Page content

Wat kun je doen TEGEN een opgeblazen gevoel en een opgezette buik?

Ken je dat? Een opgeblazen gevoel inclusief een buik die eruit ziet als een ballon? Je bent niet de enige. Het schijnt dat 15-20% van de mensen regelmatig last heeft van een opgeblazen buik en vrouwen iets meer dan mannen.
Het is zeer vervelend, maar gelukkig niet ernstig en goed te verhelpen bovendien.

Oorzaken en TIPS

Een opgeblazen gevoel kan het gevolg zijn van een verstoorde maag- of verstoorde darmwerking. Als het opgeblazen gevoel in het bovenste deel van je buik zit, vlak onder je borstbeen, dan komt het uit je maag. Je maag heeft dan moeite met de vertering van bepaalde voeding.

Zit het gevoel lager, ter hoogte van je navel, dan hebben je darmen moeite met verteren. Een verstoorde darmwerking komt vaker voor dan een verstoorde maagwerking en kan de volgende oorzaken hebben:

-  Stress.

Als de darmwerking als gevolg van stress wordt verstoord dan kunnen de darmbewegingen langzamer of sneller gaan. Gevolg is dat voedsel niet optimaal wordt verteerd en het kan zijn dat er contracties (samentrekkingen) plaatsvinden die het opgeblazen gevoel veroorzaken of die zelfs darmkrampen kunnen geven.
TIP > zorg voor een rustige eetomgeving. Zet geen radio of tv aan met (slecht)nieuwsberichten. Zorg voor zo min mogelijk prikkels tijdens het eten, dus geen verhitte (telefoon)gesprekken. Wacht met eten bij heftige emoties zoals boosheid of verdriet. Zorg voor een zo kalm mogelijke geest.

- Gasproductie.

Als er in je darmen veel gas wordt geproduceerd, dan krijg je het gevoel dat je buik opzet.
TIP > eet langzaam om te voorkomen dat je teveel lucht binnenkrijgt. Drink niet tijdens het eten. En probeer zeker koolzuurhoudende dranken te vermijden omdat deze het opgeblazen gevoel juist kunnen bevorderen.

- Lactose-intolerantie.

Lactose is een melksuiker die in de dunne darm dient te worden afgebroken met behulp van het enzym lactase. Als het lichaam de lactose niet kan afbreken omdat het minder goed in staat is/wordt het daarvoor benodigde enzym aan te maken, dan komt lactose in de dikke darm terecht, waar het kan leiden tot buikpijn, winderigheid, diarree en een opgeblazen gevoel.
Lactose komt niet alleen voor in melk en melkproducten, maar is ook vaak aanwezig als goedkope vulstof bij kant-en-klaargerechten, bouillonblokjes, brood, broodjes (met name krentenbollen), eierkoeken, koekjes, worst enz, en in bepaalde dranken.
TIP > Probeer zuivelprocuten in ieder geval te verminderen en ga na wat dit met jouw lichaam doet. Je kunt ook eens langsgaan bij een diëtist of arts. Zij kunnen ervoor zorgen dat de hoeveelheid lactose in je voeding beperkt wordt, zonder dat er een tekort aan voedingsstoffen ontstaat. Ook bepalen zij welke melkvervanger het meest geschikt is.

- Glutenintolerantie of Coeliakie.

Dit is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door een aangeboren intolerantie voor gluten die bij een onaangepast dieet kan leiden tot darmslijmvliesbeschadiging.
Gluten is de naam voor een groep eiwitten die voorkomt in alle granen. Gluten zijn op zich onschuldige en voedzame stoffen, maar mensen met coeliakie reageren heftig op de aanwezigheid ervan. Het gevolg van een glutenintolerantie is dat het lichaam minder goed in staat is om voedingsstoffen uit de voeding op te nemen met als gevolg dat men tekorten ontwikkelt en ziek kan worden.
Niet alle granen bevatten de 'gliadinefractie' die de oorzaak is van coeliakie. Zo bevatten rijst en maïs wél gluten, maar géén gliadine, waardoor ze geen klachten opleveren.
TIP > volg een strikt glutenvrij dieet. Dit werkt echt. Het herstelt de darmwerking en alle klachten verdwijnen. Aangezien het gaat om een chronische aandoening zal het glutenvrije dieet een leven lang gevolgd moeten worden.
Er bestaat een Nederlandse Coeliakie vereniging met een informatieve website: www.glutenvrij.nl.

- Het Prikkelbare darmsyndroom (PDS) / Spastische darm

Prikkelbare darmsyndroom is de meest voorkomende chronische darmstoornis. Minimaal 20% van de bevolking lijdt aan dit syndroom, en 75% hiervan is vrouw. De klachten verschillen van persoon tot persoon en kunnen zelfs per dag verschillen. Meest voorkomend zijn echter: (hevige) buikpijn, verstoorde ontlasting (diarree afgewisseld met constipatie), gasvorming, winderigheid, opgeblazen gevoel, opgezette buik, zuurbranden, slikklachten, een brok in de keel. Ook klachten als vermoeidheid, rugpijn, hoofdpijn, onregelmatige menstruatie en pijn na seksuele gemeenschap komen voor.
Helaas is dé oorzaak van het syndroom nog onduidelijk. Mogelijke oorzaken zouden kunnen zijn: stress, erfelijkheid, buikgriep of voedselvergiftiging, mogelijke ontstekingscellen in de darmen, darmparasieten, een afwijking in de hormoonhuishouding, afwijkende darmflora, bewegingsstoornissen in het maagdarmkanaal, voedselallergieën / intoleranties etc.
Aangezien de werkelijke oorzaak van de aandoening nog onbekend is, bestaat er ook (nog) geen behandeling. Veel PDS-patiënten schijnen baat te hebben bij een aanpassing van de voeding en het zich houden aan bepaalde leefregels.
TIPS > M.b.t. Voeding: vermijd zoveel als mogelijk: koffie, alcohol, koolzuur, melk, zoetstoffen, ui en te veel vet. Zorg voor voldoende oplosbare vezels. Deze vind je terug in onder meer fruit, groenten en peulvruchten.
M.b.t. Beweging: Sporten zet je lichaam en dus ook je darmen in beweging. Ook helpt het bij het kampen met stress hetgeen als een mogelijke oorzaak van PDS wordt gezien.

(Bronnen: Wikipedia, Nederlandse Coeliakie Vereniging, Prikkelbare Darmsyndroom Belangenvereniging)

Ginny
Mijn naam is Ginny, mijn passie is HET LEVEN! Om voluit te leven wil ik gezond en fit zijn, energie hebben en me lekker in mijn vel voelen. Dat probeer ik dagelijks na te streven door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen middels o.a. meditatie, ademhaling, en lange wandelingen of fietstochten in de natuur. Van mijn passie heb ik mijn werk kunnen maken. Sinds 2006 werk ik fulltime als Personal Trainer en Lifestyle Coach en kom ik met veel plezier bij mensen thuis om hen te begeleiden naar een gezondere en fittere lifestyle, en zodoende naar een leuker leven. Dankzij internet spelen plaats en tijd geen rol meer, en kan ik nu óók jou op een professionele en vooral gepassioneerde manier begeleiden zo gezond en fit mogelijk te worden!

Comment Section

9 reacties op “ Wat kun je doen TEGEN een opgeblazen gevoel en een opgezette buik?


Door adrianus dogge op 29 september 2014

wat kan ik er tegen doen leeftijd 81 jaar tegen een dikke buik


Door Ginny op 29 september 2014

Beste Adrianus,
Dat kan ik moeilijk inschatten op basis van enkel uw leeftijd. U gebruikt de woorden 'dikke buik'. Komt dat van een opgeblazen gevoel of is het vet? U kunt mij mailen op support@ginfitonline.nl met aanvullende informatie als u wilt. Ik help u graag verder. Warme groet, Ginny


Door adrianus dogge op 29 september 2014

ik heb een dikke buik ben 81 jaar ik heb veel gesport tot mijn 55 jaar heb ik gevoetbalt ik wandel nog wel met de hond ongeveer 2 km per dag maar dan heb ik veel spierpijnen ook soms kort ademmig heeft het te maken met de leeftijd of iets anders


Door Ginny Mulders op 30 september 2014

Beste Adrianus,
Naarmate we ouder worden vertraagt de stofwisseling met als gevolg dat we - bij te weinig beweging - zwaarder worden. Het is heel goed dat u iedere dag wandelt. Wel vervelend dat dat leidt tot spierpijn en/of kortademigheid. Dat hoeft niet persé met de leeftijd te maken te hebben. Het kan ook komen door een gebrek aan bepaalde vitaminen of mineralen zoals bijvoorbeeld magnesium voor soepele spieren? Deze klachten kunnen ook voortkomen uit stress en/of uit een verkeerd eetpatroon.

Het zou kunnen dat er een disbalans is tussen de energie-inname (dus hoeveel calorieën u eet) en het energieverbruik (hoeveel beweging u heeft en de snelheid van uw stofwisseling).
Zoals u zelf aangaf heeft u het voetballen vervangen voor wandelen. Dit is echter minder intensief. Zoals ik zelf hierboven schreef vertraagt de stofwisseling bij het ouder worden. Beide zaken hebben tot gevolg dat u minder energie verbruikt.
Indien u méér eet dan dat u verbruikt, is het goed mogelijk dat u daarvan in gewicht aankomt.
Bij mannen concentreert zich het extra gewicht het vaakst rond de buik en borst.

Mijn advies zou zijn om iedere dag te blijven bewegen; te onderzoeken of u eventueel supplementen nodig heeft als gevolg van bepaalde voedingstekorten (u kunt eventueel bloed laten prikken zodat u het zeker weet) en ik zou u adviseren om bewustere keuzes te maken qua voeding, dus minder suikers en meer groenten en fruit.

Heb ik u hiermee enigszins op weg geholpen?
Veel succes en ik hoor graag hoe het verder gaat.

Warme groet,
Ginny


Door Anoniem op 14 juni 2016

Ik ben 16 en heb erg last van mijn buik . ik heb vooral steken in mn buik. Ook heb ik hevige krampen in mn rug & buik. Moet ik bij deze synptomen naar de huisarts gaan? Ik denk dat het vooral komt door stress


Door Daan op 15 september 2016

Haĺlo, ik ben een vrouw van 40 jaar en heb een opgeblazen buik. Om precies te zijn het deel onder mijn borsten tot boven mijn navel . Ik drink veel water, cers fruit, groenten en vlees. Zelden of soms aardappelen en rijst. Brood als lunch. Wat kunt u adviseren? Ik doe ook buikspieroefeningen maar geen resultaat. Please help


Door Beauty op 29 oktober 2016

Ik heb een vol gevoel en ik heb hoofdpijn, wat moet ik doen zodat het stopt?


Door Marleen op 18 januari 2017

ik zweer inmiddels bij de symbion forte capsules. Die helpen mij meteen. Ze zijn wel aardig aan de prijs maar dat heb ik er wel voor over.

Plaats een reactie


*