Venkel werd gebruikt als vermageringsmiddel door de oude Grieken en Egyptenaren. Ook werd er vroeger op venkelzaadjes gekauwd om het hongergevoel tegen te gaan. Bovendien is het al eeuwen bekend dat venkel goed helpt bij allerhande spijsverteringsproblemen waaronder winderigheid, buikkrampen en indigestie.
Venkel en de spijsvertering
Venkel werd vroeger al beschreven als een afslankmiddel.De hele plant werd gebruikt in bouillons en dranken voor mensen die te zwaar waren geworden. De oude Grieken dronken venkelthee (getrokken van de zaadjes) en aten de venkelplant om op gewicht te blijven.
Venkel is snel gaar en licht verteerbaar. Het stimuleert het spijsverteringsproces en het heeft een licht laxerende werking. Venkel gaat darmgassen tegen, vermindert buikkrampen (ook bij kinderen en baby's) en helpt bij een opgeblazen gevoel.
Venkel eten en drinken
De venkelplant is veelzijdig in de zin dat je alles van de plant kunt gebruiken, niet enkel om te eten, maar ook om te drinken en zelfs als geneesmiddel.
- Het groen van de venkel (takken en bloemen en het jonge topgroen) wordt als kruid gezien.
- De venkelknol is de daadwerkelijke groente die je zowel rauw als bereid kunt eten.
- Venkelzaadjes zijn geschikt om geneeskrachtige thee of olie van te maken. De olie is geneeskrachtiger dan de thee.
- Een verse venkel herken je aan een stevige knol en spierwitte "rokken".
- Als de buitenste bladeren van de venkel slap aanvoelen, kun je deze verwijderen. Ook verwijder je de onderste schijf en - als je de venkel rauw eet - de harde kern. Volgens sommigen haal je ook de stelen van de knol af, maar dat doe ik eigenlijk nooit, want het is prima eetbaar.
- Venkel is snel gaar, dus je hoeft 'm niet lang te koken. Drie tot 5 minuten is al voldoende.
- Het kookwater kun je eventueel gebruiken voor een verse kruidenthee.
Voordelen van venkel
Naast zijn spijsverteringsbevorderende en vermagerende eigenschappen, heeft venkel nog veel meer voordelen:
- op venkelzaadjes knabbelen gaat het hongergevoel tegen en het verfrist de adem: het neutraliseert de smaak in de mond en het neemt nare geurtjes weg. Soms wordt venkel verwerkt in tandpasta's.
- venkelthee helpt tegen ontstoken tandvlees: een paar maal per dag spoelen met venkelthee
- venkel(thee) werkt bij het ophoesten van hardnekkige en piepende hoest
- venkel werkt koortsverlagend
- venkel werkt bij ooginfecties want het kruid bevat ontstekingsremmende eigenschappen: laat een soeplepel venkelzaad 1 uur weken in 2 lepels alcohol van 45% en 10 lepels gedistilleerd water. Hiermee maak je een uitwendig compres.
- regelmatig venkelwortel eten en venkelzaad drinken (in thee) helpt scherper te zien.
- venkel bevordert de afscheiding van urinezuur uit het lichaam zodat je er de pijnen als gevolg van artritis en jicht mee kunt verzachten: kook 30 gram venkelwortel gedurende 2 minuten in 1 liter water. Neem van het vuur en laat nog 10 minuten trekken.
- venkel verlicht menstruatie- en overgangsklachten
- venkelthee bevordert de melkproductie bij moeder die borstvoeding geven en het helpt buikkrampjes bij baby's verzachten.
Zelf venkelthee maken?
Doe je heel simpel door ongeveer 15 gram venkelzaadjes te laten trekken in 1 liter water. Hoe langer je de venkel laat trekken, des te sterker de thee.
(Bronnen: http://www.denachtuil.eu/kruiden-venkel.htm, http://www.symbolic.be/?CategoryID=227&ArticleID=1503, http://www.venkel.nl/)
Comment Section
3 reacties op “ Afvallen met Venkel”
Pingback
Pingback: Slank en gezond recept met Venkel
Door Mattanja op 30 augustus 2016
Kan je van venkel badsprietjes ook thee trkken of alleen van zaadjes?
Door Ginny op 3 september 2016
Ik heb het nooit geprobeerd Mattanja, enkel van de zaadjes, maar volgens mij kan dat wel.