Page content

Genezen en afvallen met Paleo lifestyle

genezen-en-afvallen-met-paleo

Dankzij de Paleo lifestyle is mijn vader inmiddels 10 kilo afgevallen. Dat was nodig, maar het is nog niet voldoende, want als hij te zwaar blijft dan zal hij niet meer kunnen lopen en in een rolstoel terechtkomen.

Toen mijn vader vroeger in dienst zat heeft hij een ongeluk gehad waarbij hij een ernstige rugblessure opliep. Na een heftige operatie en de daaropvolgende revalidatieperiode werd hij voorzichtig gewaarschuwd dat hij misschien niet meer zelfstandig zou kunnen lopen. Dat wil je natuurlijk niet horen als kerngezonde jongen van 20 jaar die volop in het leven staat en binnen een jaar verwacht te trouwen, dus hij beet zich vast in de revalidatieperiode en kwam er boven verwachting goed uit, op eigen benen, zonder rolstoel.

Té zwaar, veel pijn en isolement

Bepaalde spieren in zijn voeten en benen werkten na de ingreep niet meer naar behoren en als gevolg daarvan is hij anders gaan lopen. Daarom zei men toen al tegen hem dat hij goed moest oppassen met zijn gewicht. Zijn benen zouden hem anders niet meer kunnen dragen.

Nu - 45 jaar later - is goed te zien wat de impact is geweest van zo'n lange tijd niet 'normaal' lopen: hij kampt met flinke knie-, schouder- en nekklachten, wordt steeds minder mobiel en krijgt meer en meer pijn. Na verschillende vergeefse cortisone injecties en medicijnen heeft hij het heft in eigen hand genomen en besloten te gaan afvallen. Niet dat hij dat niet al eerder had gedaan, maar nu was het anders. Zijn intrinsieke motivatie was groot. Héél groot. Hij heeft mij zelfs om hulp gevraagd en dat is de eerste keer ooit dat mijn vader mij om hulp vroeg.

Hij wilde afvallen om te voorkomen dat zijn benen hem niet meer zouden kunnen dragen. Maar hij wilde ook af van de pijn en uit het isolement waarin hij steeds meer dreigde weg te zakken als gevolg van de verminderde mobiliteit. Hij wilde zich niet meer oud en futloos voelen, maar fit en vitaal. (hij wordt deze zomer 65)

Klachten verhelpen door aanpassen voeding

Deze doelen zijn ALLEMAAL te bereiken met het aanpassen van de voeding.

Wat ik als eerste heb gedaan (dit had ik al eerder gedaan, maar toen kwam het nog niet 'binnen') is hem uitgelegd hoe en waarom je dik wordt van suiker. In het geval van mijn vader gaat het niet alleen om 'dik worden van suiker', maar ook en vooral om de andere desastreuze effecten van een teveel aan suiker in het lichaam. Geraffineerde suiker verzuurt het lichaam en brengt het lichaam bovendien in een pre-inflammatoire toestand, m.a.w. in een toestand van laag-gradige ontstekingen. Dit zou heel goed een verklaring kunnen zijn voor zijn pijnen en andere klachten.

Paleo Lifestyle

Nu is mijn vader een Limburgse bourgondiër die dol is op eten, op lekker eten, op veel eten en op vlees eten. Ik wist dus dat ik niet moest aankomen met smoothies op basis van boerenkool en een salade met cranberries en chiazaad. Daarom stelde ik de Paleo lifestyle voor: eten als een oermens.

  • Wat mag wel: Vlees, vis, eieren, groenten, goede vetten uit kokos, oliën en noten en fruit.
  • Wat mag niet: suiker, granen (ook geen aardappelen), zuivel, peulvruchten.
  • Hoe werkt het? 3x per dag een goede, voedzame maaltijd met veel groenten, goede vetten en goede eiwitten. Koken met pure ingrediënten. Rechtsreeks uit de natuur.

Hij is heel enthousiast aan de slag gegaan en dat enthousiasme is alleen maar toegenomen, terwijl zijn klachten en gewicht zijn afgenomen. Hij voelt zich energieker, kan beter naar het toilet, en heeft geen behoefte meer aan zijn dagelijkse middagdutje. We sturen elkaar regelmatig foto's via de what's app van onze vers bereide maaltijden en we hebben het er al gekscherend over gehad om een paleo restaurant te beginnen haha.

bericht-ginny-1    bericht-ginny-2    bericht-ginny-3

Voor papa is Paleo geen dieet, maar een nieuwe leefstijl die hij met plezier en met gemak kan volhouden tot in lengte van dagen. Het is geen 'moeten'. Het is 'willen'. En het is bovendien een feest en een traktatie om elke dag voor jezelf zo lekker en voedzaam te koken. Daar word je toch blij van?!

Bezoek ook deze website over paleo >>>
Bezoek ook deze website over thewhole30 (30 dagen paleo eten) en thewhole90 (90 dagen paleo eten) met hulp en begeleiding.

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

2 reacties op “ Genezen en afvallen met Paleo lifestyle

Plaats een reactie


*