Page content

Altijd Trek? Zelfs als je nét gegeten hebt? Misschien is je Leptine uit balans?

Wat is leptine?

Altijd onverzadigbaar? Honger, ook al heb je zojuist gegeten?
Komt je dit bekend voor? Het kan zijn dat je ongevoelig bent voor leptine. Hetgeen betekent dat je leptineresistent bent.

Leptine is een hormoon dat de energie-inname en energie-afgifte regelt inclusief het gevoel van verzadiging en de stofwisseling. Het is een eiwit bestaande uit 167 aminozuren dat voornamelijk in vetweefsel wordt gemaakt. De hoeveelheid leptine staat in verhouding tot het totale vetpercentage van je lichaam.
Om leptineresistentie te begrijpen zal ik eerst uitleggen welke rol leptine speelt in onze stofwisseling.

Wanneer je hebt gegeten wordt er leptine vrijgemaakt in de vetcellen. De leptine gaat naar de hypothalamus (dit is een gedeelte van je hersenen, dat het honger- en verzadigingsgevoel regelt). In de hypothalamus zorgt leptine ervoor dat neuropeptide Y - een eiwit dat aan je hersenen vertelt dat je honger hebt -  wordt uitgeschakeld en dat het gevoel van verzadiging wordt geactiveerd.
Met andere woorden: het geeft je hersenen de boodschap dat je geen honger meer hebt en dat je calorieën kunt gaan verbranden.

Je zou denken dat lage levels van leptine een onverzadigbaar gevoel geven, maar dat is niet altijd het geval. Sommige onderzoeken beweren dat mensen met overgewicht hoge leptine waarden hebben.

Hoe kan dit?

Zoals ik al vertelde wordt leptine in vetcellen gemaakt. Dus hoe hoger het vetpercentage hoe hoger de afgifte van leptine.
Wanneer het lichaam steeds meer leptine moet aanmaken als gevolg van overeten, dan worden de receptoren van de cellen ongevoelig en wordt leptine niet meer opgenomen in de cel. Omdat leptine dan in het lichaam circuleert blijven de waardes hoog.

Deze vicieuze cirkel is vergelijkbaar met wat er gebeurt als mensen insulineresistentie ontwikkelen. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat glucose uit je bloed wordt gehaald, naar de cellen wordt getransporteerd, en daar wordt opgenomen. Insulineresistentie veroorzaakt hoge bloedsuikerwaardes en kan uiteindelijk tot diabetes leiden.

Hoe word je leptine- of insulineresistent?

Als gevolg van een voedingspatroon dat teveel suikers (voornamelijk fructose), snelle koolhydraten en bewerkte voeding bevat.
Onderzoeken beweren dat bewegen, gezond eten en gewicht verliezen een positieve invloed hebben op leptineresistentie (hetzelfde is waar voor insulineresistentie).

Samengevat betekent dit dat leptine -en insulineresistentie overgewicht kunnen veroorzaken hetgeen een groot risico voor de gezondheid inhoudt, met kans op verscheidene auto-immuunziektes en kanker.
Om leptine -en insulineresistentie te voorkomen, zou het voedingspatroon er als volgt uit dienen te zien:
* langzame koolhydraten, zoals quinoa, bruine rijst en zoete aardappelen
* gezonde vetten zoals kokosolie, roomboter, avocado, noten en dierlijke vetten
* groenen groente
* eiwitten
* pure en onbewerkte voeding
* voldoende water

Door gastblogger Wendy Peeters

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

3 reacties op “ Altijd Trek? Zelfs als je nét gegeten hebt? Misschien is je Leptine uit balans?


Door Pia op 8 juni 2015

Hallo,

Neuropeptide Y wordt steeds vaker in verband gebracht met o.a. PTSS, neurotransmitters (catecholaminen) en ontregeling hersenstofwisseling na een acceleratitrauma (postcommotioneel syndroom), waarna verschillende beperkingen ontstaan zoals chronische vermoeidheid, fibromyalgie, gewichtstoename door veranderd eetgedrag. Welke checklist (bloed/urine) kan gebruikt worden om die verstoringen in het lichaam op te sporen?


Door Ginny op 26 juli 2015

Hoi Pia,
Mijn eerste ingeving is dat je hierover beter contact kunt opnemen met je huisarts en anders met Richard de Leth: https://www.oersterk.nu/
Succes!


Door Sanne op 2 augustus 2016

Hallo,
Ik vroeg me af of fructose uit fruit er ook voor konden zorgen dat je lichaam niet meer reageert op insuline, want ik eet best veel fruit ( 2bananen, 2 appels, 200gram aardbeien) maar het vult me meestal wel, yoghurt en noten vullen me meestal niet. Ik heb altijd honger en ik zit nooit meer vol. Ik hoop dat u hier iets op weet )=
Groetjes

Plaats een reactie


*