Page content

Ayurvedisch éénpansgerecht, gezond, eenvoudig en snel.

De woorden Ayurvedisch éénpansgerecht klinken heel ingewikkeld, maar het recept is gelukkig erg simpel. Wat mij het meeste aanspreekt is dat het recept je niet vertelt wélke groenten, granen, peulvruchten en noten je dient te gebruiken, maar het laat je vrij om zelf te bepalen. Zo kun je dus de restjes in je koelkast mooi opmaken, want voedsel weggooien is zó zonde.
Omdat het een éénpansgerecht is, heb je vrijwel geen afwas en het is bovendien gemakkelijk om porties voor meerdere dagen te maken. Zo zou je 's avonds een portie extra kunnen bereiden, die je de dag erna lekker kunt opeten als lunchgerecht.

In mijn opleiding tot Ayurvedisch Practitioner leer ik o.a. Ayurvedisch koken. We werken met formules in plaats van met kant en klare recepten. Onderstaande formule is speciaal voor licht(er) verteerbaar voedsel. Helemaal onderaan dit blog vind je een handig overzicht van alle licht(er) verteerbare voeding (volgens de Ayurveda).
Nu eerst de formule:

Ayurvedische kookformule voor licht verteerbare voedingsmiddelen (voor 4 personen)

Benodigdheden:

- 1 el vetstof (ghee, kokosolie, andere vetstof)

- 1 á 2 gedroogde rode chilli's

- 1 el (groene) komijnzaad

- 1 kop licht verteerbare geweekte granen en/of geweekte peulvruchten en/of geweekte noten

- licht verteerbare groenten

- heet water. Het gerecht dient droog te koken, dus niet teveel water toevoegen in één keer, ongeveer 2 cm onder water. Later kun je altijd nog extra water toevoegen.
(of je wel of geen heet water moet toevoegen is afhankelijk van of je wel of niet iets gaat gaarkoken. Maak je bijvoorbeeld alleen een maaltijd met groenten en noten, dan kun je deze eventueel ook in de olie bakken ipv ze te koken. Voeg je echter granen en/of peulvruchten toe, dan zul je deze nog dienen te koken en voeg je dus heet water toe).

- evt. verse bladkruiden (fenegriekblad (geweekt), dillentoppen, peterselie, basilicum etc.)

- zeezout / himalayazout

Werkwijze:

- Zet de granen en/of peulvruchten en/of noten die je gaat gebruiken voor het gerecht één dag (nacht) vantevoren in de week (in aparte kommen).

- Verhit 1 el vetstof (ghee/kokosolie/andere vetstof)

- Zodra de vetstof heet genoeg is voeg je de chilli's en het komijnzaad toe. De zaadjes moeten gaan opspringen. Springen ze niet, dan was de olie niet heet genoeg. Het opspringen van de zaadjes is belangrijk, want daardoor komt hun werking vrij als het ware. Om te testen kun je alvast een paar zaadjes in de olie doen. Springen ze nog niet, dan wacht je nog even.

- indien je peulvruchten gebruikt, gaan deze als eerste in de pan zodat ze alvast kunnen (voor)koken. De kruiden er goed doorheen roeren. Water toevoegen. Chillipepers eruit halen! Belangrijk. Hoe langer je ze laat zitten, hoe scherper je eten wordt.

- ongeveer 10-15 minuten laten koken. Test na een tijdje of je de peulvruchten gemakkelijk kunt kapotdrukken. Zo ja, dan kan de rest erbij.

- Granen en/of groenten en/of noten toevoegen en nog eens 10-15 minuten laten koken tot granen / groenten gaar zijn.

- Zodra water bijna verdampt is, zout toevoegen, vuur uitzetten en met deksel op pan nog ongeveer 10-15 minuten laten wellen/verdampen.

- Verse bladkruiden toevoegen, omroeren en serveren.

Overzicht licht verteerbare voedingsmiddelen (in alfabetische volgorde)

Groenten:

aardappels - appel(moes) - asperge - chinese kool - courgette (zonder de schil!) - kervel - komkommer (zonder de schil!) - knoflook - pastinaak - pompoen - postelein - rode biet - rapen - groene selderij - spinazie - tomaat - veldsla - venkel - witte prei - wortelen - zoete aardappel

Peulvruchten:

verse erwtjes - groene sojabonen of mungbonen - koraallinzen - sperziebonen - tofu

Granen:

gerst - gierst - haver - verse maïs - rijst - gekiemde tarwe - quinoa

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Ayurvedisch éénpansgerecht, gezond, eenvoudig en snel.

Plaats een reactie


*