Page content

Afvallen met een doel... Sportvasten

Door gastblogger Marieke

In mijn vorige blog had ik het erover dat ik zou gaan sportvasten. Waarom?
Tijdens het sportvasten is het de bedoeling dat je je suikerverbranding gaat omzetten in vetverbranding. Dat je suikerspiegel wat stabieler blijft waardoor je minder behoefte hebt aan suikers, dus koolhydraten. Alleen heb ik de koolhydraten wel weer nodig om te gaan lopen. Dus moet ik op zoek naar een vervanging. Hoe en wat weet ik nog niet. De één heeft het over speltbrood, de ander over quinoa. Ik weet het dus nog niet. Ik heb nog 9 weken om erachter te komen.

Maar nu het sportvasten. Ik zal er niet te lang over vertellen. Per dag een kort stukje...

Dag 1, (start gewicht 91 kilo)

Dit is de eerste van de 3 afbouwdagen. Hierin laat je alle dierlijke eiwitten en dierlijke vetten weg. Dus eet je fruit en vruchtensap als ontbijt, sla met tomaat en olijven als lunch met pistachenootjes erna. En als dinerneem je  groenten met een beetje rijst en met weer pistachenootjes. En een half uur sportenop lage hartslag. Wat met dit warme weer best lastig is. Mijn hartslag is nu gewoon al een slag of 10 hoger.

Dag 2 (-1,1 kilo 89,9)

De tweede dag gaan het zetmeel (de complexe suikers) er ook uit.
Dus het ontbijt blijft fruit met sap. Lunch wordt alleen gewokte groente met pistachenootjes. En diner is zelf gemaakte groentesoep.
En weer een half uur sporten.

Dag 3 (- 0,7 kilo 89,2)

Op de 3de afbouw dag ga je over van vast voedsel naar alleen maar vloeibaar voedsel.
Ontbijt en lunch bestaan nu uit ieder 300 ml vruchtensap (zelf geperste sinaasappelsap).  Het diner bestaat uit 3 glazen van 150 ml groentensap. Nu doe ik op vrijdag altijd crossfit. En dat is 1 uur sporten ipv 30 min. Ik dacht ik doe het gewoon. Gaat het niet. Dan stop ik ermee. Het was zwaar maar ik heb uiteindelijk heerlijk gesport. Hierna had ik alleen een bbq. Dat was wel lastig. Maar ik heb heel braaf mijn sapje gedronken en veel water.

Dag 4 (-1,3 kilo 87.9)

Dit is makkelijk. Alles bestaat nu uit sapjes. 3 x op een dag 150 ml sinaasappelsap, en natuurlijk weer een half uurtje sporten. Hier heb ik een half uur gelopen.

Dag 5 (-0,8 kilo 87,1)

3 x op een dag 150 ml sap. Helaas had ik vandaag weer een etentje. Deze viel zwaarder dan de vorige keer omdat ik nu best weinig voedsel op had. Was helaas niet heel erg vrolijk. Daarna half uurtje lopen. Pffff, wat was dat lastig. Kwam niet in mijn ritme en mijn hartslag bleef hoog. Dus meer gelopen dan gewandeld.

Dag 6 (-0,4 kilo 86,7)

De laatste sap dag. Ik had er nog nooit zo veel moeite mee gehad als deze keer. Misschien komt het door de warmte? Of doordat het zo lekker bbq-weer was en wij dat niet konden doen? Schuldgevoel tegenover de rest van het gezin? Dat trouwens volledig achter mij staat en er dus ook met geen woord over rept dat ze willen bbqen. Dus... ik weet het niet.
Vandaag besluit ik ipv te lopen een stuk te gaan fietsen. Wel op de hartslag waar in ik normaal zou lopen. Dus een heen en weertje naar mijn ouders. 22,5 km in iets minder dan 1 uur en 10 min. Maar wat was het warm! Ik kwam thuis en was compleet lek. Ben nog nooit eerder onder de douche gegaan na een stukje fietsen.

Dag 7 (-0,6 kilo 86,1)

Yeah, het opbouwen kan beginnen. Nu komt er weer wat vast voedsel bij. Rustig aan, want je lichaam moet er toch weer even aan wennen. Je spijsvertering moet nu rustig weer opgang komen.
Als ontbijt 2 stuks fruit. Heerlijk. En ik zit gewoon vol. Als lunch een salade met tomaat en olijven. Die bak is zo vol. Ik moet daar echt aan wennen. En Yes! De pistachenootjes komen weer terug. Zo lekker ff knabbelen.
Het diner bestaat uit gewokte groente met licht verteerbare eiwitten. Dus een stukje kip of vis.
Op deze dag mag je ervoor kiezen om niet te sporten. Omdat je lichaam best moet wennen. Maar ik voelde me goed. Dus besloot om lekker een uurtje crossfit te doen. Heerlijk was het.

Dag 8 (+0,2 kilo 86,3)

Ja, je kuntnu  inderdaad iets aankomen omdat je weer “gewoon” gaat eten, ipv sapjes.
Bij het ontbijt komt nu wat kwark bij je fruit. En je lunch en diner blijven hetzelfde. Alleen mag je bij je diner wat meer kip of vis en ook de pistachenootjes worden iets meer.
Ook hier weer een half uurtje gelopen. Ging wel iets makkelijker dan de dagen ervoor. Je merkt toch dat je meer energie hebt.

Dag 9 (-0,2 kilo 86,1)

Hey wat leuk! Er is weer wat af. Doordat mijn lichaam in die 3 sap-dagen de switch gemaakt heeft van suikerverbranding naar vetverbranding, blijf ik toch nog een beetje afvallen ondanks dat ik meer ga eten. Het ontbijt blijft nu hetzelfde maar je mag er een gekookt eitje bij. Mmmm, lekker hoor!
Lunch en diner blijven hier ook hetzelfde. En weer het dagelijkse half uurtje sporten. Ondanks dat mijn lichaam het idee heeft dat het energie over heeft, is het toch moe. Ik kijk uit naar een dagje 'sportrusten'.

Dag 10 (+0,2 kilo 86,3)

Hè bah. Ondertussen ben ik ongesteld geworden. Dus hou ik wat meer vocht vast. Dat is te merken.
Vandaag de laatste dag. Heerlijk. Morgen weer normaal ete! Nee, natuurlijk niet.
Mijn eten is vandaag weer wat meer geworden.  Wat meer kwark bij het ontbijt, tonijn of kip bij de lunch en bij het diner zomaar weer een beetje rijst. Het gaat nu weer op normale maaltijden lijken.

Totaal is er 4,7 kilo af, 4,5 cm rond mijn buik, 3 cm van mijn bovenbenen. Helaas ben ik mijn borst vergeten te meten. Maar dat wordt met afvallen helaas minder.

Nu ben ik 3 dagen klaar met sportvasten. De koolhydraten probeer ik zoveel mogelijk links te laten liggen. Hetgeen me goed afgaat. Ik ontbijt hetzelfde met fruit en yoghurt of kwark. Mijn lunch is nog steeds een salade. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik vandaag een koolhydraat-arm broodje ga nemen met ? dat weet ik nog niet...
Ik had vanmorgen de planning om 2 uur te gaan lopen. Helaas is dat “maar” 1 uur en 50 min geworden. Omdat ik gewoon leeg was. Dus hier zal ik nog wat op verzinnen. Of de avond ervoor meer eten. Of toch meer ontbijten.

Bij dit sportvasten zitten natuurlijk de nodige voedingssupplementen, zoals vitamines, visolie, magnesium en een poeder dat voor die switch zorgt. In het poeder zitten tevens de nodige spullen wdie helpen je beter te voelen. (soort van doping 😉 )
Mocht je dit doen. Doet het onder begeleiding!!!!! Het is geen dieet, maar een verandering van eten en je levensstijl. Het is absoluut niet de bedoeling dat je sportvasten zonder de supplementen doet, want dan pleeg je roofbouw op je lichaam en dat is niet de bedoeling. Die begeleiding heb je echt nodig. Ook is ieder lichaam anders en kun jij misschien meer of minder eten en drinken dan ik deed.
Op internet is er genoeg over te vinden.

Nog 61 dagen te gaan naar Berlijn. Ik zit nu op 85,7 kilo……. Gaat die 80 me toch lukken?
gr Marieke

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ Afvallen met een doel... Sportvasten

Plaats een reactie


*