Page content

6 TIPS tégen Obstipatie op Vakantie

obstipatie-op-vakantie-wat-je-er-tegen-kan-doen De vakantie is heerlijk om te ontspannen, uit te rusten en lekker te eten. Echter door verandering van het eetpatroon ervaren veel mensen obstipatie (verstopping) tijdens de vakantie. Graag deel ik een aantal praktische tips met je om dit jaar geen last te hebben van obstipatie op je vakantie.

6 effectieve en zeer praktische tips tégen constipatie tijdens je vakantie

1. Voldoende vocht

Op reis gaan in warme landen betekent ook dat je meer transpireert en meer vocht verliest dan gewoonlijk. Doorte weinig vocht wordt de ontlasting ingedikt en wordt het minder zacht. Hierdoor kun je last krijgen van obstipatie. Drink minimaal 2 liter per dag. Ook voedingsmiddelen als watermeloen, koude soep en rauwkost dragen bij aan de inname van vocht.

2. Vezelrijk blijven eten

Stokbrood in Frankrijk of witte rijst in Azië? Liever niet teveel, aangezien er weinig vezels in zitten. Bezoek lokale markten en supermarkten en kies ook op vakantie voor 3 tot 5 porties fruit en groenten per dag. Fruit en groenten bevatten veel vezels waardoor de ontlasting soepeler en zachter blijft.

3. Neem (vezelrijke) voeding mee

Bij het inpakken van je koffer adviseer ik je om ook na te denken of je zelf (vezelrijke) voeding mee kunt nemen. In het buitenland is veel te koop, maar het is fijn om producten mee te nemen waar je goede ervaring mee hebt. Een klein bakje gebroken lijnzaad, een pak havermout of een zak muesli zijn gemakkelijk mee te nemen in het koffer. Zeker gebroken lijnzaad is effectief voor je stoelgang. Maak het onderdeel van je ‘vakantie checklist’.

4. Voeding met laxerende werking

Zure zuivelproducten (yoghurt, karnemelk), citrusfruit, noten en zaden, peulvruchten, koffie, (gedroogde) pruimen, rauwkost en (olijf) olie zijn voorbeelden van voedingsmiddelen met een laxerende werking. Ook al hebben deze producten een laxerende werking, overdrijf het gebruik ervan niet. Jouw eetpatroon moet daarnaast blijven bestaan uit vezelrijke voeding en voldoende vocht.

5. Angst voor vreemde toiletten

Klinkt het bekend: moeite om naar het toilet te gaan op bijvoorbeeld de camping of in een vliegtuig? Psychologische oorzaken kunnen bijdragen aan darmproblemen en zo hevig zijn dat je niet (of niet vaak genoeg) naar het toilet gaat. Bedenk je dat iedereen naar het toilet moet en dat het niet ‘gek’ is. Stel je bezoek niet uit en houd vast aan de regelmaat die je thuis ook gewend bent.

6. Lekker in beweging

Kom uit je campingstoel of strandbedje en ga lekker zwemmen, maak een wandeling of pak je frisbee. Beweging prikkelt de stoelgang, zodat het toiletbezoek ook makkelijker kan verlopen.

Ik wens je een fijne vakantie!

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ 6 TIPS tégen Obstipatie op Vakantie

Plaats een reactie


*