Page content

Schouderklachten bij bovenhandse sporters

wat-kan-ik-doen-bij-schouderklachten Schouderklachten komen frequent voor bij de bovenhandse sporten zoals handbal, tennis, honkbal, zwemmen en volleybal. Bij jonge sporters zijn de schouderklachten vaak het gevolg van overbelasting van de spieren en de gewrichtsbanden.

Klachten bij overbelasting van de schouderspieren bij de sporters zijn vaak stekende pijnen bij het bewegen van de arm boven het hoofd. Met name het vragen van kracht in deze positie roept de pijnklachten op. Bij langdurige klachten is slapen op de aangedane schouder vaak niet meer mogelijk. Ook voelt de arm warm aan, is de schouder wat dikker en neemt de beweeglijkheid van de schouder af.

Belang van een goed functionerend schouderblad

Bij bovenhandse sporten worden de stabiliserende spieren van de schouder zwaar belast. Belangrijk zijn de spieren van het schouderblad, het is zelfs van essentieel belang voor stabiliteit in de schouder. De schouderklachten-bij-handbal-tennis-honkbal-zwemmen-en-volleybal schouderbladspieren (zie afbeelding) moeten de kom van het schoudergewricht dusdanig positioneren dat de spieren van de kop optimaal kunnen functioneren. Dit samenspel van spieren heet het 'scapulothoracale ritme'. Bijna de helft van alle schouderklachten komt door een verstoord scapulothoracaal ritme.

Daarnaast dient het schouderblad als schakelpunt om de kracht uit de romp en benen over te dragen op de arm. De benodigde kracht voor bijvoorbeeld een worp komt voor 50% uit de arm zelf en voor 50% uit de romp en benen . Stoornissen van het schouder-ritme kunnen ertoe leiden dat spieren overbelast raken en zo de kop minder effectief kunnen stabiliseren. Wanneer de spieren rondom het schouderblad niet goed functioneren kan dit leiden tot schouderklachten.

Buikspieren trainen

Om het schouderblad en dus de schouder goed te kunnen laten functioneren is een goede rompstabiliteit nodig. De rompstabiliteit vormt een belangrijk onderdeel in het overbrengen van krachten van het ene lichaamsdeel naar het andere lichaamsdeel. Ook draagt een stabiele romp bij aan de preventie van blessures. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat dit leidt tot 30% minder blessures. De laatste jaren wordt de “core stability training” dan ook meegenomen in revalidatie trainingen en blessure preventie trainingen. Het is dus best mogelijk dat de fysiotherapeut je buikspieroefeningen geeft om van je schouderklachten af te komen. Stabiliteit van de romp is een voorwaarde voor elke sporter voor het goed laten functioneren van je lichaam.

Op de website van GinFit Online vind je verschillende 3x3 workouts die gericht zijn op het versterken van je rug- en buikspieren. Neem bij twijfel of vragen over welke oefeningen het meest geschikt zijn contact op met Nicole en Carmen van Actief en Gezond Fysio.

Advies van de fysiotherapeut

Loop met schouderklachten niet te lang door, de schouder is een gevoelig gewricht en klachten aan de schouder kunnen snel chronisch worden. Ook kunnen nek- en rugklachten ontstaan doordat we de schouder wél willen gebruiken maar anders gaan bewegen door de pijn.

Vaak kan de schouderklacht door wat simpele oefeningen snel herstellen. Denk hierbij aan oefeningen als ‘barbell-row’ en ‘chest-press’, belangrijk is dat de schouder/rug oefeningen niet pijnlijk zijn!

Voor meer informatie of advies, neem contact op met Nicole en Carmen van Actief en Gezond Fysio.

Comment Section

1 reactie op “ Schouderklachten bij bovenhandse sporters

Plaats een reactie


*