Page content

5 Tips tegen een droge huid in de winter

ginny-op-zoutvlakte

Een droge huid in de winter, ik heb er gauw last van. En soms zelfs extreem. Zoals 4 jaar geleden toen we 4 maanden door Zuid Amerika reisden en ons geruime tijd boven de 2000 meter begaven. De huid op mijn buik zag er ongeveer net zo uit als de zoutwoestijn in Bolivia ( Salar Uyuni op 3600 mtr).

Net zoals je de huid in de zomer beschermt tegen de zon, zo bescherm je de huid in de winter tegen de kou en dan met name tegen uitdroging.

Waarom krijgen we last van een droge huid in de winter?

De droge huid ontstaat als gevolg van een tekort aan huidvetten, ook wel lipiden genaamd. Door dit tekort is de huid niet goed in staat het vocht vast te houden. In de winter hebben we vaker last van een droge huid als gevolg van de lage temperaturen, de stevige, koude wind, de lage luchtvochtigheid, de (té) hoge verwarming, (té) warme douches.

Het is een soort kettingreactie: Bij lage temperaturen is er meestal ook een lage luchtvochtigheid die de huid sneller uitdroogt. Wanneer het daarbij ook nog eens waait, wordt het vocht uit de huid nog sneller geabsorbeerd. Binnen staat de verwarming hoog hetgeen de uitdroging bevordert. Bovendien trekken door de kou de bloedvaten samen, waardoor de huid ook van binnenuit onvoldoende gehydrateerd wordt.

Hoe voorkom je een droge huid met koud weer? 5 TIPS

 1. Douchen en badderen.

  Vermijd té warme douches. dat droogt je huid uit. Lauwwarm water is het beste, bvb 32 graden. Uit eigen ervaring weet ik inmiddels dat het fijn is om je douchebeurt met nóg iets kouder water te eindigen, omdat je het erna juist lekker warm hebt.
  Minder frequent douchen is ook een goede tip tegen een droge huid.

 2. Huidproducten

  Gebruik zo natuurlijk mogelijke huidproducten en producten met een neutrale Ph-waarde, zowel tijdens het douchen, maar ook daarna, om je huid in te vetten. In veel huidproducten is alcohol verwerkt. Dit kan het vermogen van de huid om het vochtgehalte op peil te houden flink verminderen. Het allerbeste zou zijn om tijdens het douchen helemaal geen zeep te gebruiken of zeep op basis van pure olijfolie.

 3. Oliën

  Om je huid na het douchen te hydrateren gebruik je bij voorkeur natuurlijke oliën (liefst bio) van de eerste koude persing. Denk aan olijfolie, amandelolie, sesamolie en kokosolie. Dit zijn inderdaad precies dezelfde oliën die je ook gebruikt in de keuken. Want je weet wat men zegt, toch? "Smeer niets op je huid, wat je niet kunt eten".

 4. Verwarming

  Door een bakje water bij de verwarming te zetten maak je de lucht vochtiger en voorkom je uitdroging van de huid. Let wel op dat je het niet té vochtig maakt, want dat veroorzaakt weer schimmels. Ventileer ook altijd goed, dagelijks.

 5. Voeding

  Bepaalde voeding helpt bij het inbrengen van vocht. En ik ben zeer verheugd te kunnen zeggen dat dat weer de goede vetten zijn waarover ik het regelmatig heb (bekijk mijn videoblog over vet eten om af te vallen).
  Met name de omega-3-vetzuren zijn goed: lijnzaad(olie), avocado(olie), olijfolie, zalm, tonijn, noten, en zaden. Ook groene bladgroenten, knoflook, uien, zeewier en blauwgroene algen helpen bij de behandeling en preventie van een droge huid.

(Bronnen: http://www.optimalegezondheid.com/winterhuidverzorging-droogheid-en-andere-problemen/, http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/63473-droge-huid-in-de-winter-huidverzorging.html, http://www.preventievegezondheidszorg.com/drogehuid.php#wat)

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

0 reacties op “ 5 Tips tegen een droge huid in de winter

Plaats een reactie


*