Iedereen kent waarschijnlijk wel het woord meniscus. Velen zullen ook nog wel weten dat menisci zich in de knie bevinden. Maar wat is een meniscus nou precies? Wat is zijn functie, hoe ontstaan meniscusblessures en hoe worden deze behandeld?
Functie van de knie
Het kniegewricht bestaat uit de gewrichtsoppervlakken van het dijbeen en het scheenbeen. Daar tussenin liggen twee kraakbeenschijven; de menisci. De belangrijkste functie van de menisci is drukverdeling in het kniegewricht. Verder fungeren de menisci als een soort schokdempers en spelen ze een rol bij de stabiliteit van de knie.
Gezonde of versleten meniscus?
Meniscusproblemen in het kniegewricht komen veel voor. De binnen- en buitenmeniscus kunnen beschadigd raken. De meniscus is één van de meest aangedane structuren van de knie. Beschadiging kan op elke leeftijd voorkomen.
Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen het scheuren van een gezonde meniscus en het scheuren van een versleten meniscus. Bij jonge mensen is de meniscus tamelijk stevig en elastisch. Scheuren zijn meestal het gevolg van een heftige draaibeweging van de knie. Vaak gebeurt dit bij sportactiviteiten of tijdens een ongeval. Vanaf de leeftijd van 30 jaar begint de kwaliteit van het meniscusweefsel te verminderen. Er is vanaf die leeftijd een minder ernstig trauma nodig om de meniscus te scheuren. Zo kan bijvoorbeeld een veertigjarige zijn meniscus scheuren tijdens het tennissen maar kan het strekken na een gehurkte houding ook al voldoende zijn om je meniscus te scheuren Bij oudere mensen kunnen scheuren in de meniscus al ontstaan bij het uitstappen uit een auto.
Wat voel je bij een meniscus blessure?
Bij een blessure van de meniscus is de knie vaak instabiel. Je kan met één vinger het pijnpunt aanwijzen. Het hurken en knielen is vaak pijnlijk en meestal is er sprake van vocht in de knie. Ook komen er zogenaamde slotklachten voor: je hebt dan het idee dat je knie op slot springt waardoor je hem niet meer kunt bewegen.
En dan behandelen?
Een blessure aan de meniscus kan op twee manieren behandeld worden. De keuze voor één van de twee is afhankelijk van het natuurlijke herstel, leeftijd, activiteitenpatroon en de schade aan de meniscus.
De eerste manier noemen we een conservatief beleid. Met kracht- en stabiliteitoefeningen train je, vaak onder begeleiding van de fysiotherapeut, je knie zodat hij weer zo sterk en stabiel mogelijk wordt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het natuurlijk herstelmechanisme van je lichaam.
Optie twee is een operatie. Tijdens een kijkoperatie zal de orthopedisch chirurg de meniscus hechten of de niet meer te repareren schade wegknippen. Hij probeert altijd zo veel mogelijk van de originele meniscus te behouden. De revalidatie hiervan duurt zes weken tot zes maanden. Dat is afhankelijk van de operatietechniek.
Kun je meniscusklachten voorkomen?
Een meniscus veroorzaakt door een trauma is bijna niet voorkomen. Een scheur op 'oudere' leeftijd kan voorkomen door te zorgen voor sterke beenspieren. Je kan voor beide varianten een aantal preventietips navolgen. Zorg voor een goede warming up en een juiste trainingsopbouw. Doe spierversterkende oefeningen van de bovenbeenspieren, zoals squats en lunges. Werk aan de juiste techniek en de conditie. Bij vermoeidheid verslechtert de coördinatie en vermindert de spierkracht. De kans op verstappen en verdraaien wordt daardoor groter.
Heb jij last van je knie en is je het niet helemaal duidelijk waarom?
Loop er niet te lang mee door. Laat een fysiotherapeut je knie beoordelen, zodat je misschien met slechts 1 á 2 oefeningen zo weer van je klachten af bent.
Comment Section
0 reacties op “ Wat voel je bij een meniscus blessure?”