Page content

4 workouts om samen mét je kind(eren) te doen!

Dat sporten gezond is voor lichaam en geest is algemeen bekend. Dat we dagelijks moeten bewegen weten we ook. Probleem van veel moeders is echter: we maken er de tijd niet voor vrij. We zien te veel obstakels op de weg en besluiten dat het toch handiger uitkomt om maar gewoon op de bank te blijven zitten. In dit blog wil ik de obstakels uit de weg helpen en aantonen dat je ook prima kunt sporten mét je kinderen.

Natuurlijk is het heerlijk om alleen te sporten. Even weg van huis, een moment voor jezelf en lekker actief bewegen tussen andere volwassenen. Maar hoe vaak per week kun jij ertussenuit knijpen voor een uurtje sporten? Eén? Twee? Als je vaker wilt sporten -maar je bent thuis met de kinderen- dan hoeft dat geen probleem te zijn! Je kunt namelijk gewoon sporten mét je kinderen. Het kan echt! Ik weet dat, want ik doe het al twee jaar en het bevalt erg goed.

Sporten kan altijd en overal!

Het is gezond om elke dag minimaal 20 minuten intensief te bewegen. Je behaalt hier veel voordeel mee: je krijgt er energie van, je komt lekker in je vel te zitten en je wordt er geestelijk sterk van. Wat is nu 20 min op 24 uur? Dat moet te doen zijn.

Maak van bewegen in het algemeen een gewoonte. Dus neem de fiets in plaats van de auto. Neem de trap in plaats van de lift. Maak tijdens de lunch een wandeling. Denk bewust na over wat je anders zou kunnen doen in je dagelijkse routine, waardoor je meer in beweging komt. Ik train mijn buikspieren tijdens het boodschappen doen. Het is dan mijn uitdaging om mijn buikspieren aan te spannen als ik het karretje duw. Dat is toch weer mooi een buikspieren kwartiertje!

Welke training kan je doen mét kinderen?

Buggy Running

In Amerika en Engeland is het een normaal straatbeeld: moeders en vaders joggen achter de buggy. In Nederland wil buggy running nog niet echt van de grond komen. Jammer, want het is leuk én gezond voor ouder en kind. Wat is het? De naam zegt het al: joggen achter de buggy. Trek je sportschoenen aan, zet je kind in de buggy (of fietskar) en ren een rondje door het park. Vergis je niet, het is een stuk zwaarder dan "normaal" joggen maar net zo effectief. Liefst gebruik je een buggy met drie grote wielen. Je kunt ook met een fietskar rennen. Daar passen meerdere kinderen in. Zet je kind uiteraard altijd goed in de riem en geef wat boekjes of speeltjes mee voor als het zich verveelt. Dit is echter vaak totaal niet nodig. Kinderen vinden het super leuk om 'te racen' met de buggy en hebben genoeg te zien. Als je pas start met buggy running kun je het beste een goed geasfalteerde route uitkiezen.

Buggy Bootcamp

Buggy Bootcamp is bootcamp met je buggy! Het is een combinatie van stukjes joggen met de buggy en kracht- en conditie oefeningen. Je gebruikt de buggy hierbij als fitness apparaat. Er zijn talloze oefeningen te bedenken die je met de buggy kunt doen. Buggy bootcamp doe je in de buitenlucht, bijvoorbeeld in een park, en je maakt gebruik van de natuur en de materialen die je onderweg tegenkomt. Kom je een trap tegen? Dan ren je daar drie keer op en af of spring je in jump squats naar boven. Kom je een bankje tegen? Dan doe je daar push-ups of tricep dips. Ondertussen kijkt je kind zijn ogen uit.

Bekijk dit filmpje (waarin ik buggy bootcamp oefeningen doe) voor inspiratie: Buggy Bootcamp

Circuit training

Je kunt er ook voor kiezen om een circuit voor jezelf uit te zetten. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Je bedenkt vier oefeningen (neem bijvoorbeeld spiergroepen: buik, billen, armen en een conditie oefening) en plak die achter elkaar. Download een interval timer op je telefoon en programmeer hem bijvoorbeeld op 45 sec werken en 15 sec rust. Zoek een geschikte plek om te trainen: in het park bij een bankje, in je achtertuin of in je huiskamer en starten maar. Terwijl jij bezig bent, zitten de kinderen voor de T.V., spelen in de speeltuin of scharrelen een beetje om je heen. Dikke kans dat ze vanzelf mee gaan doen!

Voorbeeld van een circuit training:
45 sec: push ups
15 sec: rust
45 sec: sit ups
15 sec: rust
45 sec: lunges
15 sec: rust
45 sec: touwtje springen
15 sec: rust

Herhaal dit rondje 4 keer en je bent 16 minuten intensief bezig.

Internet

Heb je wat meer begeleiding nodig tijdens het sporten en geen inspiratie om zelf een training te bedenken? Dan kun je een work-out mee doen op je tablet of computer. Word lid van de GinFit CLUB en ontvang wekelijks nieuwe workouts die kort duren en prima te volgen zijn. Ook vind je hier het 40 dagen PLATTE BUIK programma voor meer structuur én meer resultaat. Als je de workouts een aantal keer hebt meegedaan kun je altijd nog besluiten ze eens buiten uit te testen.

Ga je weer sporten na je zwangerschap?  Dan zijn er andere zaken waar je rekening mee dient te houden. Binnenkort meer informatie hierover.

Sporten kun je in- en om je huis. Mét of zonder je kinderen!

Sporten mét je kinderen: het kan! Het is leuk en het is gezond. Oud gedaan is jong geleerd: je geeft het goede voorbeeld. Je kinderen vinden je stoer en sterk en zijn trots op hun moeder.

Geef je kinderen natuurlijk wel de kans om te wennen aan hun sportende moeder. Ze zullen in het begin misschien wat aandacht vragen. Geef deze aandacht, ook al moet je hiervoor kort je training onderbreken. Je pakt daarna gewoon de draad weer op. Je zal merken dat je kinderen snel wennen aan de nieuwe routine en je aanmoedigen of gezellig mee sporten. Het is ook leuk om je kinderen bij de training te betrekken door ze te laten aftellen of een liedje te laten zingen.

Tot slot: maak een plan van aanpak! Denk van te voren na over wanneer jij wil gaan sporten en zorg dat je materialen geschikt zijn voor gebruik.
Veel plezier!  

Comment Section

0 reacties op “ 4 workouts om samen mét je kind(eren) te doen!

Plaats een reactie


*