weg te dommelen in de buggaboo. Na de voeding was het tijd voor een dutje en dat gaf jou de tijd om even 10 minuten de trap op en af te lopen waardoor je nu spierpijn hebt in je billen.
Je voelt je lekker, heerlijk zelfs, dus houd dit vol; morgen weer, en overmorgen ook.
Plan niet te ver vooruit. Ga geen verplichtingen met jezelf aan. Neem je slechts voor om morgen 3 x 10 minuten of 2 x 15 minuten aan jezelf te besteden door middel van een fysieke activiteit.

GEWOON DOEN!

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Bevallen? Tips om je oude figuur terug te krijgen!

Plaats een reactie


*