Sinterklaas zit waarschijnlijk al in zijn stoomboot op weg naar ons kikkerland. Op zaterdag 16 november meert hij aan in Groningen. Laten we afspreken dat we de beste man dit jaar eens verrassen met gezonde pepernoten: glutenvrij én suikervrij... én lekker bovendien. Oh ja, én leuk om op een vrije woensdagmiddag te maken met je kinderen. Hieronder het recept:
Benodigdheden Pepernoten zonder Gluten en zonder Suiker
- 275 gr glutenvrij zelfrijzend bakmeel
- 25 gr amandelmeel
- 150 gr kokosolie / kokosvet
- 100 gr kokosbloesemsuiker
- 12 gr speculaaskruiden
- 1 tl vanille extract
- snuf zout
- 75 ml amandelmelk (zonder suiker)
(Meeste ingrediënten zijn te koop bij een biologische winkel of bij De Tuinen):
Werkwijze
- verwarm de oven voor op 160 graden
- meng de droge ingrediënten in een kom (bakmeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden en zout)
- meng in een andere kom de vloeibare ingrediënten (gesmolten kokosvet > kokosolie, vanille extract, amandelmelk)
- meng de droge en de vloeibare ingrediënten en kneed ze goed door elkaar.
- maak van het deeg kleine balletjes.
Omdat er geen gluten in zitten, kan het deeg iets brossig zijn en iets sneller uit elkaar vallen. Rol in dat geval de balletjes tussen je vingers in plaats van tussen je handen.
-leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin. Zorg dat er voldoende ruimte tussen de pepernoten zit. Misschien kun je beter in 2x keer bakken in plaats van alles op één bakplaat.
Vertel je me wat jij en je kids ervan vonden?
(Bron: focusonfoodies.nl)
Comment Section
0 reacties op “ Zelf pepernoten maken zónder gluten en zónder (chemische) suiker”