Page content

Bekkeninstabiliteit of bekkenpijn?

bekkeninstabiliteit-of-bekkenpijn

Bekkeninstabiliteit of bekkenklachten?

Een paar jaar geleden hoorde je dat bijna elke zwangere vrouw bekkeninstabiliteit had en nu hoor je er bijna niks meer over? Was het een modegrill? Een hype? Neeh! We weten nu gewoon meer van ons lichaam.

Nieuwe term: bekkenpijn of bekkenklachten

De naam bekkeninstabiliteit wordt bijna niet meer gebruikt en dit geeft al veel verduidelijking. We zeggen nu bekkenpijn of bekkenklachten. Dit laatste klinkt al veel minder heftig en we zien dat zwangere vrouwen maar ook hun omgeving hier beter mee omgaan.

Bekkeninstabiliteit klinkt alsof je bekken elk moment uit elkaar kan vallen. Bewegingen kunnen tijdens de zwangerschap pijn doen en met de gedachte dat je bekken uit elkaar valt, ga je natuurlijk steeds minder bewegen. En juist die beweging heb je nodig!

Elke zwangere vrouw heeft bekkeninstabiliteit

Wist je dat? Elke zwangere vrouw heeft bekkeninstabiliteit. De instabiliteit in de banden heb je nodig om te bevallen. Je wist dit waarschijnlijk wel, maar je had de link nooit echt gelegd. Zodra we zwanger zijn verweken de banden door de zwangerschapshormonen. Het verweken van de banden is nodig om het bekken de bewegingsvrijheid te geven om te kunnen bevallen. Dus zonder bekkeninstabiliteit heb je pas echt een groot probleem.

Sterkere spieren, minder klachten

Doordat de banden van het bekken verweken moeten de spieren van het bekken, de rug en benen, de steunfunctie overnemen van de banden. En als die spieren niet sterk genoeg zijn, of als er een disbalans zit in de kracht van de spieren, dan ontstaan er pijnklachten. De inzichten in het ontstaan van deze pijnklachten is veel beter geworden en daardoor is de behandeling effectiever.

Door te blijven liggen op de bank wordt je niet beter, het is juist belangrijk om de samenwerking van buik-, rug-, en bekkenbodem-, bil- en ademhalingsspieren te trainen zodat het lichaam weer zoveel mogelijk de balans herstelt.

Wat kun jij doen bij bekkenklachten tijdens de zwangerschap?

Heb jij klachten aan het bekken of in de onderrug tijdens de zwangerschap of erna? Dan kan ik je aanraden om naar een fysiotherapeut te gaan. Samen kunnen jullie kijken waar de disbalans zit en dan door middel van oefeningen eraan werken.

Comment Section

0 reacties op “ Bekkeninstabiliteit of bekkenpijn?

Plaats een reactie


*